Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blind kijkt uit naar hervatting Oranje

KNVB Media
KNVB Media
8 maart 2017, 11:15

Danny Blind voor de dug-out tijdens Zweden - Nederland. - Foto: KNVB Media

Na een winterslaap van ruim vier maanden ontwaakt het Nederlands elftal de komende weken. De bekendmaking van de voorselectie is de aftrap voor een periode waarin de duels tegen Bulgarije (uit, WK-kwalificatie) en Italië (thuis, oefenduel) centraal staan.

De laatste keer dat Oranje in actie kwam, was op 13 november 2016. Toen werd Luxemburg met 1-3 verslagen. Een eeuwigheid geleden, lijkt het. Aan die Oranje-droogte komt voor de ploeg en de supporters nu snel een einde. Bondscoach Danny Blind kan niet wachten. “Daar kijken we naar uit, want de wedstrijden: daar gaat het om.”

WK-kwalificatiewedstrijden

Tot aan de zomerstop speelt Nederland nog twee WK-kwalificatiewedstrijden. Op 25 maart in en tegen Bulgarije en op 9 juni komt Luxemburg op bezoek in Rotterdam. “Wij hebben maar één doelstelling: zes punten halen. Te beginnen tegen Bulgarije. Dat is geen makkie, maar wel een klus die wij moeten kunnen klaren”, zegt Blind tegen KNVB Media.

Het is niet zo dat de technische staf viereneenhalve maand vakantie heeft gevierd. Verre van dat. Wekelijks houden de bondscoach, de technische staf en zijn scouts de verrichtingen van potentiële internationals nauwlettend in de gaten.

Werkzaamheden

Op maandag komt de staf bijeen om de prestaties van de spelers te bespreken en om zo goed mogelijk de vergadering van dinsdag voor te bereiden. “Wedstrijden kijken of terugkijken, beoordelen en bespreken”, zo vat hij een deel van zijn werkzaamheden samen.

Danny Blind: De week van de bondscoach.

Tien wedstrijden per week

Groen. De televisie in huize Blind toont zelden een andere kleur. “Ik kijk ongeveer tien wedstrijden per week. Soms nog wel meer. Het begint zaterdag om 13.30 uur met een Engelse wedstrijd, gevolgd door wedstrijden uit Engeland en Duitsland die om 16.00 uur beginnen. Dan is er om 18.30 uur vaak nog een Engelse wedstrijd en ’s avonds volg ik de Nederlandse wedstrijden op de televisie. En op zondag bezoek ik dan zelf nog een wedstrijd. En door de week heb je dan nog Europese of bekerwedstrijden.”

Danny Blind: Tien wedstrijden per week kijken.

Contact

In de periode tussen de interlands in probeert Blind zijn spelers zoveel mogelijk met rust te laten. “Ze zijn onderdeel van die club, dat is waar ze dagelijks mee bezig bent. Wel zoek ik contact als er iets gebeurt, bijvoorbeeld een blessure of als ik mij afvraag waarom iemand niet meer speelt.”
Ook bezocht hij vorige maand zijn drie aanvoerders: Arjen Robben, Wesley Sneijder en Kevin Strootman. Onder meer om te praten over hun persoonlijke situatie. “Maar je trekt dat altijd wel wat breder. Ik ben dan benieuwd hoe zij tegen de komende wedstrijden, het elftal en de speelwijze aankijken. Uiteindelijk bepaal ik die, maar tot op zekere hoogte doe je dat ook met je aanvoerders.”

Danny Blind: Over zijn aanvoerders.

Voorselectie

Het samenstellen van de voorselectie, die later vandaag (woensdag) bekend wordt, was geen gemakkelijke opgave. De bondscoach kreeg juist afgelopen weekeinde te maken met verschillende blessuregevallen. Vooral op defensief vlak. Zo viel na Virgil van Dijk ook een andere centrale verdediger – Jeffrey Bruma – uit voor de komende interlands.

“Het is continu schakelen in je hoofd. Soms is een blessure van een speler voor Oranje minder erg omdat je voor die positie meerdere opties hebt, maar het kan ook dé optie zijn en dan is dat problematisch. Daar moet je op beducht zijn.”

Kwaliteit

En dan zijn er nog de spelers die bij hun club niet of nauwelijks aan bod komen. Wel of niet selecteren? Het is een lastige afweging voor een keuzeheer. “Het heeft ook te maken met het niveau waarop je acteert. Als je bij Manchester United of Tottenham Hotspur speelt, dan is het niet vanzelfsprekend dat je altijd speelt.”

Blind: “Het is aan mij en mijn staf om keuzes te maken en die is altijd gebaseerd op kwaliteit. Die is leidend om resultaat te boeken. Als er meerdere spelers kwalitatief even goed zijn, dan spelen componenten als speelminuten en fitheid een rol. Maar alles heeft zijn grenzen. Dat is aan mij om te bepalen.”

Danny Blind: Kwaliteit boven speeltijd.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen