Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De vijf bekendste voetballiedjes

KNVB Media
KNVB Media
20 september 2016, 14:00

Bij elk EK en WK zijn er heel veel artiesten die met een speciaal Holland-liedje komen om Oranje aan te moedigen. - Foto: KNVB Media

Bij elk EK en WK zijn er heel veel artiesten die met een speciaal Holland-liedje komen om Oranje aan te moedigen. Door de jaren heen zijn er een paar liedjes ontstaan die niet meer uit het voetbal weg te denken zijn. Dit zijn de vijf bekendste Oranje voetballiedjes.

Grappig is dat niet alle songs bedoeld waren als voetballiedje, maar dit toch werden. Alle liedjes zijn leuk om te horen en door samen te zingen moedigen wij met zijn allen het Nederlands elftal aan! De liedjes worden nog steeds gezongen bij de wedstrijden dus klik snel op de YouTube filmpjes en leer ze uit je hoofd zodat je bij de volgende wedstrijd het aller hardst mee kan zingen!

Hup Holland Hup

Hup Holland Hup werd in 1950 geschreven door Jan de Cler. En nog steeds wordt het lied bij wedstrijden van het Nederlands elftal na meer dan zestig jaar uit volle borst gezongen. Ook al is het refrein altijd hetzelfde, de coupletten in dit nummer werden voor elke wedstrijd apart geschreven.

Jan de Cler was een held in het snel verzinnen van goeie teksten. Hij schreef voor elke helft een aparte versie van het nummer met een samenvatting van de wedstrijd. Erg knap en ook erg leuk! Deze traditie heeft hij lang volgehouden bij de radiozender KRO.

In het filmpje zie je eerst Leo Pagano die de wedstrijd op de radio verslaat. Bijna niemand had toen (al meer dan 50 jaar geleden!) een tv, daarom luisterden ze het verslag van de wedstrijd op de radio. Vanaf 1 minuut in het filmpje zingt Jan de Cler zijn bekende liedje Hup Holland Hup. Wil je meezingen? Dit is de tekst:

Hup Holland hup
Laat de leeuw niet in z'n hempie staan
Hup Holland hup
Trek het beestje geen pantoffels aan
Hup Holland hup
Laat je uit 't veld niet slaan
Want de leeuw op voetbalschoenen
Kan de hele wereld aan
Want de leeuw op voetbalschoenen
Kan de hele wereld aan

Zing mee via Youtube

 

Viva Hollandia

Wolter Kroes maakte voor het EK van 2008 de song Viva Hollandia. Na het succes van dit nummer op het EK heeft Wolter Kroes het nummer aangepast voor de Olympische Zomerspelen van 2008. Ook twee jaar later, op het WK in Zuid-Afrika, heeft Wolter Kroes het nummer nog een keer aangepast met junglegeluiden. Dit is het refrein:

We zijn er weer bij en dat is prima, Viva Hollandia
We houden van het leven de liefde en de lust
We feesten door tot 's avonds laat nog lang niet uitgeblust

Zing mee via YouTube

 

Nederland Die Heeft Die Bal

André van Duin beleefde in de jaren tachtig ongekende successen. Alles wat hij aanraakte veranderde in goud. Ook zijn liedjes. Zijn grootste voetbalhit is Nederland Die Heeft Die Bal. Hij schreef het nummer als carnavalsnummer, maar het publiek vond het geweldig en al snel werd het nummer uitgekozen tot EK-nummer van 1980.

Helaas kwam het Nederlands elftal niet verder dan de groepsrondes. Maar toch werd het nummer een succes, zelfs in België (België kwam tot de finale) werd het nummer een hit!

Nederland die heeft de bal
die mooie bal van goud
Nederland die heeft de bal
die mooie bal van goud!

Zing mee via YouTube

 

Wij houden van Oranje

De naam die het meest verbonden is met Nederlands elftalliedjes is André Hazes. Hij maakte een hele serie. Wij houden van Oranje werd zijn meest geliefde Nederlands elftal song. Naast dit geweldige nummer staat André Hazes met nog drie andere nummer in de Top-10 Beste Nederlands elftal liedjes aller tijden. Met zijn nummers wist Andre Hazes altijd alle Nederlandse supporters te vangen en samen te laten zingen voor ons Oranje!

Nederland Oh Nederland
Jij bent een kampioen
Wij houden van Oranje
Om zijn daden en zijn doen

Zing mee via YouTube

 

Het Wilhelmus

En dan heb je natuurlijk ook nog Het Wilhelmus, het nationale volkslied van Nederland. Het bestaat uit vijftien coupletten waar je met de beginletters van de coupletten de naam Willem van Nassou kan vormen. We zingen meestal het eerste couplet. Het Wilhelmus is het oudste volkslied van de wereld en werd in 1572 geschreven maar we zingen het pas sinds 1932.

Tijdens het Wilhelmus legt iedereen zijn rechterhand op het hart en zingen we met zijn allen uit volle borst mee. Het is het belangrijkste lied voor Nederlanders, omdat we aan de tegenstander laten zien dat wij allemaal achter Oranje staan. Oefen je vast voor de volgende wedstrijd? Dit is de tekst:

Wilhelmus van Nassouwe
ben ik, van Duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een Prinse van Oranje
ben ik, vrij, onverveerd,
den Koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd.

Zing mee via YouTube

KOM OOK BIJ DE JONGE LEEUWEN!

Jonge Leeuwen is dé fanclub voor Oranjefans tussen de 4 en 14 jaar oud. Dichter bij Oranje kom je niet!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen