Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jong Oranje beleeft eenvoudige avond tegen Noorwegen

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
25 maart 2023, 19:45

Jong Oranje kwam tegen Noorwegen al vroeg op voorsprong. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft zaterdag eenvoudig afgerekend met mede EK-ganger Noorwegen. In Murcia werd het 3-0, dankzij goals van Crysencio Summerville en Ludovit Reis. Ook ging de bal via een Noorse verdediger in het eigen doel.

Voor het eerst 27 september 2022 kwam Jong Oranje weer eens in actie. De lange pauze is het gevolg van het gebroken seizoen vanwege het WK in Qatar waardoor er simpelweg geen interlandperiode voor het team kon worden gepland.

Met het EK in Georgië en Roemenië in aantocht is het zaak voor Van de Looi om zijn ploeg in korte tijd klaar te stomen. Dat doet hij deze week in Zuid-Spanje met oefenduels tegen Noorwegen en Tsjechië. Hij moet echter improviseren. De KNVB-coach mist in zijn selectie meerdere spelers door blessures, terwijl Ryan Gravenberch en Kjell Scherpen op het laatste moment doorschoven naar het Nederlands elftal.

Mede hierdoor kwam er ruimte in het team voor nieuwe spelers. Quilindschy Hartman, Shurandy Sambo, Anass Salah-Eddine en Sydney van Hooijdonk mochten bij hun debuut direct in de basis beginnen.

De basiself van Jong Oranje.

Snel op voorsprong

De start van Nederland was ijzersterk. Binnen vijf minuten stond het al 2-0. De eerste goal kwam op naam van de Noor Leo Hjelde. De verdediger zag de bal ongelukkig via hem in het doel verdwijnen na de kopbal van Elayis Tavsan op aangeven van Salah-Eddine. Even later schoot uitblinker Summerville de bal tegen de touwen na een fraaie individuele actie waarbij hij handig tussen twee man door dook.

Na een half uur had Tavsan de kans om de marge te vergroten. De aanvaller verstoorde goed de opbouw van de Noren en schoot voorlangs na een combinatie met Jurgen Ekkelenkamp. En Van Hooijdonk mikte te hoog toen hij eindelijk eens de kans kreeg om uit te halen. Aan de andere kant hoefde Jay Gorter slechts één keer op te treden. De doelman was alert bij het schot van Hakon Evjen.

Quilindschy Hartman kende een prima debuut als linksback.

Gemiste strafschop

Na rust, met Ian Maatsen en Thijs Dallinga in de ploeg, kwam Noorwegen voorzichtig beter in de wedstrijd. Onder leiding van Oscar Bobb van Manchester City creëerde de ploeg ook kansjes. De grootste kregen de Noren na bijna een uur toen Evjen vanaf de stip de aansluitingstreffer naliet. Gorter redde de penalty bijzonder knap. De Noren hadden deze enorme mogelijkheid gekregen vanwege een te hoog opgetrokken been van Reis nadat Johan Hove de vrije trap snoeihard op de lat had geschoten.

Daarna nam Jong Oranje het heft weer in handen. Ekkelenkamp liet na om de 3-0 te maken, maar even later was het wel raak. Dallinga kopte de hoge corner bij de tweede paal terug op Reis die met zijn hoofd de wedstrijd besliste. Summerville schoot ook nog binnen, op aangeven van invaller Wouter Burger, maar deed dit in buitenspelpositie.

In het restant van de wedstrijd maakte ook Million Manhoef, als rechtsback, zijn debuut. Dallinga miste nog kansen op een vierde goal. Hij schoot in kansrijke positie in het zijnet en vlak voor tijd redde doelman Mads Christiansen op zijn inzet. Aan de andere kant schoot Christof Zafeiris over. Het bleek de laatste kans van de Noren om de eer te redden.

Ludovit Reis kopt de 3-0 binnen.

Maandag tegen Tsjechië

Jong Oranje speelt maandag zijn tweede en laatste wedstrijd in de Pinatar Arena. Om 14.00 uur is Tsjechië de tegenstander.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.

Erwin van de Looi: 'Het voetbalt lekker met zo'n snelle voorsprong' Erwin van de Looi: 'Het voetbalt lekker met zo'n snelle voorsprong' Lees de reactie van de KNVB-coach.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen