Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Geen EK voor Oranje na verlies

KNVB Media
KNVB Media
13 oktober 2015, 22:45

Foto:

De Grote Ontsnapping bleef uit. Het Nederlands elftal ontbreekt definitief op het Europees kampioenschap 2016 in Frankrijk. Bij de laatste kans om kwalificatie via de playoffs af te dwingen, leed Oranje de vijfde nederlaag in poule A. Tsjechië was in eigen huis met 2-3 te sterk, waardoor Nederland op de vierde plaats eindigt.

Het was dinsdagavond in de Amsterdam ArenA het slotstuk van een even bizarre als teleurstellende kwalificatiecampagne. Een cyclus wedstrijden waarin tussen september vorig jaar en deze dinsdagavond van alles gebeurde. De knullige nederlaag in Praag, de twee nederlagen tegen IJsland, de trainerswissel Hiddink/Blind.

Veel meer dan tegen Tsjechië, speelde Oranje dinsdagavond de wedstrijd van de hoop. Van het geloof. Een avond voor de betere optimisten, waarin Oranje op zoek ging naar De Grote Ontsnapping.

Want zelfs bij een eigen overwinning lag uitschakeling voor het Europees kampioenschap in Frankrijk voor de hand. Om dat zwarte scenario te ontlopen, had Nederland ook nog eens een overwinning van IJsland bij Turkije nodig. En dus keek heel Nederland ook met een schuin oog naar de tussenstand in Konya.

Overtuiging

De overtuiging waarmee Oranje in de openingsfase opereerde – met een open schietkans voor Wesley Sneijder – verdampte naar mate de eerste helft vorderde. Zeker toen de Tsjechen via Pavel Kaderabek op 0-1 kwamen en Tsjechië tien minuten later opnieuw wist te scoren, leken zelfs de geboren optimisten te capituleren.

Bondscoach Blind wisselde Jairo Riedewald en bracht met Robin van Persie nog een aanvaller. Het trouwe Oranjelegioen bleef geloven in een wonder en het geloof werd aangewakkerd toen de Tsjech Marek Suchy rood kreeg. Op jacht naar de aansluitingstreffer kwam Virgil van Dijk een teenlengte tekort.

Uitzichtloos

Hoe uitzichtloos de situatie ook was, Nederland bleef na rust op jacht gaan naar succes. En bleef het proberen. Ook al sorteerden de goede bedoelingen niet in bijzonder grote kansen. Sterker, de tien Tsjechen profiteerden van een eigen doelpunt van Robin van Persie.

Niet veel later kopte Klaas Jan Huntelaar raak: 1-3. Acht minuten voor het einde maakte Van Persie zijn 50e doelpunt in het Oranje-shirt, nu aan de goede kant. Doelpunten slechts voor de statistieken, zo zou later blijken.

Oranje eindigt de kwalificatiereeks op de vierde plaats, achter Tsjechië, IJsland en Turkije, dat uiteindelijk als beste nummer drie ook direct naar het EK mag. Voor het Nederlands elftal wacht een lange zomer.

Statistieken:

Nederland-Tsjechië 2-3 (0-2)

Scoreverloop: 24. Pavel Kaderabek 0-1, 35. Sural 0-2, 66. Van Persie (eigen doel) 0-3, 70. Huntelaar 1-3, 82. Van Persie 2-3 .

Scheidsrechter: Skomina (Slowakije)

Gele kaart: Huntelaar, Blind, Van Persie, Sneijder (Nederland), Skalak (Tsjechië)

Rode kaart: 43. Suchy (Tsjechië).

Opstelling Nederland: Zoet; Tete, Bruma, Van Dijk (64. Dost), Riedewald (39. Van Persie), Blind, Wijnaldum, Sneijder, El Ghazi (69. Lens), Huntelaar, Memphis.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen