Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Een elftal succesvolle Nederlanders in Italië

KNVB Media
KNVB Media
17 februari 2017, 11:45

Marco van Basten, Frank Rijkaard en Ruud Gullit met de Europa Cup I. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal speelt op 28 maart een vriendschappelijke interland tegen Italië. In de Amsterdam ArenA treft de ploeg van bondscoach Danny Blind een land waar een elftal Nederlanders hele goede herinneringen aan heeft overgehouden.

Allereerst Faas Wilkes. Jarenlang voerde hij de lijst aan met meeste doelpunten voor Oranje. En dat terwijl hij een aantal seizoenen niet voor het national team in actie mocht komen. Het was een maatregel van de KNVB, omdat de bond niet blij was dat de sterspeler van Xerxes naar Italië was vertrokken.

Wilkes was in 1949 de vierde Nederlander in buitenlandse dienst, maar de eerste die naar een Europese topclub vertrok. Van 1949 tot 1952 speelde hij met succes voor Internazionale. In 95 duels scoorde de aanvaller 47 keer. Het leverde hem de bijnaam 'Il Tulipano' (De Tulp) op. Een blessure stond nieuw succes bij Torino in de weg. Hij vertrok naar Valencia en kwam via diverse omzwervingen uiteindelijk weer terug bij Xerxes.

Held van Napels

Ruud Krol is voor altijd een held bij Napoli.

Michel van de Korput slaagde tussen 1980 en 1983 wel bij Torino. De verdediger vertrok naar Turijn na jaren trouwe dienst bij Feyenoord. In een tijd dat Italiaanse clubs slechts één buitenlander mochten opstellen, bewees Van de Korput wekelijks zijn waarde. Prijzen bleven uit, maar zijn naam heeft hij voor altijd gevestigd bij de Italiaanse club. Heimwee dreef hem uiteindelijk terug naar Feyenoord.

In dezelfde periode kwam Ruud Krol uit voor Napoli. In Napels zijn ze Krol nog altijd niet vergeten. Sterker, hij is daar eeuwig een held. In ruim drie seizoenen maakte de voormalig verdediger een onuitwisbare indruk. Dat bleek wel toen hij vorig najaar terugwas in het San Paolo-stadion. De ster van weleer kreeg een oorverdovend applaus en werd minutenlang toegezongen.

De drie van Milaan

Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard hebben nog altijd een heldenstatus in Milaan. Eind jaren '80, begin jaren '90 zorgden zij voor een heuse revolutie bij AC Milan. In het elftal van Arrigo Sacchi groeiden zij uit tot enorme helden die onder andere in 1989 en 1990 zowel de Europa Cup I als de Wereldbeker wonnen.

Het gouden AC Milan, met onder andere Frank Rijkaard en Marco van Basten.

In de finales van de Europa Cup speelden de Nederlanders een hoofdrol. In 1989 werd Steaua Boekarest van de mat gespeeld: 4-0. Van Basten en Gullit maakten allebei twee doelpunten. Een jaar later won AC Milan de finale met 1-0 van Benfica. Dit keer was Frank Rijkaard de doelpuntenmaker.

Winter

Ook Aron Winter mocht in Italiaanse dienst een Europa Cup boven zijn hoofd houden. Hij won met Internazionale in 1998 de UEFA Cup.

Een jaar eerder stond Winter ook tijdens de UEFA Cup-finale in het veld. De Nederlandse middenvelder miste vanaf elf meter. Dit zorgde er mede voor dat Schalke 04 de hoofdprijs greep. Naast Internazionale speelde Winter ook tussen 1992 en 1996 123 duels voor Lazio Roma.

Imposant

De erelijst van Clarence Seedorf in Italië is imposant. Hij vertrok op achttienjarige leeftijd bij het gouden Ajax van 1995. Via Sampdoria, Real Madrid en Internazionale belandde hij uiteindelijk bij AC Milan. Met deze club won hij in 2003 en 2007 de Champions League. Ook werd hij Wereldkampioen in 2007 en werd hij twee keer landskampioen. De middenvelder kwam maar liefst 300 duels voor de club in actie.

Clarence Seedorf won met AC Milan twee keer de Champions League.

Seedorf speelde tussen 2004 en 2006 samen met Jaap Stam in Milaan. Hoewel Stam net de succesvolle jaren miste, groeide hij als bikkelharde verdediger uit tot een onmisbare kracht in het elftal. Stam was overgekomen van Lazio Roma, waar hij vanaf 2001 70 duels voor in actie was gekomen. Uiteindelijk kwam Stam 112 keer uit in Italiaanse dienst. Hij won met Lazio Roma de Coppa Italia en met AC Milan de Italiaanse Supercup.

Drie clubs

Wesley Sneijder beleefde zijn gloriedagen bij Internazionale.

Edgar Davids kwam uit voor drie verschillende Italiaanse clubs. Hij vertrok in 1996 samen met zijn maatje Michael Reiziger naar AC Milan. Zijn meest succesvolle periode beleefde hij echter tussen 1998 en 2004 bij Juventus. De 'pittbull' werd met de club uit Turijn drie keer kampioen van Italië en won twee keer de nationale beker. Na een korte verhuurperiode naar FC Barcelona speelde hij in het seizoen 2004-'05 voor Internazionale. Met deze club won hij de Coppa Italia.

Wesley Sneijder beleefde zijn gloriedagen in Italië. Groot geworden bij Ajax en gehard bij Real Madrid vertrok hij in 2009 naar Internazionale. In zijn eerste jaar won hij onder trainer José Mourinho alles wat er te winnen valt: de Champions League, de Serie A en de Coppa Italia. Een seizoen later won Sneijder met Internazionale ook de Wereldbeker en de Italiaanse Supercup. In 76 duels in Italië scoorde hij dertien keer.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen