Debutant Tavsan schiet Jong Oranje in cruciaal duel langs Zwitsers

Mathieu Hilgersom
29 maart 2022, 20:45

Ultieme blijdschap bij debutant Elayis Tavsan na zijn tweede treffer tegen de Zwitsers. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft dinsdag na een prachtig voetbalgevecht concurrent Zwitserland met 2-0 verslagen. In Deventer won de ploeg van Erwin van de Looi dankzij twee treffers van de debuterende invaller Elayis Tavsan. Nederland speelde op dat moment met tien man na de tweede gele kaart van Wouter Burger.

Voorafgaand aan het treffen met de Zwitsers kende Jong Oranje defensieve problemen. De spoeling was al dun en op het laatste moment viel ook Neraysho Kasanwirjo af. Hierdoor kreeg Burger een kans in het centrum van de defensie. Voorin speelde Thomas Buitink in plaats van Daishawn Redan.

Door het gelijkspel (0-0) in Bulgarije vrijdag moest Jong Oranje vol voor de winst gaan tegen koploper Zwitserland. Alleen met een zege zou de ploeg van Van de Looi directe kwalificatie voor het EK in eigen hand houden.

Thomas Buitink kreeg de voorkeur in de spits, naast Joshua Zirkzee.

Lastige horde

Net als in de uitwedstrijd (2-2) bleek Zwitserland een lastige horde om te nemen. De ploeg van Mauro Lustrinelli speelde fysiek en zette druk op de Nederlandse opbouw, waardoor Jong Oranje moeite had om zijn eigen spel te spelen.

Kansen waren daarom schaars in de eerste helft. Lang was een afgeslagen voorzet van Mitchel Bakker, die pardoes op de buitenkant van de paal belandde, het belangrijkste wapenfeit. Kenneth Taylor had een grote kans kunnen hebben, maar hij kreeg in kansrijke positie de pass van Joshua Zirkzee net niet onder controle.

Jurgen Ekkelenkamp schermt de bal af met Felix Mamimbi in zijn rug.

In het slot van de eerste helft kwam er toch wat reuring. Taylor en Zirkzee stuitten op Amir Saipi. Buitink passeerde wel deze doelman, maar deed dit in buitenspelpositie. In de laatste minuut kopte Sepp van den Berg net naast.

Hoofdrol voor Noorse arbiter

Na rust zette Jong Oranje de stijgende lijn door. Bakker schoot hard op de lat en invaller Brian Brobbey draaide zich goed weg bij zijn tegenstander en scoorde. Scheidsrechter Rohit Saggi zag echter een overtreding van de Ajacied, waardoor ook deze treffer niet doorging.

De Noorse arbiter nam daarna opnieuw een beslissing in Zwitsers voordeel. Hij besloot om Wouter Burger wel heel gemakkelijk zijn tweede gele kaart te geven, waardoor Jong Oranje met tien man verder moest. Een pijnlijke aftocht op een cruciaal moment. Uit de vrije trap die volgde redde Kjell Scherpen ternauwernood op de kopbal van Becir Ameragic.

Een hoofdrol voor de Noorse arbiter door eerst de treffer van Brobbey af te keuren.

Drie verdedigers

Van de Looi besloot om met drie verdedigers te blijven spelen en werd voor deze moed beloond. Logischerwijs kregen de Zwitsers eerst wel wat kansen. Dan Ndoye was het dichtste bij een treffer. De aanvaller kopte op de paal.

Met de inbreng van Elayis Tavsan (voor de geblesseerde Zirkzee) kantelde de wedstrijd. Vlak nadat Taylor de binnenkant van de paal had geraakt, hoefde de aanvaller van NEC alleen maar tegen de bal aan te lopen na een voorzet van opnieuw Taylor: 1-0. Direct daarna schoot Tavsan op weergaloze wijze de 2-0 tegen de touwen.

Blijdschap bij Jong Oranje na de treffers van Elayis Tavsan.

In de laatste tien minuten zette Jong Oranje alles op alles om de voorsprong vast te houden. De ontgoochelde Zwisters kwamen tegen het strijdende Nederland niet verder dan een afstandschot (naast) van Omeragic. Brobbey stuitte in de slotseconden nog van dichtbij op de Zwitserse doelman.

Hervatting in Moldavië

Dankzij de overwinning heeft Jong Oranje nog maar twee punten achterstand op Zwitserland. De ploeg van Van de Looi heeft echter een wedstrijd minder gespeeld.

Op vrijdag 3 juni hervat Nederland de EK-kwalificatie op bezoek in Moldavië. Vier dagen later is Gibraltar (thuis) de tegenstander. Op zaterdag 11 juni kan Jong Oranje (mits drie keer gewonnen) in eigen huis het EK-ticket veiligstellen.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.