Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Dirk Kuyt maakt de honderd vol

KNVB Media
KNVB Media
29 juni 2014, 20:30

Foto:

Dirk Kuyt speelde tegen Mexico zijn 100ste interland in het shirt van het Nederlands elftal. Dat deed hij op een ongewone positie, als linksback. Het typeert de Katwijker, dienstbaar als altijd. Alles voor het teambelang.

Kuyt is een ideale speler voor een coach. Loopt altijd in de pas, zeurt nooit. Laat zijn voeten spreken. Weinigen hadden gedacht dat de blonde werkvoetballer het tot 100 interlands zou schoppen. Phillip Cocu, Wesley Sneijder, Giovanni van Bronckhorst, Rafael van der Vaart, Frank de Boer en Edwin van der Sar gingen hem eerder voor. Een mooi rijtje.

Hij maakte op 3 september 2004 zijn debuut in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Liechtenstein. Halverwege viel hij in en stond de aanvaller in het veld met onder anderen Boudewijn Zenden en Pierre van Hooijdonk. Daarna ging het snel met de toenmalige Feyenoorder. Kuyt maakte de WK’s van 2006 en 2010 mee en ook de EK’s van 2008 en 2012.

Onder bondscoach Bert van Marwijk was hij vrijwel altijd een zekerheidje. Van de 52 interlands die Van Marwijk aan het roer stond, speelde Kuyt er 48. Ook onder Marco van Basten (2004-2008) was Kuyt al de meest opgestelde speler, met 42 van de 52 interlands, nog voor Edwin van der Sar.

Nu, op zijn 33ste, verraste Kuyt de hele wereld door als linksback tegen Chili en Mexico te beginnen. Een vondst van Louis van Gaal. Kuyt mokte niet, ging de uitdaging aan. De Katwijker loopt de longen uit zijn lijf en lijkt welhaast aan zijn tweede voetballeven te zijn begonnen. Kuyt is een bijzondere voetballer, met bijzondere karaktereigenschappen. Hij geeft nooit op. Hij is een voorbeeld, voor iedereen.
 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen