Oranje loopt WK-finale mis

10 juli 2014, 0:45

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd om de finale van het WK te bereiken. Tegen Argentinië ging het in de halve finale nu wel mis na strafschoppen. Nadat het na 120 minuten 0-0 was gebleven, misten Ron Vlaar en Wesley Sneijder vanaf elf meter.

Nederland begon de wedstrijd in Sao Paulo met een grote opsteker. Nigel de Jong, voor wie het WK voorbij leek, was eerder dan verwacht hersteld van zijn liesblessure en verscheen aan de aftrap. Van Gaal had hierdoor de beschikking over zijn ‘sterkste elf’. Want ook Robin van Persie, die kampte met maag- en darmklachten, was fit genoeg om te spelen.

De eerste helft verliep, zoals eigenlijk al het hele toernooi, moeizaam. Nederland had problemen om in de opbouw de aanval te bereiken, mede omdat de Argentijnen er voortdurend met succes bovenop zaten. Argentinië slaagde er beter in om zijn offensieve plannen uit te voeren, maar was net als Nederland zelden gevaarlijk. De grootste kans was voor Ezequiel Garay die na een corner van Ezequiel Lavezzi voor Vlaar kwam en over kopte. Lionel Messi liet zich slechts één keer zien. Jasper Cillessen pakte zijn vrije trap vanaf een gevaarlijke positie klemvast.

Het enige gevaar van Nederland kwam via Wesley Sneijder. Na dertien minuten schoot hij naast. Twintig minuten later kon hij de bal via een corner en een afvallende bal twee keer voor het doel slingeren. Beide keren stompte doelman Sergio Romero weg.

Niet sprankelend

Na rust kwam Daryl Janmaat in het veld voor Bruno Martins Indi, die vanwege een blessure niet verder kon. Daley Blind schoof naar het centrum, Dirk Kuyt ging naar links waardoor Janmaat zijn vertrouwde positie rechtsachterin kon innemen. Na een kwartier in de tweede helft ging ook De Jong naar de kant. Jordy Clasie kon hierdoor zijn eerste minuten maken op dit WK.

Ondertussen werd het spel er niet sprankelender op. Beide ploegen speelden langdurig de bal rond, op zoek naar dat ene moment. Gezien de belangen durfde niemand echt risico te nemen, terwijl de verdedigingen (met Vlaar bij Nederland voorop) geen krimp gaven. De smaakmakers van beide ploegen op dit WK tot nu toe, Robben en Messi, waren onzichtbaar.

Na een half uur in de tweede helft ontstond de eerste kans. Dat werd ook direct zeer gevaarlijk. Gonzalo Higuain gleed de bal, na een voorzet van Enzo Pérez, van dichtbij in het zijnet.

Pas in de laatste minuut van de reguliere speeltijd kon Nederland daar iets tegenover stellen. Robben leek op weg naar de 1-0, maar Javier Mascherano voorkwam met een uiterste krachtinspanning dat de aanvaller de trekker overhaalde.

Verlenging

Waar Argentinië in de eerste negentig minuten een licht overwicht had gehad, nam Nederland dit in de verlenging over. De ploeg speelde met meer overtuiging en drang naar voren. Tim Krul wist alvast dat hij niet meer nodig was. Van Gaal bracht met Klaas Jan Huntelaar voor Robin van Persie zijn derde wissel in het veld. Hoewel met name Robben nu dreigender was, leverde dit voordeel in de eerste helft geen kansen op.

Ook in het tweede deel had Oranje het initiatief. Stefan de Vrij probeerde het een keer van afstand, maar zijn schot ging naast. De grootste kansen waren voor Argentinië. Rodrigo Palacio stormde alleen af op het doel van Cillessen, maar hij kopte de bal recht in de handen van de Ajax-doelman. Ook Maxi Rodriguez was dichtbij, na een spaarzame goede actie van Messi.

Waar de strafschoppenserie tegen Costa Rica een show werd van Tim Krul, kon Jasper Cillessen deze heldenrol niet vervullen. Hoewel Robben en Kuyt nog wel scoorden, misten Vlaar en Sneijder hun strafschop. Cillessen kon geen enkele inzet van de Argentijnen keren. Maxi Rodriguez haalde uiteindelijk de trekker over bij de laatste penalty en schoot de Oranje-droom in duigen.

Nederland – Argentinië 0-0