Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jong Oranje geeft het goede voorbeeld tegen België

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
23 september 2022, 20:30

Mitchel Bakker en Brian Brobbey stonden aan de basis van de 0-2. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft vrijdagavond de oefenwedstrijd tegen België gewonnen. In Leuven eindigde het duel in 1-2 in het voordeel van de ploeg van KNVB-coach Erwin van de Looi die vooral in de eerste helft domineerde. Brian Brobbey maakte beide Nederlandse treffers.

De voorbereiding op het EK is begonnen. Na de succesvolle kwalificatiecyclus werkt Jong Oranje dit seizoen toe naar het eindtoernooi in Georgië en Roemenië, in juni volgend jaar.

Tegen dit tweede gastland speelt Nederland dinsdag een oefenduel (aftrap 17.00 uur). Eerst stond echter de op papier zwaardere wedstrijd in en tegen België op het programma. Een ploeg die zich evenals Nederland als groepswinnaar heeft geplaatst voor het eindtoernooi.

Van de Looi wilde het duel gebruiken om de manier van spelen te testen. Hij koos daarom voor een afwijkende 3-4-3 opstelling. Daarin nam hij ook debutant Xavi Simons op. De PSV-aanwinst speelde op de plek van Kenneth Taylor die is overgehemeld naar het 'grote' Oranje, dat het zondag in Amsterdam eveneens opneemt tegen België. Dit geldt vanaf zaterdag ook voor Brobbey en Ryan Gravenberch, die eerst nog wat minuten konden maken bij Jong Oranje, voordat zij aansluiten bij de ploeg van Louis van Gaal.

De basiself van Jong Oranje tegen België.

Openingstreffer Brobbey

Jong Oranje begon sterk aan het treffen. De ploeg was veel in balbezit en kwam er vooral via Jeremie Frimpong op rechts vaak door. Het duurde niet lang voordat de 0-1 op het scorebord stond.

Nadat Simons al een flinke mogelijkheid laten liggen, maakte de individuele klasse van Brobbey het verschil. De Ajacied schatte de pass van Jurgen Ekkelenkamp op waarde, omspeelde knap Ewoud Pletinckx, en schoot de bal links in de boek.

Meer in het spel

De ploeg werd daarna wat slordiger waardoor België meer in het spel voorkwam. Een foutje in de opbouw van Kjell Scherpen ging maar net goed en ook Largie Ramazani stichtte een aantal keer gevaar. Steeds was Scherpen echter op tijd alert.

Aan de andere kant waagde aanvoerder Quinten Timber een poging. Na een goede aanval door het midden haalde de Feyenoorder met links uit. Ondanks de lastige stuit bracht Maarten Vandevoordt redding. De doelman stopte ook de inzet van Simons die in kansrijke positie te zacht inschoot.

De 0-2 viel vlak voor rust. Opnieuw was het Brobbey die scoorde. De aanval was werkelijk om in te lijsten. Timber gaf de bal achter zijn standbeen langs mee aan Mitchel Bakker die met een bekeken voorzet het hoofd vond van de spits. Brobbey kopte fraai raak.

Xavi Simons maakte zijn debuut bij Jong Oranje.

Wissels

Met drie nieuwe spelers probeerde België direct na rust de wedstrijd te doen kantelen. Nederland, waar debutant Mees Hilgers Lutsharel Geertruida had vervangen, was even zoekende en daarvan profiteerde de tegenstander. Olivier Deman voerde een pegel af in de korte hoek, maar Scherpen bracht redding.

Na een korte periode het initiatief aan de thuisploeg te hebben gelaten, nam Jong Oranje weer over. Mickey van de Ven was dicht bij de 0-3 na een corner. Pletinckx blokte ternauwernood zijn inzet.

Jeremie Frimpong was één van de uitblinkers bij Jong Oranje.

België maakt het weer spannend

Met Joshua Zirkzee en Elayis Tavsan voor Oranjegangers Brobbey en Gravenberch ging Nederland het laatste half uur in. Hierin bracht België de spanning terug in de wedstrijd.

Nadat Deman en Jérémy Doku al Scherpen op hun weg hadden gevonden, stond het duo ook aan de basis van de aansluitingstreffer. De snelle Doku brak op links door en gaf voor aan Deman die de bal in het doel schoof: 1-2.

Doorpakken deed de thuisploeg niet. Pas in de blessuretijd stichtte het team weer gevaar dankzij Lucas Lissens. Scherpen en daarna Van de Ven voorkwamen de gelijkmaker. Een mooi moment was er nog voor Thijs Dallinga. Ook de speler van Toulouse FC maakte zijn debuut.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen