Slordig Nederland wint: 0-2

6 september 2011, 21:11

Nederland won in Finland de achtste EK-kwalificatiewedstrijd op rij, op een avond waar Oranje niet het beste van zichzelf liet zien en veel kansen miste. In Helsinki versloeg Oranje Finland wel met een subliem doelpunt van Kevin Strootman en een late goal van invaller Luuk de Jong. Het EK-ticket is daardoor zo goed als zeker binnen.

Al in de eerste helft liep Oranje zich veelvuldig stuk op de Finse defensie. De thuisploeg was duidelijk niet van plan aan te vallen, behalve in de tegenstoot. Echt gevaarlijk werd het daar voor rust echter niet uit. Nederland verzuimde de kansen te benutten. De eerste minuut was wat dat betreft exemplarisch voor de hele wedstrijd. Dirk Kuyt miste een grote kans. Op deze wijze miste Nederland zeker acht opgelegde kansen in het gehele duel. Gelukkig maakten twee nog ‘groene’ internationals hun eerste goals: Kevin Strootman en Luuk de Jong.

De echte scherpte ontbrak bij Oranje, terwijl de Finnen er een fysiek spel van wisten te maken. Nederland leek te moeten wennen aan het feit dat er überhaupt weer tegenstand op het veld was, na de 11-0 tegen San Marino. De Finnen konden met fysiek en defensief spel het aanvalsspel van Nederland meestal effectief ontregelen in de eerste helft. Oranje had al in de eerste minuut moeten scoren. Wie anders dan Wesley Sneijder zette Dirk Kuyt alleen voor de goal. Maar keeper Lucas Hradecky lag in de weg. Na een kwartier maakte John Heitinga een doelpunt uit een vrije trap van Sneijder, die echter wegens buitenspel werd afgekeurd. Een passende herhaling ontbrak overigens.

Sublieme goal

Het was de voorbode van een curieuze fase, rond de dertigste minuut, die eindigde met een moment van absolute klasse. Eerst was daar de onverzettelijke Mark van Bommel, die de bal veroverde, maar met zijn arm de neus van ploeggenoot Kevin Strootman verwondde. Toen Strootman aan de kant was verzorgd, en Nederland met tien man aanviel, kwam hij plots weer in het veld. Zijn directe loopactie het zestienmetergebied in werd niet gezien door de Finnen, maar wel door Sneijder.

Wat volgde was van wereldklasse. De trekstoot waarmee Sneijder Strootman op maat bediende was subliem, de afronding van de nog ‘groene’ international was uitmuntend. Met een dot watten nog in zijn gezwollen neus, volleerde Strootman de bal met links halfhoog in de linkerhoek: 0-1. Een doelpunt van grote schoonheid. Daarna beperkte Oranje zich weer tot controleren. Het kostte de Finnen enorm veel energie.

Arbitrale hulp

Na rust zetten de Finnen aan, nadat Robin van Persie in de eerste vijf minuten twee goede kansen had gemist. Eerst een overigens prima schot, na een knappe aanname, die de keeper pakte. Maar de kopbal op een voorzet van Kuyt enkele minuten later, had er gewoon in gemoeten. De Finnen werden zo in de wedstrijd geholpen. De scheidsrechter, de Duitser Manuel Gräfe, was tot dan toe niet erg genegen voor fysiek spel te fluiten. Een counter in de 58ste minuut leidde tot een lobje van de geheel vrijstaande Kasper Hämäläinen over Stekelenburg. Erik Pieters redde op de lijn.

Net toen Nederland het moeilijk kreeg, schoot de arbiter te hulp. Perparim Hetemaj, die in de eerste helft al geel had gekregen voor een overtreding op Mark van Bommel, liet zich vallen op het middenveld. Althans, in de ogen van scheidsrechter Gräfe. Met een tweede gele kaart mocht hij inrukken. Het publiek was furieus. Zo was de angel uit het Finse spel gehaald.

Twee invallers

Maar wederom profiteerde Nederland niet. In de 66ste minuut speelde de sterk spelende Strootman Huntelaar vrij, maar de spits raakte de keeper. En de rebound was niet aan Van Persie besteed. De Arsenal-speler leed enorm veel balverlies en miste enkele kansen. Het was dus niet verbazingwekkend dat bondscoach Van Marwijk hem verving. Luuk de Jong en Eljero Elia kwamen in het veld. Ook Huntelaar mocht gaan douchen.

Het leidde tot twee kansen een kwartier voor tijd. Na een prachtige één-twee met Sneijder miste Elia oog in oog met keeper Hradecky. Een minuut later verzuimde De Jong zijn voet bij de tweede paal tegen de bal te zetten, na een voorzet van Elia. Maar in blessuretijd wist invaller Luuk de Jong alsnog te scoren uit een voorzet van diezelfde Elia, zodat beide invallers toch hun waarde bewezen. En Oranje eindelijk in veilige haven was. Dat had veel eerder gekund en gemoeten.

Zo eindigde het rommelige duel, met een slordig Oranje, alsnog in een prima overwinning. Nederland was verreweg de betere, maar deed er onnodig lang over het duel definitief te beslissen.

Finland – Nederland 0-2 (0-1).

Scoreverloop: 29. Strootman 0-1, 90+3. Luuk de Jong 0-2.

Rood: Hetemaj (2x geel).

Toeschouwers: 21.580.

Scheidsrechter: Manuel Gräfe (Dui).

Opstelling Oranje: Maarten Stekelenburg; Gregory van der Wiel, John Heitinga, Joris Mathijsen, Erik Pieters; Mark van Bommel (c), Kevin Strootman; Robin van Persie (67. Eljero Elia), Wesley Sneijder, Dirk Kuyt; Klaas Jan Huntelaar (67. Luuk de Jong).