Jong Oranje blijft steken op 0-0 in Roemenië

Mathieu Hilgersom
27 september 2022, 19:00

Xavi Simons in duel met Vlad Pop. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft het tweede duel van deze interlandcyclus 0-0 gespeeld op bezoek bij Roemenië. In de Cluj Arena, één van de stadions van het EK volgend jaar, waren hoogtepunten schaars. De ploeg van KNVB-coach Erwin van de Looi kon alleen in de eerste helft van de oefenwedstrijd wat gevaar stichten.

Van de Looi smeedt dit seizoen een team, op weg naar het EK volgend jaar juni. Deze interlandperiode wilde hij gebruiken om het 3-4-3-systeem te testen. Vrijdag doorstond de ploeg tegen Jong België de eerste test. Nederland won knap met 1-2, dankzij twee treffers van Bryan Brobbey.

De Ajax-spits maakte daarna de overstap naar het 'grote' Oranje, net als Ryan Gravenberch. Van de Looi haalde hen vrijdag na een uur naar de kant. Joshua Zirkzee en Elayis Tavsan waren hun vervangers. Dit tweetal mocht dinsdag beginnen tijdens het oefenduel in Cluj Nupoca. Verder was de basiself hetzelfde als tegen België.

De basiself van Jong Oranje tegen Roemenië.

Initiatief

De omstandigheden waren verre van ideaal om er een lekkere pot voetbal van te maken. Het stadion was groot, maar te groot voor de hoeveelheid bezoekers die op het duel waren afgekomen. Bovendien was het veld zwaar door de regenval van eerder op de dag.

Roemenië hield er ook nog eens een definitieve speelstijl op na. De ploeg stond met veel man achter de bal en hoopte vooral dat Nederland in de opbouw een fout maakte. Eén keer kon de thuisploeg daar inderdaad bijna van profiteren. Kjell Scherpen en Micky van der Ven verloren wat klungelig de bal waarna aanvoerder Vladimir Screciu in kansrijke positie naast schoot.

De hoogtepunten aan de kant van Jong Oranje waren eveneens schaars. Joshua Zirkzee probeerde het met zijn hoofd waarna Radu Dragusin de bal ternauwernood van de lijn haalde. Vlak voor rust dribbelde Xavi Simons in de kleine ruimte dwars door de defensie heen, maar schoot daarna naast.

De beste kans voor rust. Joshua Zirkzee kopt de bal voorbij de doelman, maar Radu Drugusin brengt redding.

Twee debutanten

Van de Looi kondigde vrijdag al aan dat hij nieuwe gezichten aan het werk wilde zien en kwam deze belofte na aan het begin van de tweede helft. Denso Kasius kwam in het veld voor Jeremie Frimpong, Bjorn Meijer verving Mitchel Bakker en Thijs Dallinga nam de spitspositie over van Zirkzee. Voor Meijer en Dallinga betekende dit hun debuut in Jong Oranje.

Tien minuten later haalde Van de Looi ook Ekkelenkamp naar de kant. Ian Maatsen nam zijn plek over. Halverwege de tweede helft kwam ook Sven Mijnans binnen de lijnen in plaats van Tavsan.

Thijs Dallinga maakte zijn debuut voor Jong Oranje.

Achterover leunen

De wissels deden de wedstrijd niet doen kantelen. Roemenië bleef maar achterover leunen en het lukte Jong Oranje nauwelijks om een opening te vinden.

Lang was het enige wapenfeit na rust de uitbraak van Octavian Popescu. De ingevallen aanvaller leek een vrije weg te hebben naar Scherpen, had echter te veel tijd nodig waarna de bal via het been van Kasius in de handen van de Nederlandse doelman rolde.

Kans voor Roemenië

Jong Oranje had veel de bal, maar kwam steeds niet verder dan het strafschopgebied van de Roemenen. Kansen bleven uit.

Het scheelde zelfs niet veel of Nederland had het duel ook nog verloren. In de slotfase kreeg de thuisploeg dé kans op de 1-0. Popescu zette handig Jovan Markovic alleen voor Scherpen. De Nederlandse doelman had nog nauwelijks iets te doen gehad, maar was desondanks op het juiste moment bij de les om een nederlaag te voorkomen.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.