Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Elia wil weer vlammen

KNVB Media
KNVB Media
1 september 2011, 10:54

Foto: KNVB

Eljero Elia maakt een vreemde week door. Op maandag hoopte hij nog op een overgang van HSV naar Engeland. Nog geen 24 uur later zette hij zijn handtekening onder een contract bij Juventus. Woensdag zei hij tegen OnsOranje.nl in Noordwijk: ,,Ik wil weer op hoog niveau spelen, ik wil weer vlammen.”

Het verhaal van Elia toont iets van de gekte van de voetbalwereld. Dinsdag kreeg hij toestemming van de bondscoach om – na de training – naar Italië te vliegen. ,,De pers in Turijn stond al klaar, maar ik mocht nog niets zeggen. Daarna ontmoette ik de trainer en de voorzitter. Ik had gelijk een goed gevoel. Meteen een medische keuring, ook prima. Terwijl we naar het nieuwe stadion gingen kijken, gingen de onderhandelingen door. Toen ik terugkwam, hoorde ik van m’n zaakwaarnemers dat alles goed was, en kon ik tekenen. Daarna nog interviews en terugvliegen. En om half twee ’s nachts was ik terug in Noordwijk bij Oranje.”

Elia is niet ondersteboven van de turbulente dag. Hij is opgelucht dat hij na twee seizoenen weg is uit Hamburg. ,,Het eerste jaar daar was goed, maar daarna zat er eigenlijk geen voetbal meer in. Ik werd overal neergezet. Mijn kwaliteit kwam ook niet meer naar voren. Ik wil gewoon weer lekker op hoog niveau spelen. Ik wil gewoon weer vlammen, m’n kwaliteit laten zien.”

Arsène Wenger

Nadat hij in Hamburg had aangegeven dat hij weg wilde, werd hij niet meer opgesteld. ,,Ze waren bang dat ik geblesseerd zou raken, waardoor een transfer in gevaar zou komen. Maar de laatste wedstrijd viel ik opeens toch nog in. Wat is hier aan de hand, dacht ik. Maar dat is voetbal. Het is je werkgever. Je kan niet weigeren.”

Er was interesse uit Engeland. ,,Mijn zaakwaarnemer (Frank Schouten, ES) had wel contact met Arsenal, maar het duurde te lang. Ik heb zelf geen contact met Arsène Wenger gehad. Wigan, Everton, Fulham en Newcastle hadden vrij concrete interesse, maar het kwam niet rond. HSV wilde alleen verkopen. Een jaar geleden wilde Juve me ook al, maar toen was 15 miljoen niet genoeg. Wolfsburg wilde toen twintig miljoen voor me betalen, maar ik mocht niet weg. Nu heeft HSV maar ruim 10 miljoen voor me gekregen.”

Alessandro Del Piero

Volgens Elia spelen ook andere zaken dan geld een rol. ,,De trainer (Antonio Conte, ES) wilde me echt heel graag hebben, daarom is het nu doorgegaan. De technisch directeur zei: we gaan er alles aan doen om je binnen te halen.”

Dat sloot aan bij het gevoel van Elia zelf. ,,De historie van Juve. Vroeger had ik altijd een shirtje van Del Piero. Ik was ook een grote fan van Ravanelli. Ze zijn 29 keer kampioen geworden. Juventus is gewoon heilig in Italië.” Jeugdheld Del Piero (inmiddels 36) heeft zelfs nog voor een jaar bijgetekend. ,,Het is heel mooi om met een legende als Del Piero te spelen. Juve heeft sowieso heeft fans over de hele wereld, een enorme fanbase.”

In 1996 won Juventus nog de Champions League tegen koste van Ajax. Elia (toen 9 jaar): ,,We keken in de klas, iedereen was voor Ajax.” Maar daarna kende de club mindere jaren, onder meer door een omkopingsschandaal, en werd zelfs teruggezet naar de Serie B. Maar nu moet het roer om in Turijn. Voor 80 miljoen aan nieuwe spelers, een nieuwe trainer en een nieuw stadion.

Acties op links

Coach Antonio Conte was duidelijk tegen Elia: ,, Hij wil me op links. Ik moet acties gaan maken. Eén tegen één proberen te creëren. En dat middenvelders me weg kunnen sturen. Om kansen te creëren. We hebben een kopsterke spits en een goede spelverdeler die allebei kunnen scoren.”

Hij spreekt nog geen woord Italiaans, maar een spoedcursus moet daarin verandering brengen. ,,Gewoon de basisdingen in vier weken.”  De dag na Finland-Nederland vliegt hij terug naar Turijn om er op donderdag 8 september gepresenteerd te worden. Toch had dat ook zomaar in Istanboel kunnen zijn.

Galatasaray

Vorige week belde Elia met de bondscoach voor advies. ,,Galatasaray wilde me hebben. Financieel was het een mooie klapper. Ik vroeg de trainer wat hij ervan vond als ik in Turkije zou gaan spelen. Hij zei dat ik ver buiten het zicht van de scoutingmensen zou raken. Het leek hem geen verstandige keuze.”

,,Ik hecht veel waarde aan zijn mening. Het Nederlands elftal is voor mij heel belangrijk. Ik wil er gewoon altijd bij zitten. Mede daarom heb ik ook de keuze voor Juventus gemaakt, op hoog niveau spelen. Hij raadde me aan naar Engeland te gaan, maar Italië was ook goed. Ook Mark (Van Bommel) en Wesley (Sneijder) hadden goede verhalen. Ze zeiden: als je respectvol omgaat met iedereen, dan wordt je daar gewoon geliefd.”

San Marino

En vrijdag wacht een iets minder beroemd ‘stukje Italië’: San Marino. ,,We moeten gewoon knallen tegen ze. Veel doelpunten maken, voor ons doelsaldo. Niet onderschatten.” Toch ziet er ernaar uit dat Elia niet in de basis start, met naar verwachting Van Persie, Kuyt en Huntelaar.  

Maar Elia beschouwt dat niet als een probleem: ,,Eerst moet ik bewijzen dat ik een houvast voor de trainer ben. Me echt laten gelden, ook in Europa. Als zoiets me zou overkomen en dan kom ik bij Oranje, misschien ga ik dan met de trainer praten. Maar nu heb ik nog niet het recht om met de trainer te praten. Als je erin komt moet je gewoon laten zien wat je kan.”

Volg ons ook op Twitter!

 


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen