Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jong OranjeLeeuwinnen overtuigend langs Zweden

KNVB Media
KNVB Media
19 september, 20:15

Ashleigh Weerden viert een goal met Fenna Kalma. - Foto: KNVB Media

Jong OranjeLeeuwinnen heeft een klinkende zege behaald op de Zweedse leeftijdsgenoten. Op Sportpark Parkzicht in Uden werd het 3-0, na een vooral ijzersterke eerste helft. FC Twente-spits Fenna Kalma scoorde twee keer.

Zweden is een sterk voetballand. Een ploeg die altijd compact speelt, trouw aan het 4-4-2-systeem. Tegen zo'n ploeg zijn de mogelijkheden vaak op de vingers van een hand te tellen. Jong OranjeLeeuwinnen logenstrafte die bespiegelingen door alleen al voor rust zeven echt goede kansen te creëren. 

— Ashleigh Weerden kwam zelf niet tot scoren maar was een constante plaag voor de Zweedse verdedigers.

Snelle goal

Een snelle goal hielp daarbij. Spits Fenna Kalma zat direct goed in de wedstrijd. Ze was sterk in de duels, aanspeelbaar en van daaruit kon Jong OranjeLeeuwinnen door voetballen. Al in de vierde minuut bediende Kalma op links Ashleigh Weerden. De rappe buitenspeler had een strakke voorzet in huis, die door een Zweedse verdediger onder druk van Kalma in eigen doel werd gewerkt.

"En daarna hebben we een hele goede eerste helft gespeeld", zegt coach Stefan Hoogsteder. Onze handelingssnelheid was zeer hoog waardoor we steeds onder de druk van Zweden konden uit voetballen. Daarnaast lukt het ons de mensen in de as aan spelen met daar om heen spelers met heel veel diepgang. Ze waren continu onderweg."

— Coach Stefan Hoogsteder kijkt positief terug op de wedstrijd en de afgelopen trainingsdagen.

Nieuwsgierig 

Enig minpunt van de eerste helft was dat er maar 1-0 op het scorebord stond. Hoogsteder: "En het mooie van dit soort tegenstanders is dat je weet dat ze in de tweede helft met een plan komen. Als staf waren we dan ook heel nieuwsgierig hoe de speelsters hierop zouden reageren. Dat is een deel van het leerproces."

Dat duurde even maar Hoogsteder en zijn staf grepen bewust niet in. "Het was mooi om te zien. Wie beïnvloedt wie? Hoe proberen we het om te buigen? Het spel oogde wat slordig. Het lukte ons niet meer om de juiste ruimte te bespelen, zonder dat Zweden tot echt grote kansen kwam. "

— Kirsten van de Weteringh voegde zich later bij de selectie.

Tandem

Na een kwartier lukte dat wel. Ashleigh Weerden zette op links een mooie combinatie met Kirsten van de Westeringh op en gaf een puike voorzet op Fenna Kalma die kon binnentikken.

In de slotfase werd het ook nog 3-0. Wederom stond de tandem Weerden - Kalma aan de basis. Weerden gaf de assist. Kalma schoot de bal vanaf twintig meter hard in de kruising. Een stand die recht deed aan de krachtsverhoudingen in met name de eerste helft.

— Moon Pondes  hield net als Lisan Alkemade de nul.

Beloning  

Hoogsteder had twee keepers bij de selectie gehaald na het afzeggen van Daphne van Domselaar. Zowel Moon Pondes (PEC Zwolle) als Lisan Alkemade (PSV) stonden een helft onder de lat en hielden allebei de nul. Hoogsteder: "Ik wilde ze belonen voor de wijze waarop ze zich op de training hadden gemanifesteerd." Hetzelfde gold voor Liz Rijsbergen die vlak voor tijd in het veld kwam voor Romée Leuchter en haar debuut maakte in een nationaal jeugdteam. 

De coach kijkt trots terug op de afgelopen dagen. "Je bent maar heel kort samen, maar als ik zie hoe we tot in de details hebben gewerkt en hoe de speelsters daar in de wedstrijd het maximale uit hebben gehaald, dan vind ik dat een heel positief signaal." 

In de volgende interlandperiode speelt Jong OranjeLeeuwinnen uit tegen Noorwegen (21 oktober) en thuis tegen Italië (25 oktober).

Statistieken Statistieken Ga naar de statistieken van de interland Jong OranjeLeeuwinnen - Zweden

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen