Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jong OranjeLeeuwinnen op schot tegen Italië: 6-0

Francis Grondhuis
KNVB Media
25 oktober, 22:30

Ook de zesde treffer - gemaakt door Liz Rijsbergen - werd uitbundig gevierd door de Jong OranjeLeeuwinnen. - Foto: KNVB Media

Met speels gemak hebben de Jong OranjeLeeuwinnen in Almere Italië aan de kant geschoven: 6-0. In het Yanmar Stadion toonde de ploeg van coach Stefan Hoogsteder opvallend veel schotkracht. De goals kwamen op naam van Nikita Tromp (2), Chimera Ripa, Ashleigh Weerden, Romée Leuchter en Liz Rijsbergen.

Het was genieten geblazen voor de vele jonge fans in de thuishaven van Almere City FC. Die zagen de Jong OranjeLeeuwinnen met een enorme drive volle bak gaan, 90 minuten lang. Dat bleef ook op de bank niet onopgemerkt. "Zelfs in de slotfase, bij een 5-0 voorsprong, bleven ze elkaar coachen en aansporen. De gedrevenheid bleef hoog en dat leverde nog een zesde goal op. Dat is genieten", sprak coach Hoogsteder. Zelf veerde hij extra hoog op bij de eerste twee goals. Vanwege de wijze waarop die tot stand kwamen. De 1-0 via veel schijven, de 2-0 na een snelle omschakeling. "Daar hadden we op de trainingen aandacht aan besteed. Ik ben er trots op dat we dat met z'n allen kunnen bereiken in zo'n korte periode. Daar hecht ik veel waarde aan."       

Zijn ploeg had wat goed te maken na het ietwat teleurstellende 1-1 gelijkspel tegen Noorwegen afgelopen donderdag. Maar wellicht speelde ook de levendige entourage een rol in het energieke optreden. Voor het eerst sinds de oprichting van de Jong OranjeLeeuwinnen - in het voorjaar van 2019 - speelden ze een thuiswedstrijd in een stadion. Opnieuw een stap richting verdere professionalisering en verkleining van het gat met het A-team. Op facilitair gebied althans, want op sportief vlak ligt de springplank al klaar.

Aanvoerster Marisa Olislagers zweeft voorbij de Italiaanse Maria Luisa Filangeri. 

Select gezelschap

Het interlandseizoen begon voor de Jong OranjeLeeuwinnen begin september met een losstaande oefenwedstrijd tegen Zweden (3-0 winst). Deze maand ging het zevenlandentoernooi van start met de wedstrijden tegen Noorwegen en Italië. Ook Portugal, België, Zweden en Spanje behoren tot het selecte gezelschap van zeven teams. Die partijen staan voor november en februari op het programma van de Jong OranjeLeeuwinnen. 

Stuk voor stuk toonaangevende landen in het Europese vrouwenvoetbal, waardoor het traject van de Onder 23-ploegen na de oprichting steeds meer body krijgt. Hoogsteder: "We hebben de handen ineengeslagen en een goede programmering kunnen bewerkstelligen." Een EK-eindronde, zoals de mannen van Jong Oranje die wel al jaren hebben, staat nog niet op de kalender vastgepind. Alhoewel dat geen jaren meer zal duren als steeds meer nationale bonden het nut van een vrouwenteam in deze leeftijdscategorie inzien.

Middenvelder Kayleigh van Dooren speelde een sterke wedstrijd.

Op de deur kloppen

Talenten die hun debuut maken in Oranje; dat zijn duidelijke signalen.

Bij de Nederlandse equipe is dat besef er allang. Van meet af aan werden de zaken serieus opgepakt door Hoogsteder en zijn staf. Jong Oranje is geen speeltuin. Presteren en resultaat halen staat voorop. Zo maakte Hoogsteder afgelopen donderdag in het uitduel met Noorwegen (1-1) slechts gebruik van twee wissels. "We zijn zeker niet op zoek naar balans qua speelminuten bij deze interlandperiodes. Dat is echt iets voor de jeugdelftallen waar ontwikkeling nog voorop staat. Dat stopt bij de Jonge Leeuwinnen. Hier geldt voor de speelsters een ander belang, namelijk zorgen dat je de beste bent. Laat maar zien dat je thuishoort in dit elftal."

En vooral: bewijs dat je stevig op de deur wilt kloppen van het A-team. Zeker nu onder de nieuwe bondscoach Mark Parsons steeds meer wordt doorgeselecteerd en de verjonging bij het Nederlands elftal lijkt ingezet. Vanaf hun hotelkamers zagen de Oranjetalenten vrijdagavond ook hoe hun generatiegenoten Jill Baijings en Kerstin Casparij in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus hun debuut maakten in het 'grote Oranje', terwijl Joëlle Smits de primeur van een eerste interlandgoal beleefde.

Coach Stefan Hoogsteder: "Dit team beschikt over een enorme mentaliteit."

Benjamin

"Dat zijn duidelijke signalen", aldus Hoogsteder. Bij zijn speelsters komt die boodschap luid en duidelijk over. "Het is heel cool dat die meiden vrijdag hun debuut konden maken. Daar droom je van", sprak Nikita Tromp na afloop van het duel met de Azzurrine. De 19-jarige Beverwijkse is qua leeftijd een van de benjamins van Jong Oranje, maar startte tegen Noorwegen en Italië in de basis en maakte deze interlandperiode drie treffers. Tegen Noorwegen als spits, tegen Italië als nummer 10. 

Daarmee deed ze precies wat Hoogsteder van de Oranjetalenten verwacht: zichzelf laten zien. De doelgerichte Tromp deed dat voorheen al door in alle nationale jeugdteams veelvuldig te scoren en zet die lijn in haar eerste maanden bij de Jong OranjeLeeuwinnen knap door. Met veel beleving en schotkracht. Tromp was tegen Italië continu bezig, aanspeelbaar en direct op zoek naar het doel.

Ze zette Nederland in de 21e minuut met een lage diagonale schuiver op voorsprong, na een prachtige 'rugby-aanval' over vele schijven. Drie minuten later nam ze een afgeslagen hoekschop fraai op de pantoffel, maar de Italiaanse keeper kreeg er net een handje achter. Na goals van Chimera Ripa en Ashleigh Weerden scoorde Tromp tien minuten na rust met een enorme pegel de 4-0. Kenmerkend, zonder poespas. Bam, raak. Romée Leuchter en Liz Rijsbergen trokken in het laatste kwartier de stand verder op naar 6-0.

Nikita Tromp: drie goals in twee interlands.

Kritisch en volwassen

Je merkt aan alles dat dit de opstap naar Oranje is. Iedereen is professioneel en kritisch.

Tromp keek terug op een heerlijke avond. "Een schakelwedstrijd, met veel heen en weer. Dat deden wij stukken beter dan Italië." De Ajacied speelde op haar voorkeurspositie ("op 10") en beleefde sowieso een leerzame week. "Ik voel me hartstikke fijn hier. Het gaat er volwassen en professioneel aan toe. Iedereen is kritisch naar elkaar toe en draait er niet omheen als er dingen niet goed gaan."

"Je merkt aan alles dat dit de opstap naar Oranje is", ging Tromp verder. "Vanuit Onder 19 rechtstreeks naar het A-team; dat is echt een heel grote stap. Dat doe je niet zomaar. Daarom is dit team een perfecte oplossing. Je kan op internationaal niveau laten zien wat je in huis hebt. Oranje is ook mijn droom, maar ik ben nog jong en heb echt nog wel wat stappen te maken. Daar ga ik hard aan werken."

Het zal Hoogsteder als muziek in de oren klinken. "De meiden weten waar ze staan in de nationale lijn. Ze krijgen de signalen. Dat vertalen ze in een enorme gedrevenheid. Er zit überhaupt enorm veel mentaliteit in deze ploeg. Dat hebben we vanavond ook weer gezien." 

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Nederland - Italië.

Noorwegen - Nederland Noorwegen - Nederland Jong OranjeLeeuwinnen niet tevreden met 1-1 gelijkspel in Noorwegen. Verslag van oefenwedstrijd van afgelopen donderdag.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen