Degelijke zege op San Marino: 0-5

3 september 2010, 22:52

Het Nederlands elftal is de EK-kwalificatiereeks begonnen met een degelijke overwinning. In San Marino werd het plaatselijke elftal verslagen met 0-5.Drie goals waren van Klaas Jan Huntelaar, maar ook de teruggekeerde Ruud van Nistelrooy scoorde.

Oranje opereerde voor rust wel erg voorzichtig, waardoor het duel in die fase geen feest was voor de meegereisde fans. Toch scoorde Oranje tweemaal uit dode spelmomenten in het stadion dat plaats bood aan 4.127 toeschouwers.

Na rust speelde het team van Bert van Marwijk aanvallender, met Rafael van der Vaart voor Nigel de Jong, waardoor meer dreiging ontstond. Dit leidde tot nog drie doelpunten, waarvan twee van Klaas Jan Huntelaar. Ruud van Nistelrooy viel in en zorgde voor het slotakkoord: 0-5.

Weinig aanvallend

Het Nederlands elftal had een kwartier nodig om het eerste doelpunt te maken in het Stadio Olimpico Serravalle tegen de stugge amateurs van San Marino. Dirk Kuyt scoorde uit een strafschop na een overtreding op spits Klaas Jan Huntelaar.

Oranje speelde in die fase weinig aanvallend tegen het ‘kleine’ San Marino, waardoor het geen verrassing was dat ook het tweede doelpunt uit een dood spelmoment kwam. Een vrije trap werd verrassend snel en over rechts genomen, waar Dirk Kuyt in vrije positie een voorzet kon geven. Hij bood Huntelaar een niet te missen kans op zijn zeventiende doelpunt in Oranje: 0-2.

Ook in de lange blessuretijd van de eerste helft creëerde Oranje – dat maar liefst zes man achter de bal hield – geen enkele uitgespeelde kans. In die fase liep Rafael van der Vaart al zo’n tien minuten warm.

Schwung

De kersverse speler van Tottenham Hotspur kwam inderdaad na de thee in het veld voor Nigel de Jong. Drie minuten later stond hij met Kuyt direct aan de basis van de 0-3 van - wederom - Huntelaar. Er kwam in deze aanvallender speelwijze direct meer schwung en dreiging in het spel van Oranje. Tot doelpunten leidde het niet in het eerste kwartier na rust. Ibrahim Afellay kwam even later in het veld voor Eljero Elia.

Kort daarna stond Van der Vaart aan de basis van de 0-4. Met een hakje speelde hij Kuyt vrij, die de voet van Huntelaar vond. De nieuwe spits van Schalke 04 tekende alweer voor zijn derde goal van de avond, waardoor hij zijn totaal in Oranje op 19 doelpunten uit 37 duels bracht. Een knap moyenne van maar liefst 0,51. Meer dan één doelpunt per twee duels.

Direct na de 0-4, in de 68ste minuut, maakte Kuyt plaats voor ‘good old’ Ruud van Nistelrooy, die luidruchtig werd toegejuicht door de meegereisde fans. De gretige spits van HSV zorgde voor het slotakkoord, een knap schot na een prima voorzet van Gregory van der Wiel. Daarmee passeert de spits zowel Johan Cruijff als Abe Lenstra op de eeuwige topscorerslijst van Oranje. Niet de minsten.

Al met al een degelijke zege, met beter spel van Oranje na rust, toen het wat aanvallender ging spelen, met de goal van Van Nistelrooy als hoogtepunt.

STATISTIEKEN:

San Marino - Nederland 0-5 (0-2).

Scoreverloop: 16. Kuyt 0-1, 38. Huntelaar 0-2, 48. Huntelaar 0-3. 66. Huntelaar 0-4. 90. Van Nistelrooy 0-5.

Scheidsrechter: Simon Lee Evans (Wales).

Geel: Simoncini, Della Valle, Berretti (San Marino), Maduro (Nederland).

Opstelling Nederland: Maarten Stekelenburg; Gregory van der Wiel, Hedwiges Maduro, Joris Mathijsen, Erik Pieters; Nigel de Jong (45. Rafael van der Vaart), Mark van Bommel (C); Wesley Sneijder, Eljero Elia (58. Ibrahim Afellay), Dirk Kuyt (68. Ruud van Nistelrooy); Klaas Jan Huntelaar.