Jong Oranje in evenwicht met Tsjechië: 1-1

Mathieu Hilgersom
27 maart 2023, 16:00

Million Manhoef maakte de enige treffer van Jong Oranje. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft maandag na de winst op Noorwegen (3-0) het tweede en laatste oefenduel van het trainingskamp in Zuid-Spanje 1-1 gespeeld tegen Tsjechië. Million Manhoef maakte voor rust de enige Nederlandse goal. De Tsjechen kwamen een kwartier voor tijd op gelijke hoogte via Vaclav Sekj.

Van de Looi husselde zijn team flink door de war na de zege op Noorwegen, met acht nieuwe spelers in de basis. De KNVB-coach had geen andere keuze, omdat de twee wedstrijden dicht op elkaar stonden gepland en hij rekening moet houden met de balans in de belasting.

Vanwege blessures en spelers die zijn aangesloten bij het Nederlands elftal kon hij opnieuw niet beschikken over zijn op papier sterkste elftal. Dit gaf echter de kans om andere jongens aan het werk te zien. Zij vechten voor een laatste kans om een plekje te bemachtigen in de EK-selectie. Dirk Proper en Jasper Schendelaar mochten bij hun debuut direct in de basis beginnen.

Dirk Proper maakte zijn debuut bij Jong Oranje.

Weer mis vanaf de stip

Waar Jong Oranje tegen Noorwegen al na vijf minuten op 2-0 voorsprong stond, was het direct duidelijk dat mede EK-ganger Tsjechië meer tegenstand zou bieden. De ploeg zette vanaf de aftrap druk op de opbouw en daar had Nederland het zichtbaar moeilijk mee.

Nadat het team van Jan Suchoparek al twee kleine kansjes had gekregen, lag de bal na een kwartier op de stip vanwege een foutief blok van Manhoef. Schendelaar wist zich direct te onderscheiden. De PEC Zwolle-goalie redde knap met zijn voet de inzet van Adam Karabec. Zaterdag tegen Noorwegen overleefde de ploeg ook al een strafschop, toen dankzij doelman Jay Gorter.

Jasper Schendelaar stopte de strafschop van Adam Karabec.

Voorsprong

De misser kwam de Tsjechen duur te staan, want aan de andere kant was het direct raak. Wouter Burger legde terug en Manhoef scoorde met een gedrukt schot: 1-0.

Kansen waren schaars in het vervolg van de gelijkwaardige eerste helft. De Tsjechen probeerden het met twee schoten van afstand, maar deze belandden naast het doel. Ook David Pech ondernam een poging, maar de verdediger vond Schendelaar op zijn weg. Namens Jong Oranje schoot Shurandy Sambo over na een corner.

Tweede helft

Na rust kreeg Jong Oranje steeds meer de overhand en ging op zoek naar een grotere marge. Invaller Sydney van Hooijdonk schoot na een uur een vrije trap hard naast het doel en ook Joshua Zirkzee mikte net iets te veel naar rechts. Anass Salah-Eddine had zelfs een vrije doortocht naar het Tsjechische doel na een mooie pass van Daniël van Kaam. Vitezslav Jaros redde echter knap.

De Tsjechen kwamen er af en nog wel dreigend uit, maar Nederland had zijn zaakjes verdedigend prima op orde. Een tegenvaller voor Jong Oranje was het uitvallen van spitsen Thijs Dallinga en Zirkzee.

Anass Salah-Eddine kreeg de grootste kans op de 2-0.

Gelijkmaker

Vanuit het niets kwam Tsjechïe een kwartier voor tijd toch op gelijke hoogte. Burger verloor de bal aan Pavel Sulc die Sejk vond. De aanvaller schoot vanuit de draai knap in de verre hoek: 1-1. Het was aan Schendelaar te danken dat Jong Oranje vervolgens niet ook het duel niet verloor. De doelman redde knap op de pogingen van Karabec en Pavel Sulc. Matej Koubek scoorde nog wel, maar deed dit volgens de scheidsrechter in buitenspelpositie.

Van Hooijdonk had in de slotfase de wedstrijd nog aan de andere kant kunnen beslissen. De spits kopte van dichtbij naast na goed voorbereidend werk van Jan Paul van Hecke.

Trainingskamp

Met het gelijkspel komt de trip naar Zuid-Spanje ten einde voor Jong Oranje. In de aanloop naar het EK staat nog een trainingskamp in Oostenrijk gepland, met mogelijk een oefenduel. De eerste wedstrijd op het EK is op vrijdag 21 juni tegen België. Daarna volgen groepsduels tegen Portugal (maandag 24 juni) en gastland Georgië (donderdag 27 juni).

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.