Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Mathijsen scoorde tegen Luxemburg

KNVB Media
KNVB Media
12 november 2016, 16:30
1:01

Joris Mathijsen: 'Scoor je eens een keer, is het zo'n slechte wedstrijd'. - Foto: KNVB Media

Wat deed u op 30 oktober 1963? Grote kans dat de herinnering aan die dag is vervaagd. En alle mensen jonger dan 63 jaar hebben het niet eens kunnen beleven. Maar die najaarsavond in 1963 is wel degelijk een opmerkelijk punt in de tijdlijn van het Nederlands elftal.

Die avond verloor Oranje namelijk van Luxemburg. Een EK-kwalificatiewedstrijd nog wel. Die plaatsingsreeks verliep destijds via het knock-out systeem, met een thuis- en een uitwedstrijd. Nadat Nederland in de voorronde te sterk bleek voor Zwitserland, was Luxemburg de tegenstander in de eerste ronde. Beide duels werden in Nederland gespeeld en beide keren ging het mis.

Bekende namen

De 'uitwedstrijd' in het uitpuilende Olympisch Stadion in Amsterdam liep al op een sof uit: 1-1. Oranje bracht bepaald geen koekenbakkerselftal op de been. In de basis stonden vijf Feyenoorders (Eddy Pieters Graafland, Guus Haak, Jan Klaassens, Henk Groot, Coen Moulijn) en drie Ajacieden (Piet Ouderland, Ton Pronk, Sjaak Swart). Daan Schrijvers (DWS), Klaas Nuninga (GVAV) en Tonny van de Linden (DOS) completeerden het elftal.

Anderhalve maand later werd de kater nog groter. De 45.000 toeschouwers in de Kuip maakten zich op voor een mooie avond, maar het Oranje van bondscoach Elek Schwartz liet het lelijk afweten. De treffer van Feyenoorder Piet Kruiver leverde niets op. Camille Dimmer scoorde tweemaal en schoot Luxemburg naar de volgende ronde: 1-2.

Grote cijfers

Zo bont als in 1963 maakte het Nederlands elftal het daarna nooit meer. Alle acht ontmoetingen die volgden werden gewonnen. Vaak met grote cijfers, hoewel de laatste twee interlands - in de kwalificatiereeks voor het EK 2008 - beide slechts met 1-0 werden gewonnen.

Joris Mathijsen kan daar over meepraten. De 84-voudig international maakte tien jaar geleden in de uitwedstrijd de winnende treffer. "Scoor je eens een keer, is het zo'n slechte wedstrijd", kijkt de Brabander terug op de interland in het Stade Jose Barthel. "Zelfs doelman Edwin van der Sar moest in de slotfase tijdrekken. Hopelijk doen de jongens het nu beter."

Spelers & Staf

Alle informatie over de spelers en de technische staf van Oranje.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen