Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'De nul is mooier dan scoren'

KNVB Media
KNVB Media
9 oktober 2015, 9:30

Foto:

Het ene debuut is het andere niet. Jairo Riedewald scoorde twee keer in zijn eerste eredivisiewedstrijd voor Ajax, uit bij Roda JC in 2013. Met Oranje verloor de 19-jarige verdediger onlangs met 3-0 van Turkije. "Pas thuis bij vrienden en familie kon ik trots zijn op wat ik had bereikt."

Jairo Riedewald knijpt zijn ogen een beetje dicht als hij naar de foto op het beeldscherm kijkt. Zweetdruppels kruipen nog langs zijn oor. Hij heeft net getraind en zit in de zon op het stenen trapje naast het veld op sportpark De Toekomst. "Dat is de WK-finale," zegt Riedewald. Hij ziet Robben, Sneijder en Van Persie staan. "Nu heb ik ook zo'n foto met die jongens, maar daar durfde ik vijf jaar geleden nog niet eens van te dromen."

Stormachtig

De Ajax-verdediger speelde in 2010 al wel voor Oranje. Riedewald lacht even later om het ventje met krullen in zijn nek bij Onder 15. De meeste andere jongens kan hij nog op noemen. Willem Gootjes, Jop Knoester, Issa Kallon, Riechedley Bazoer. "Die speelde toen nog bij PSV."

Als talent uit de Ajax-opleiding doorliep Riedewald alle nationale jeugdelftallen. Na Onder 19 zou Jong Oranje een logische stap zijn geweest, maar eind augustus klopte bondscoach Danny Blind al bij hem aan voor het Nederlands elftal. Het zegt iets over de stormachtige ontwikkeling die hij deze zomer bij Ajax heeft doorgemaakt. "Twee concurrenten voor mijn favoriete positie als linker centrale verdediger vertrokken. Dat heeft me wel geprikkeld in de voorbereiding. Ik moest het nu laten zien."

In december 2013 wervelde Riedewald ook al de eredivisie binnen. Ajax staat 1-0 achter bij Roda JC tot Frank de Boer de 17-jarige Riedewald laat debuteren. Vlak voor tijd prikt hij de gelijkmaker binnen. In plaats van te juichen en te genieten van zijn moment loopt hij direct terug naar de middenstip. "Natuurlijk, 1-1 uit bij Roda JC is te weinig voor Ajax." In de blessuretijd maakt Riedewald ook nog de 2-1 en staat zijn naam staat gebeiteld in de Ajax-historie. Voor het uitvak gaat hij op de schouders.

Debuut

Vorig seizoen speelde Riedewald nog geregeld met Jong Ajax in de Jupiler League en een paar maanden later traint hij in Katwijk met spelers die hij als kind bewonderde. 'Geniet ervan', zei zijn trainer Frank de Boer. 'En kijk goed om je heen, want je kunt veel leren.' "Het zijn topspelers. Zo voetballen ze. Zo coachen ze. Zo bereiden ze zich voor op een wedstrijd. Dat zie je al bij oefeningen op de training. Er gaat heel weinig fout."

Tegen IJsland bleef hij nog op de bank. "Het was een moeilijke wedstrijd door de rode kaart voor Bruno Martins Indi. Robben viel uit. Penalty tegen. Je leeft mee. Zij balen en jij baalt ook. Hoe mooi het ook was voor mij om daar voor het eerst in de Arena bij het Nederlands elftal te zitten. Dan denk je helemaal niet aan je eigen kans of je eigen belang. Je denkt aan het team."

Maar die kans kwam wel. Een paar dagen later in het Turkse Konya ziet Riedewald zijn shirt in de kleedkamer hangen. "Wit. Nummer vijf. Een mooi nummer, vind ik. Een basisnummer. Ik zat tussen Daley Blind en Stefan de Vrij." Details die hij nooit meer zal vergeten. Op het veld oogt hij kalm. "Ik ben een rustige jongen. Natuurlijk ben je ook zenuwachtig. Het stadion kolkt, maar dan gaat het fluitje. Dan wil je voetballen, weet je. En dat doe je al je hele leven lang."

Trots

Riedewald begon op zijn vijfde bij SV Overbos in Hoofddorp. Haarlem, toen nog een profclub, scoutte hem al snel en vanaf de D-tjes stapte hij over naar Ajax. Ik speelde meestal linksbuiten. Of op tien. Aanvallend. Ik was ook snel. Michel Kreek zette mij in de D1 voor het eerst centraal achterin. Ik was een van de grotere jongens. Hij gaf me ook de aanvoerdersband. Dan moet je praten. Ik zal niet snel het woord nemen in een groep. Kreek zei: 'Je kan een leider worden. Dat zit in je. En dat willen we er uit halen door die aanvoerdersband.'"

In de elftallen daarna werd er meer gerouleerd en ontwikkelde Riedewald zich ook als linksback en verdedigende middenvelder. "Ik vond het nooit leuk om linksback te staan. Maar het heeft nu wel zijn vruchten afgeworpen. Want ik debuteer als linksback. Stel dat ik maar op een positie had gespeeld, dan had ik mijn debuut niet mogen maken." Hij denkt inmiddels als een echte verdediger. "De nul is mooier dan een doelpunt. Als je de nul houdt, kun je niet verliezen."

Dat lukte Oranje niet in Turkije. Op een desastreuze avond voor het Nederlands elftal houdt de jonge debutant zich echter goed staande. Riedewald stapt dan ook met een dubbel gevoel van het veld. "Ik ben toch een teamspeler. Als we dan verliezen met 3-0, kan ik even niet genieten van de andere dingen. Dat kwam later, thuis. Op het moment dat hij zijn familie en vrienden ziet. "Ik was die week ook jarig (Riedewald werd 19). Je voelt hun trots. Dat ik dit al bereikt heb op zo'n jonge leeftijd. Toen kon er wel een glimlachje vanaf."

Ouders

Ondanks de nederlaag laat hij zijn witte shirt inlijsten. "Mooi strak gespannen met de wedstrijd en de datum eronder. Net als het Ajax-shirt van mijn debuut tegen Roda JC. Die shirts blijven bij mijn ouders aan de muur hangen. Daar horen ze ook." Hij is even stil. "Alle credits moeten naar mijn ouders gaan. Soms stopten ze eerder met werken om mij naar Ajax te brengen. Dan bleven ze hier twee, drie uurtjes op de parkeerplaats wachten. Vervolgens naar huis. Koken. En de volgende dag weer. Ze gaven alles wat ze konden geven. In mijn hele voetbalcarrière zijn ze misschien twee of drie wedstrijden niet geweest."

Riedewald kijkt nog een keer naar foto van het elftal van Oranje onder 15 vijf jaar geleden. In elke blik dezelfde droom. Voor hem is het nu werkelijkheid. Wie er nog meer het Nederlands elftal gaan halen? "Dan zet ik al mijn geld op Riechedley Bazoer."

Dat bleken profetische woorden want een week later roept de bondscoach Bazoer op als vervanger van de geblesseerde Davy Klaassen.

Voor de laatste thuiswedstrijd tegen Tsjechië op dinsdag 13 oktober zijn nog kaarten beschikbaar. Deze kaarten koop je zonder ClubCard verplichting in de KNVB Ticketshop.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen