Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Leerzaam gelijkspel Jong OranjeLeeuwinnen tegen Engeland

KNVB Media
KNVB Media
8 april 2022, 18:30

Ashleigh Weerden had in de eerste helft een grote kans voor Nederland. - Foto: KNVB Media

Een goede graadmeter. Zo valt de ontmoeting van de Jong OranjeLeeuwinnen met Engeland van vrijdagmiddag in Spanje gerust te noemen. Met een 0-0 gelijkspel is een voorschot genomen op de volgende ontmoeting met de Engelsen, komende maandag. Coach Stefan Hoogsteder kan de geleerde lessen direct in de praktijk brengen.

Dat er twee dagen rust tussen de wedstrijden zit, betekent dat de speelsters wennen aan het eindronderitme.

Met een heel ander gezicht dan het vorige optreden tegen België (1-5 winst) namen de jeugdige Leeuwinnen het in de Pinatar Arena in Spanje op tegen Engeland. Een bijzondere ontmoeting: hoe vaak komt het voor dat twee nationale teams in een paar dagen tijd twee keer tegen elkaar spelen, zonder dat het in toernooiverband is?

Door een afzegging van Spanje sloegen beide voetbalbonden de handen ineen: dan maar gelijk een tweede onderlinge confrontatie. "Dat er twee dagen rust tussen de wedstrijden zit, betekent dat de speelsters wennen aan het eindronderitme. Er komt een WK onder 20 aan in augustus, dan is dit alleen maar goed", stelt Hoogsteder.

Weimar

De Jong OranjeLeeuwinnen traden met een sterk team aan, al veranderde er in de aanloop naar 'Engeland' wel nog een en ander. Plots rinkelde deze week de telefoon van Jacintha Weimar met een belangrijke mededeling. Door het uitvallen van Daphne van Domselaar was er voor haar een plekje vrijgekomen in de selectie van de OranjeLeeuwinnen.

Meerdere ploeggenoten van 'Jong' hebben Weimar ongetwijfeld bijgepraat over hun ervaringen bij de ploeg van bondscoach Mark Parsons. Neem de defensie tegen Engeland: drie van de vier opgestelde verdedigers maakten in de voorbije maanden al minuten bij de Leeuwinnen. Samantha van Diemen, Lisa Doorn en Janou Levels stonden deze keer weer 'gewoon' ter beschikking van Jong OranjeLeeuwinnen-coach Hoogsteder.

Balans

Over het algemeen was het duel tussen Nederland en Engeland net als de uitslag: in balans. In de eerste helft waren de kansen voor de ploeg van Hoogsteder. Zo had Ashleigh Weerden een één op één kans en zette zij spits Fenna Kalma één keer mooi voor het doel. Kalma kreeg via Weerden een vrije kopkans. In beide gevallen stond keepster Alexandra MacIver op de goede plek.

Nederland vond in Engeland een kwalitatief gelijkwaardige tegenstander, die het spel van de tegenpartij zo nu en dan goed kon ontregelen. Het lukte de jonge Leeuwinnen met name in de tweede helft niet altijd om de geboden ruimtes te vinden, juist doordat Engeland er vaak zo kort op zat. 

Leermomenten

Het was voor Hoogsteder een teken dat met een tweeluik tegen de Engelsen een goede keuze is gemaakt. "Ik heb liever dit soort wedstrijden dan een wedstrijd die je simpel wint", zegt hij. "Tegen betere tegenstanders spelen, stuwt je sneller naar een hoger niveau. Engeland verscheen met de beste speelsters die ze konden selecteren. Er zit een enorme werkethiek in die ploeg. Ze blijven negentig minuten gaan. We bleken onder deze weerstand niet altijd hetzelfde spel te kunnen spelen. Dat geeft veel leermomenten voor de speelsters."

Hoogsteder bereidt zich met zijn speelsters nu razendsnel voor op de tweede ontmoeting van maandag. "Het wordt interessant om te zien of we in zo'n korte tijd kunnen leren van wat we in een vorige wedstrijd hebben gezien", stelt de oefenmeester. "Idealiter heb je meer tijd dan twee dagen om je voor te bereiden, maar voor deze jonge groep is het eigenlijk precies zoals je het wilt hebben."

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Nederland - Engeland.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen