Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje-avond vol hoogtepunten: 4-1

KNVB Media
KNVB Media
7 oktober 2016, 22:45

Oranje kon vier keer juichen tegen Wit-Rusland. - Foto: KNVB Media

Een avond vol hoogtepunten, dat werd de glorieuze terugkeer van het Nederlands elftal in De Kuip. In Rotterdam werd Wit-Rusland in het tweede WK-kwalificatieduel op een 4-1 nederlaag getrakteerd.

De pegel van Vincent Janssen in de kruising, de terugkeer van Maarten Stekelenburg onder de lat of de sterk debuterende Rick Karsdorp als rechtsback. En wat te denken van de twee treffers van Quincy Promes. Er viel vrijdagavond voldoende te genieten voor het Oranjelegioen.

Buitenspeler Promes is bijna wekelijks uitblinker bij Spartak Moskou, ver weg van de Nederlandse televisies. Maar in het Oranje-shirt bleef de overtuiging vooralsnog uit. Met twijfel bij de buitenwacht als gevolg. Een week geleden nog, moest bondscoach Blind op de persconferentie uitleggen dat Promes toch echt één van de smaakmakers in de sterke Russische competitie is.

Uitroepteken

Op een oktoberavond in Rotterdam werd het vraagteken ingeruild voor het uitroepteken. Op 21.01 uur op vrijdagavond, om precies te zijn. Zijn eerste doelpunt in Oranje. En dat uit een schot, waarmee hij drie verdedigers door de benen speelde. De bekroning voor een sterk begin van het Nederlands elftal.

De openingstreffer – in de 15e minuut van zijn 15e interland – werd bejubeld als een ware bevrijding. Voor hemzelf én voor het Nederlands elftal. En bevrijd als hij was, maakte Promes ook de tweede treffer van de avond. Opnieuw ging zijn inzet door een aantal Wit-Russische benen en opnieuw was de doelman kansloos: 2-0. Enkele minuten daarvoor werd een inzet van Van Dijk afgekeurd, terwijl hij geen buitenspel stond.

Angstvallig

De bezoekers waren dicht bij de 2-1, maar Stekelenburg zag de bal voorlangs hobbelen. Het was de start van tien angstvallige minuten, waarbij de Wit-Russen aandrongen en verschillende grote kansen kregen. Met enige opluchting haalde Oranje ongeschonden het rustsignaal.

Amper weer begonnen was het wel raak. Alexsey Rios verschalkte de defensie en liet Nederland schrikken. De opluchting was dan ook groot, toen Davy Klaassen de kloof even later weer herstelde.

Kruising

De Ajacied was alert na een schot op de paal van Vincent Janssen. Wat aan de avond ontbrak was een treffer van de spits. Met een enorme gedrevenheid joeg de aanvaller van Tottenham Hotspur op persoonlijk succes. Hij slaagde in die missie. En hoe. Janssen dreef de bal op en joeg hem vanaf zestien meter in de kruising. 

Zo boekte Oranje een belangrijke thuiszege op Wit-Rusland en kan Oranje met het nodige vertrouwen toewerken naar de kraker tegen Frankrijk, komende maandag in Amsterdam.

Statistieken:

Nederland – Wit-Rusland 4-1 (2-0)

Scoreverloop:
15 en 31. Promes 1-0 en 2-0, 47. Rios 2-1, 56. Klaassen 3-1, 64. Janssen 4-1.

Gele kaart:
Rios (Wit-Rusland).

Opstelling Nederland:
Stekelenburg; Blind, Bruma, Van Dijk, Karsdorp, Strootman (78. Clasie), Wijnaldum, Klaassen, Sneijder (46. Pröpper), Janssen (83. Dost), Promes. 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen