Jong Oranje aan de leiding na gemakkelijke zege in Moldavië

Mathieu Hilgersom
3 juni 2022, 20:30

Jong Oranje juicht na de openingstreffer van Quinten Timber. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje is de nieuwe koploper in groep E van de EK-kwalificatie. Vrijdag won de ploeg met 0-3 bij Moldavië, dankzij treffers van Brian Brobbey (twee keer) en Quinten Timber. Hierdoor wipte het team van Erwin van de Looi over Zwitserland heen in de stand. Het eindtoernooi in Georgië en Roemenië is weer een stap dichterbij.

De opdracht voor deze week is duidelijk. Drie keer winnen en dan speelt Jong Oranje volgend jaar op het EK. Met tegenstander als Moldavië, Gibraltar en Wales lijkt dat een haalbare kaart. Deze goede uitgangspositie verwierf Jong Oranje met name dankzij de sterke 2-0 zege in maart tegen Zwitserland. Deze directe concurrent stond tot vrijdag nog twee punten boven Nederland, maar had wel een wedstrijd meer hadden gespeeld.

Moldavië is echter niet een ploeg waar je zomaar van wint. Het elftal staat op de derde plaats in de EK-kwalificatie en had bovendien tot vrijdag pas acht tegendoelpunten gekregen in de poule. Drie daarvan waren in het uitduel tegen Nederland.

De basiself van Jong Oranje tegen Modavië.

Snel scoren

Tegen zo'n stugge ploeg kun je het beste maar snel scoren en de tegenstander geen moment het gevoel geven dat er iets te halen valt. En precies dat was wat Jong Oranje deed.

Nadat Joshua Zirkzee in de eerste minuut al een kansje had gekregen, was het Timber die in de tweede minuut de score openende. Milan van Ewijk speelde Zirkzee aan die op zijn beurt verrassend liet lopen voor Timber. Met een knappe lichaamsbeweging speelde de middenvelder zichzelf vrij, waarna hij met succes de verre hoek zocht: 0-1.

Een kwartier later lag de bal weer in het net. Dit keer was het Timber die het overstapje maakte. Hierdoor speelde Sven Botman Brobbey vrij die in twee instanties de Moldavische keeper passeerde. Voor rust had het ook 0-3 moeten zijn. Zirkzee had een uitgelezen kans om te scoren, maar in plaats van zelf de keeper verschalken, koos hij ervoor om de bal breed te leggen op Brobbey. De pass mislukte.

Devyne Rensch bezette een positie centraal op het middenveld.

Tweede helft

Het eenzijdige beeld kreeg een vervolg in de tweede helft. Jong Oranje viel aan en Moldavië wilde vooral de schade beperkt houden. Bij de enkele kans die de nummer drie in de groep kreeg, was doelman Kjell Scherpen alert.

Ook de derde goal kwam op naam van Brobbey. Veel gemakkelijker zal hij ze nog niet hebben gemaakt. Lurie Lovu gleed de voorzet van Mitchel Bakker achter zijn eigen doelman tegen de paal, waarna de spits in de rebound de bal alleen nog maar een klein zetje hoefde te geven.

Brian Brobbey snelt op de voor hem karakteristieke wijze langs zijn tegenstander.

Wissels

Omdat de wedstrijd al lang en breed was beslist, kon Van de Looi in in het laatste deel van de wedstrijd wat sterkhouders naar de kant halen. Hierdoor maakten ook Myron Boadu (na lange afwezigheid), Elayis Tavsan, Micky van de Ven en de debutanten Denso Kasius en Jan-Paul van Hecke minuten.

Spankelend werd het niet meer. In de slotfase schoten alleen Jurgen Ekkelenkamp en Tavsan nog net naast. Scherpen redde in blessuretijd de poging van Lovu om de eer te redden.

Laatste twee duels

Met de overwinning in Moldavïe heeft Jong Oranje een derde deel van de missie volbracht. Dinsdag 7 juni wacht de volgende opdracht. Vanaf 20.00 uur is hekkensluiter Gibraltar de tegenstander in Almere.

Op zaterdag 11 juni sluit de ploeg de EK-kwalificatie af met een uitwedstrijd tegen Wales. Dit vermoedelijk beslissende duel begint om 18.00 uur.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.