Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tomáš Galásek over Tsjechië

KNVB Media
KNVB Media
12 oktober 2015, 13:30

Foto:

Wie zijn de belangrijkste spelers van Tsjechië? Op wie moeten we écht letten? Wij vroegen het aan Tomáš Galásek, de voormalige speler van Willem II en Ajax die met de Tsjechische ploeg in 2004 in de halve finale van het EK stond.

Keeper: Petr Čech

“Als we naar de keepers kijken, komt er natuurlijk maar één iemand in aanmerking. Dat is Petr Čech, de doelman die afgelopen zomer Chelsea inruilde voor Arsenal. Hij is al jaren met afstand de beste keeper van het land. Anders heb je natuurlijk ook geen dikke honderd interlands achter je naam staan. Tomáš Vaclík, de doelman van FC Basel, zit Čech weliswaar op de huid, maar vooralsnog is Čech nog onomstreden.

Dat komt omdat hij heel sterk op de lijn is en heel goed kan anticiperen. En wat te denken van zijn reflexen? Daarom passeer je hem echt niet snel, hoor. Daar weet Memphis Depay alles van, na die enorme kopkans destijds in de slotfase in Praag, toen Oranje uiteindelijk met 1-2 onderuit ging. Čech heeft alleen wat moeite met uitkomen. Dat gaat soms wat moeilijk. Maar dat komt puur door die akelige hoofdblessure die hij in 2006 opliep. Neemt niet weg dat hij een fantastische keeper is. Arsène Wenger, de manager van Arsenal, haalde hem natuurlijk niet zomaar.”

Verdediging: Pavel Kadeřábek

“Achterin beschikt Tsjechië over een flink aantal goede spelers. Denk daarbij aan Michal Kadlec van Fenerbahçe en Theodor Gebre Selassie van Werder Bremen. Het is alleen zo jammer dat zij bij hun club niet echt een vaste waarde zijn. Dat is Pavel Kadeřábek wel. Sterker nog, ik vind Kadeřábek inmiddels één van de betere spelers in de nationale ploeg.

Dat komt omdat hij inmiddels in de Bundesliga speelt, bij Hoffenheim. Die overstap heeft hem echt een betere speler gemaakt. Ik vergelijk hem weleens met Hatem Trabelsi, met wie ik destijds bij Ajax speelde. Kadeřábek is net zo snel. En omdat hij over een ongelooflijke conditie beschikt, blijft hij aan de rechterkant maar lopen. Geloof me: die heeft longen als een paard. En dat niet alleen. Hij beschikt ook over scorend vermogen. Dat liet hij wel zien in het thuisduel met IJsland toen hij de score opende, kort nadat hij de bal in zijn eigen doelmond fantastisch had geblokt.”

Middenveld: Vladimír Darida

“Eén van de beste spelers die Tsjechië ooit heeft gehad is Pavel Pavel Nedvěd, de spelverdeler van onder meer Juventus. Ik denk dat iedereen hem nog wel voor de geest kan halen. In 2004 won hij de Gouden Bal. Lange tijd heeft Tsjechië niet over zo’n goede speler kunnen beschikken. Ja, Tomáš Rosický, groot geworden bij Arsenal, is ook een grote. Hij is alleen vaak geblesseerd.

Zo is Rosický, in de eerste wedstrijd tegen Nederland nog aanvoerder, er tegen Oranje ook niet bij. Dat is natuurlijk een aderlating, maar gen ramp. Want de nieuwe Nedvěd heeft zich inmiddels al gemeld. Dat is Vladimír Darida. Weliswaar nog niet van hetzelfde niveau, maar hij ontwikkelt zich de laatste tijd heel goed. Helemaal nadat hij de overstap heeft gemaakt van Freiburg naar Hertha BSC. Jaroslav Plašil, de ervaren kracht van Bordeaux, heeft weliswaar bijna honderd interlands achter zijn naam staan, maar het meeste gevaar gaat echt uit van Darida. Hij zet niet alleen de lijnen uit, hij scoort ook nog eens, zoals tegen Letland.”

Aanval: Bořek Dočkal

“Echt goede aanvallers hebben we tegenwoordig niet. Ja, vroeger. Toen hadden we onder meer Jan Koller, de lange spits die onder meer furore maakte in België, bij onder meer Anderlecht. En wat te denken van Milan Baroš, de aanvaller van onder meer Aston Villa en Galatasaray. Maar die tijd is voorbij. Tegenwoordig moeten we het doen met jongens als David Lafata van Sparta Praag en Tomáš Necid, de huidige speler van Bursaspor die kort geleden nog voor PEC Zwolle uitkwam.

Weliswaar aardige spelers, die ook wel een doelpunt kunnen maken, maar het zijn geen superspitsen. Dat zie je ook wel deze kwalificatiereeks. Niet Lafata of Necid, beiden onder meer trefzeker tegen Kazachstan, hebben de meeste doelpunten gemaakt, maar Bořek Dočkal van Sparta Praag. En dat is op zich bijzonder. Want Dockal, goed voor doelpunten tegen Nederland, Turkije, Kazachstan én IJsland, is geen aanvaller, maar een aanvallende middenvelder. Maar omdat hij zo hard kan schieten en dat vaak van heel ver doet, is hij wel heel productief én gevaarlijk. Ik weet zeker dat Nederland met hem de grootste moeite heeft. Net zoals Oranje waarschijnlijk moeite krijgt met de rest van het team.

Tsjechië mag zich dan weliswaar al geplaatst hebben voor de eindronde, dat wil niet zeggen dat ze niet gemotiveerd meer zijn. Integendeel, ze zijn er juist op gebrand om ook in de laatste wedstrijd een prima resultaat neer te zetten. Nederland is dus gewaarschuwd.”

Voor de laatste thuiswedstrijd tegen Tsjechië op dinsdag 13 oktober zijn nog kaarten beschikbaar. Deze kaarten koop je zonder ClubCard verplichting in de KNVB Ticketshop.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen