Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Trots Oranje verovert WK-brons

KNVB Media
KNVB Media
13 juli 2014, 0:00

Foto: KNVB.nl

Met opgeheven hoofd vliegt het Nederlands elftal zondag over de Atlantische Oceaan met bestemming Rotterdam Airport. Aan boord ook bronzen plakken voor de spelers en staf van Oranje, de uiteindelijke opbrengst van het WK 2014. Want dankzij een klinkende 3-0 overwinning in de troostfinale op gastland Brazilië eindigt Nederland na een vier weken durende succesreeks als derde op het mondiale podium.

Voor bondscoach Louis van Gaal was het zo helder als wat. Hij wilde per se die derde plek. Zodat ‘niemand meer om zijn elftal heen kan’, zoals hij in de voorbereiding op het duel in Brasilia betoogde. Dat het Oranjes keuzeheer menens was, bleek meteen bij de bekendmaking van de opstelling. De sterkst mogelijke formatie – op Nigel de Jong na – stond op het ingediende lijstje. Maar aan de aftrap ontbrak vervolgens Wesley Sneijder die tijdens de warming-up geblesseerd raakte.

Oranje wilde dus een bronzen plak, een tastbare herinnering aan een onverwacht voortreffelijk WK-toernooi. Voor Brazilië stond er iets heel anders op het spel in de op de tekentafel ontwikkelde hoofdstad Brasilia. De gekrenkte Seleçao aasde op eerherstel, op rehabilitatie na de gigantische pak slaag (7-1) in de halve finale tegen Duitsland. In tegenstelling tot collega Van Gaal gooide zijn collega Luiz Felipe Scolari wel zijn halve elftal om en zaten onder anderen de spitsen Fred en Hulk op de bank.

Penalty en geel

Het mocht weinig baten voor het gegriefde thuisland. Na een goed kwartier had Oranje met twee doelpunten de bronzen plak al half om de nek. Het begon met een uitstekende controle en pass van Van Persie die Robben de diepte in stuurde. Verdediger Thiago Silva kon niets anders doen dan de doorgebroken Groninger op de rand van het strafschopgebied aan zijn schouder trekken. Penalty en gele kaart, oordeelde scheidsrechter Hamoudi, maar in werkelijkheid had hij Silva rood moeten tonen en de bal buiten het zestienmetergebied moeten leggen.

Aanvoerder Van Persie schoot vanaf elf meter echter onberispelijk in de bovenhoek raak: 1-0. Nog geen kwartier later vond Daley Blind diezelfde hoek na een cadeautje van David Luiz. De blonde krullenbol kopte een voorzet veel te slap terug in de voeten van de linksbenige Blind die de bal eerst met twee voetbewegingen onder controle bracht en daarna met zijn mindere rechterbeen droog raak schoot in de bovenhoek: 2-0. Een technisch hoogstandje, of beter gezegd een goal van Braziliaanse schoonheid.

Soeverein Oranje

Ongeloof bij Oranje, ontzetting op de tribunes waar tienduizenden in het geel gestoken Brazilianen hun favorieten opnieuw zagen schutteren. Brazilië richtte zich in het restant van de eerste helft een klein beetje op, maar het soevereine Oranje verloor nooit meer de controle. Ook niet in de tweede helft die door de elf van Van Gaal in redelijke ontspanning werd uitgevoetbald.

Alleen rond de 70e minuut was er één moment van schrik toen Blind te laat instapte en Oscar vloerde. Arbiter Hamoudi zag er echter tot verbazing van velen een Schwalbe in. Oranje ontsnapte, maar verloor wel Blind die bij zijn actie geblesseerd raakte en per brancard richting de catacomben werd vervoerd. Hetzelfde overkwam Clasie in de slotfase. Daryl Janmaat en Joël Veltman kwamen als vervangers in het veld.

Speeltijd voor Vorm

Terwijl de klok richting het einde tikte, nam het gemor en gefluit op de tribunes toe. Oranje had er lak aan en maakte in blessuretijd via Georginio Wijnaldum nog een derde treffer. Het was het sein voor Van Gaal om ook keeper Michel Vorm, de enige speler uit de selectie van 23 die nog geen speeltijd had gekregen, zijn WK-minuten te gunnen.

In de vijftigste WK-wedstrijd ooit kreeg Oranje dus de beloning voor een voortreffelijke prestatie op dit WK. Winst op Spanje, Australië, Chili, Mexico, Costa Rica en Brazilië. Gesneuveld in de halve finale tegen Argentinië via penalty’s. Het had slechter gekund. De ploeg incasseerde het applaus en respect met een trotse lach. De medailles zijn voor Oranje, brons van kleur.

Tot zover het avontuur van het Nederlands elftal op het memorabele WK. We zien het team zondag terug in Rotterdam. En 4 september weer op het veld. Voor een oefeninterland in Bari tegen Italië. De eerste etappe op weg naar een nieuwe kans op een hoofdprijs: de Europese titel van 2016.



Statistieken:
Brazilië - Nederland 0-3 (0-2).
Scoreverloop: 3. Van Persie 0-1 (pen); 17. Blind 0-2; 90+1 Wijnaldum 0-3.
Scheidsrechter: Haimoudi (Algerije).
Opstelling Nederland: Cillessen (90+3 Vorm), Kuyt, De Vrij, Vlaar, Martins Indi, Blind (70. Janmaat), Clasie (90. Veltman), De Guzman, Wijnaldum, Van Persie, Robben.
Geel: Silva, Oscar (Bra); Robben, De Guzman (Ned).
 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen