Jong Oranje laat kostbare punten liggen in Bulgarije

Mathieu Hilgersom
25 maart 2022, 20:45

Kjell Scherpen baalt na afloop van het puntverlies in Bulgarije. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft vrijdag dure puntverlies geleden op bezoek in Bulgarije. Het bleef in Sofia 0-0. De ploeg van Erwin van de Looi speelde onder zijn niveau en kwam in de slotfase goed weg toen de thuisploeg drie enorme kansen niet benutte.

Door het puntverlies bewees Jong Oranje zichzelf een slechte dienst. Het elftal is in volle strijd met Zwitserland om de groepswinst en daarmee directe EK-kwalificatie. Dinsdag komt de grote concurrent op bezoek in Deventer.

Na het gelijkspel in Bulgarije moet Jong Oranje winnen om alles in eigen hand te houden. Zwitserland heeft nu een voorsprong van vijf punten, maar wel één duel meer gespeeld.

Debutant Van Ewijk

Jong Oranje moest het vrijdag stellen zonder verdedigers Lutsharel Geertruida en Devyne Rensch. Hierdoor kregen Neraysho Kasanwirjo en debutant Milan van Ewijk een basisplaats.

Het basisteam van Jong Oranje in Bulgarije.

In eigen huis had de ploeg van Van de Looi met 3-1 gewonnen van Bulgarije, dat in de stand alleen Gibraltar onder zich heeft. De omstandigheden toen in Almere waren beduidend beter dan in Sofia. In het stadion van het lokale Slavia zaten nauwelijks 200 toeschouwers, terwijl er plek is voor 16.000 man. Bovendien maakte het harde en droge veld voetballen lastig.

Kansen voor Bulgaren

En dat was te zien. Jong Oranje had alle moeite met het stugge veld én tegenstander. Ryan Gravenberch en Jurgen Ekkelenkamp kregen in de beginfase nog kansen op de openingstreffer, maar daarna waren de Bulgaren in de omschakeling de gevaarlijkste ploeg.

Vooral Sylvester Jasper had de thuisploeg op voorsprong moeten zetten toen hij na een half uur helemaal vrije stond na een corner. De aanvaller kopte van dichtbij naast. Vlak voor rust schoot Jasper bovendien maar net voorlangs het doel van Scherpen.

Neraysho Kasanwirjo kreeg een kans in de basiself van Erwin van de Looi

Ludovit Reis was vlak daarvoor geblesseerd afgehaakt. Kenneth Taylor nam zijn plaats over centraal op het middenveld.

Tweede helft

Ook na rust was de eerste kans voor de Bulgaren. Kjell Scherpen leverde de bal zomaar in waarna hij zijn fout herstelde door redding te brengen op het schot van Valentin Antov.

Jong Oranje bleef het lastig vinden om ruimte te vinden achter de Bulgaarse defensie waardoor Quinten Timber het maar eens van afstand probeerde. Doelman Hamyan Hristov had alle moeite met het schot, maar de rebound was niet besteed aan Daishawn Redan.

Even later kon Jurgen Ekkelenkamp net niet bij de bal na een kopbal van Joshua Zirkzee, op aangeven van Mitchel Bakker. Hristov redde vervolgens op het schot van Taylor.

Quinten Timber in duel met Filip Krastev.

Druk

In de laatste twintig minuten, met Brian Brobbey voor Redan, voerde Jong Oranje de druk op, terwijl Bulgarije nog verder naar achteren ging lopen en een periode nauwelijks over de middenlijn kwam.

De Ajax-invaller was dreigender dan zijn voorganger, maar ook hij kon het verschil niet maken. Eerst schoot hij in het zijnet waarna hij vijf minuten voor tijd te veel tijd nodig had om de voorzet van Zirkzee goed voor zijn voeten te leggen.

Sepp van den Berg speelde centraal achterin.

Gevaar in blessuretijd

Waar in blessuretijd iedereen een vervolg van het slotoffensief van Jong Oranje verwachtte, was het juist Bulgarije dat gevaar stichtte. Vladimir Nikolov, Filip Krastev en Simeon Petrov kregen levensgrote kansen. Scherpen hield zijn ploeg echter knap op de been.

Bulgarije eindigde hierdoor de wedstrijd met gemengde gevoelens. Het had het resultaat gekregen waar het vooraf op hoopte, maar de ploeg had veel meer kunnen krijgen wanneer het beter met de kansen was omgesprongen. Jong Oranje droop teleurgesteld af, al had het zomaar nog erger kunnen aflopen.

Kraker tegen Zwitserland

Dinsdag kan Jong Oranje zich in Deventer herstellen. De ploeg moet na de 0-0 in Bulgarije de kraker  tegen Zwitserland winnen. De aftrap is om 18.45 uur.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.

Tickets Jong Oranje - Zwitserland Tickets Jong Oranje - Zwitserland Klik hier om kaarten te kopen.