Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Twee bekenden uit Eredivisie in selectie van Bulgarije

KNVB Media
KNVB Media
25 maart 2017, 7:15

De man om te passeren. Nikolay Mihaylov verdedigt hoogstwaarschijnlijk het doel bij Bulgarije. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal treft zaterdag in Bulgarije twee oude bekenden uit de Eredivisie. Mits ze worden opgesteld, treden voormalig FC Twente-keeper Nikolay Mihaylov en ex- PSV’er Stanislav Manolev aan tegen Oranje.

Als twee spelers van Oranje weten hoe Mihaylov is te passeren, dan zijn het wel Quincy Promes en Luuk de Jong. De beide aanvallers speelden bij FC Twente enkele seizoenen samen met de Bulgaarse doelman, die eerst door Liverpool werd verhuurd aan de club uit Enschede, en later door de Tukkers zelf werd gecontracteerd. Inmiddels komt de goalie uit voor Mersin İdman Yurdu, een club op het hoogste niveau van Turkije die vroeger bekend stond onder de naam Gençlerbirliği.

Gevaarlijkste man

— Promes en de bondscoach.

Behalve informatie over de keeper, kan Promes overigens ook wel het een en ander vertellen over de op papier gevaarlijkste man bij de Bulgaren, aanvaller Ivelin Popov. De Oranje-international speelt samen met hem bij Spartak Moskou. Vaak is Promes de aangever, en rondt Popov af – al vindt de aanvaller van het Nederlands elftal zelf ook vrij makkelijk het net.

Jeroen Zoet en Georginio Wijnaldum komen in Sofia ook een ex-ploeggenoot tegen. De keeper en middenvelder speelden bij PSV met Stanislav Manolev, die als verdediger is opgeroepen in het team van bondscoach Petar Hubchev.

— Wilfred Bouma duelleert met Stanislav Manolev.

Manolev vertrok na zijn periode in Eindhoven terug naar zijn vaderland, om bij de nationale topclub CSKA Sofia te spelen. De club uit de hoofdstad is met zes spelers in de selectie hofleverancier van de nationale ploeg.

Behalve voor clubs in hun eigen land, komen ook vier spelers uit in de Russische competitie, staan er drie onder contract in Italië en Turkije, twee in Polen en een in Kroatië.

Bulgarije staat momenteel 71e op de wereldranglijst van de FIFA, net boven Wit-Rusland en net onder Guinea. En 50 plaatsen lager dan het Nederlands elftal. De tegenstander heeft in kwalificatiegroep A voor het WK 2018 in Rusland één punt minder dan de ploeg van Blind. Uit vier wedstrijden haalde de opponent 6 punten. Frankrijk leidt de groep met 10 punten uit 4 wedstrijden.

Thuis moeizaam winnen

Opmerkelijk is dat de tegenstander van Oranje op eigen veld maar moeizaam weet te winnen. De twee thuisduels werden wel gewonnen, maar beiden heel nipt. Tegen Luxemburg werd het 4-3, tegen Wit-Rusland 1-0. De twee uitduels werden beiden ruim verloren: 4-1 bij Frankrijk en 3-0 bij Zweden.

De aftrap in het Vasil Levski Nationaal Stadion is om 20.45 uur (Nederlandse tijd). Het duel wordt uitgezonden door de NOS op NPO 1. Om 20.00 begint de voorbeschouwing.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen