Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Duitsland voor vierde keer wereldkampioen

KNVB Media
KNVB Media
13 juli 2014, 23:45

Foto:

Duitsland is zondag voor de vierde keer wereldkampioen voetbal geworden. In een boeiende finale in Rio de Janeiro werd Argentinië na verlenging geklopt: 1-0. Mario Götze kroonde zich tot matchwinner.

De Duitsers begonnen verzwakt aan de finale. Sami Khedira haakte in de warming-up af met kuitproblemen en werd vervangen door Christoph Kramer, die tot dan toe slechts 12 minuten had gespeeld dit WK.

Anders dan in 1990, toen beide landen elkaar ook in de finale troffen, ontwikkelde de eindstrijd zich tot een boeiend kijkspel. De Argentijnen kregen na zo’n 20 minuten via Gonzalo Higuain een dot van een mogelijkheid. Toni Kroos kopte de bal terug richting doelman Manuel Neuer, maar rekende buiten Higuain. Vrij voor Neuer schoot de spits jammerlijk naast.

Duitsland had het meeste balbezit, maar in de counter bleek Argentinië enkele keren levensgevaarlijk. Zo was Lionel Messi één keer dicht bij een treffer. Aan de overzijde redde Sergio Romero op schoten van André Schürrle en Kroos. Schürrle verving de onfortuinlijke Kramer, die uitviel met vermoedelijk een hersenschudding.

De grootste kans voor de Duitsers viel pal voor rust te noteren. Benedikt Höwedes kopte uit een corner op de paal. Direct na de pauze schoot Messi voorlangs, daarna hield de kansenregen op, al bleef de eindstrijd zeer onderhoudend. Tien minuten voor tijd had Kroos de beslissing op de schoen, maar zijn schuiver ging net naast.

Na 90 minuten stond er 0-0 op het bord en dus wachtte een verlenging. Veel spelers liepen inmiddels op hun laatste benen. Rodrigo Palacio had uit kunnen groeien tot volksheld in Argentinië, maar hij miste een opgelegde mogelijkheid. Het leek uit te draaien op strafschoppen, maar invaller Mario Götze dacht daar anders over en bezorgde Duitsland de vierde wereldtitel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen