Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Talent v/d Week: Riechedly Bazoer

KNVB Media
KNVB Media
9 oktober 2015, 11:15

Foto:

Riechedly Bazoer maakt op jonge leeftijd een zeer pikante, merkwaardige en geruchtmakende transfer van PSV naar Ajax. Onbedoeld is hij het mikpunt van de media, maar de geboren Utrechter blijft kalm. Het tekent de kracht van de 18-jarige middenvelder, die sinds afgelopen seizoen in het eerste van de Amsterdammers speelt. Gek hè, want je hebt het gevoel alsof hij dat al jaren doet. Een uitnodiging van bondscoach Danny Blind laat dan ook niet lang op zich wachten.

De volgende parel van Elinkwijk

Als kleine jongen is Bazoer altijd op de pleintjes in zijn buurt te bewonderen. “Na school haalden we altijd een bal op en maakten dan met onze jassen een paar doelen. Mijn techniek heb ik puur aan het voetbal op straat te danken. Ook qua body, omdat je op straat stevig moet zijn. Als ik voetbalde, deed mijn broer eigenlijk ook altijd mee. Als hij dan een zetje kreeg, werd hij altijd wel een beetje boos op me omdat ik sterker was dan hij”, lacht de Utrechter.

Bazoer begint op zijn achtste met veldvoetbal bij het toenmalige DHC, op tien minuutjes van zijn huis. “Daar heb ik twee jaar gespeeld. Daarna ben ik gescout door USV Elinkwijk”, vertelt de jongeling. Bij die club worden sterren geboren. Een kleine greep uit Oranje-spelers die begonnen bij die Utrechtse amateurvereniging: Ibrahim Afellay, Gerald Vanenburg en niemand minder dan de huidige assistent-bondscoach Marco van Basten.

“Er kwamen daar altijd veel scouts kijken”, verklaart Bazoer zijn overstap naar Elinkwijk. “Ik dacht dat ik daar eerder in aanmerking zou komen voor een profclub.” Dat duurde slechts een half jaartje. PSV meldde zich, dat opnieuw een groot Utrechts talent aan zich weet te binden. Nauwelijks tien jaar oud volgde Bazoer dezelfde weg als Afellay en Ismaël Aissati, die ook beiden van Elinkwijk overstappen naar de jeugdopleiding van de Eindhovenaren.

Vertrouwen in eigen kunnen


Tot en met de B1 doorloopt Bazoer alle elftallen bij PSV, waar zijn toenmalige trainer Phillip Cocu hem voornamelijk gebruikt als centrale verdediger. “Ik ging bij de B1 vaak mee naar voren, samen met Jorrit Hendrix. Maar dat vond de trainer eigenlijk niet leuk. Op een gegeven moment in dat seizoen, dacht ik dat middenvelder een betere positie voor mij zou zijn. Ik denk wel dat ik dat goed heb gezien”, lacht de 18-jarige nu twee en een half jaar later.

Na zes jaar bij PSV is het echter gedaan met de liefde. Bazoer voelt geen vertrouwen meer in Eindhoven en besluit zijn heil te zoeken in Amsterdam. “Ajax meldde zich en dat voelde gelijk heel goed. Daar lag een prima sportief plan op tafel. Na goede gesprekken met Frank de Boer besloot ik om daar naartoe te gaan.” Volgens PSV is de transfer niet rechtsgeldig. De media duikt er bovenop en al snel maakt de KNVB bekend dat Bazoer in dat lopende seizoen geen wedstrijden meer mag spelen. “Ik wist het op voorhand. Maar het is wel balen, want je traint elke dag om op zaterdag je wedstrijd te spelen, negentig minuten lang. Ik besloot om dat jaar keihard aan mezelf te werken.”

Dat betaalt zich uit. Het seizoen erop mag hij al ruiken aan het grote werk bij de A-selectie van de Amsterdammers en anno 2015 is hij met rugnummer zes zelfs een vaste waarde binnen het elftal van De Boer. Wat goed is, komt snel: “Ik heb altijd vertrouwen in mijn kwaliteiten gehad, leeftijd maakt daarbij niet uit. Je moet je kwaliteiten kunnen tonen op het hoogste niveau. Dat heb ik gedaan. Het verbaast me daarom niet dat ik er al op zo’n jonge leeftijd sta. Ik heb altijd het zelfvertrouwen gehad dat ik het kon. Ik moest gewoon mijn kans afwachten. En ik denk dat je er op dit niveau altijd maar eentje krijgt. Dan moet je het laten zien.”

‘We gaan het EK gewoon halen’


Door het wegvallen van Bazoers ploeggenoot Davy Klaassen, kreeg de 18-jarige middenvelder afgelopen zondag alsnog een uitnodiging van bondscoach Danny Blind. “Het geeft me een enorm trots gevoel. Ik ben ook altijd opgeroepen voor jeugdelftallen, wat inhoudt dat ik altijd een van de beste voetballers van mijn lichting ben geweest. Maar uiteindelijk wil je voor het grote Oranje uitkomen. En dat is wel een ultieme droom. Ook daar wil ik een vaste waarde zijn. Iets wat je alleen bereikt door keihard te werken en mijn stinkende best te doen.”

Aankomende maandag viert Bazoer zijn negentiende verjaardag, voor het eerst zonder zijn familie. Hij wenst daarom zichzelf vooral een memorabele dag te geven. “Ik hoop dat we dan gewonnen hebben. Misschien dat ik kan invallen, maar dat weet ik nog niet. De trainer heeft vertrouwen in mij, ondanks de twee cruciale duels. Ik heb vertrouwen in mijn kwaliteiten en weet dat ik het kan. Ik vind het al mooi dat ik nu bij de selectie zit. Alles wat ik kan pakken, zou helemaal mooi en bijzonder zijn.”

Het ‘gunnen’ van een debuut in het Nederlands elftal is echter totaal niet aan de orde de komende twee wedstrijden. De duels van Oranje met Kazachstan en Tsjechië zijn namelijk van levensbelang. Ondanks dat ‘we’ afhankelijk zijn van andere resultaten, is plaatsing voor het Europees Kampioenschap de inzet. “Ik hoop dat we naar Frankrijk gaan, maar daar heb ik alle vertrouwen in. Het is jammer dat je het niet in eigen hand hebt, maar als we deze twee wedstrijden winnen, wil ik wel eens zien of Turkije wint van Tsjechië en IJsland.”

Uitgroeien tot wereldtopper


Na plaatsing voor het EK, gaat de focus van Bazoer weer op andere prioriteiten. En daarin is hij duidelijk: “Het kampioenschap behalen met Ajax. Daar basisspeler blijven en me verder ontwikkelen tot een nog betere voetballer. Misschien dat ik dan op mijn 22ste of 23ste naar een mooie club in Spanje vertrek. Het liefste naar FC Barcelona, dat zou ultiem zijn”, droomt Bazoer. Gezien zijn grote talent, zijn enorme drijfveer en zijn bijna onuitputtelijke zelfvertrouwen, is dat voor De Baaz zeker niet ondenkbaar. De weg naar een prachtige carrière ligt open, aan Bazoer om de bouwstenen op de juiste plek te leggen.

Voor de laatste thuiswedstrijd tegen Tsjechië op dinsdag 13 oktober zijn nog kaarten beschikbaar. Deze kaarten koop je zonder ClubCard verplichting in de KNVB Ticketshop.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen