Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vaders en zonen in Oranje

KNVB Media
KNVB Media
19 juni 2016, 10:30

Steven Berghuis komt net als zijn vader Frank vroeger uit voor Oranje. - Foto: KNVB Media

Vaderdag, in combinatie met Oranje, doet denken aan voetballende Oranjevaders en hun zonen. Er zijn negen internationals die in de voetsporen van hun vaders traden en het Oranjeshirt mochten dragen.

Nieuw duo

Een aantal vader-zooncombinaties zal de doorsnee Oranjefan al snel te binnen schieten. Johan en Jordi Cruijff, Jan en Youri Mulder, Danny en Daley Blind. Maar er diende zich in 2016 ook een nieuwe combinatie aan. Steven Berghuis lag in gedachten al op het strand toen bondscoach Danny Blind hem opriep voor het oefen drieluik van Oranje tegen Ierland, Polen en Oostenrijk. Berghuis trad daarmee in de voetsporen van vader Frank om hem meteen te passeren. Frank Berghuis speelde welgeteld 57 minuten voor het Nederlands elftal.  In 1989 had hij een basisplaats in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Brazilië. Steven Berghuis staat inmiddels op drie caps. 

Koeman, Koeman en Koeman

Maar er zijn nog vijf zonen die net als hun vaders het Nederlands elftal mochten vertegenwoordigen. In de familie Koeman zelfs twee. Want ook de vader van Erwin en Ronald Koeman, Martin Koeman, droeg het Oranjeshirt. Slechts één wedstrijd, maar toch. Hetzelfde geld voor Wim van der Gijp die zijn zoon René vijftien keer in het Nederlands elftal zag spelen.  Jan Everse en zijn zoon Jan junior kwamen samen tot vijf interlands. Nigel de Jong complementeert samen met zijn vader Jerry, die drie keer voor Oranje uitkwam, het rijtje.

Oranjedochter

Ook een vader-dochter combinatie had in dit rijtje kunnen staan. René Roord, oud speler van onder meer FC Twente én vader van OranjeLeeuwin Jill Roord, speelde in Oranje onder 20 tijdens het jeugd WK in 1983. Hier was hij een teamgenoot van onder andere Marco van Basten, Mario Been en Gerald Vanenburg . Een ernstige knieblessure hield hem echter van doorstroming naar het grote Oranje. Voor zijn pas 18-jarige dochter staat de teller inmiddels op vijf interlands.

Hieronder staan alle vader-zooncombinaties:

Frank Berghuis (1 interland) en Steven Berghuis (3 interlands)
Danny Blind (42 interlands) en Daley Blind (36 interlands)
Johan Cruijff (48 interlands) en Jordi Cruijff (9 Interlands)
Jan Everse (3 interlands) en Jan Everse jr. (2 interlands)
Wim van der Gijp (1 interland) en René van der Gijp (15 interlands)
Jerry de Jong (3 interlands) en Nigel de Jong (81 interlands)
Martin Koeman (1 interland), Erwin Koeman (31 interlands) en Ronald Koeman (78  interlands)
Jan Mulder (5 interlands) en Youri Mulder (9 interlands)

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen