Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Van de Looi': 'Even schakelen vanwege defensief Bulgarije'

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
12 november, 23:15

Erwin van de Looi won vrijdag met Jong Oranje met 3-1 van Bulgarije. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje kwam vrijdagavond tegen Bulgarije laat op gang. De ploeg stond zelfs op achterstand, maar boog dit uiteindelijk om in een 3-1 overwinning. KNVB-coach Erwin van de Looi zocht de oorzaak van de moeizame start vooral in de manier van spelen van Bulgarije.

"We hebben deze ploeg van tevoren een paar keer gezien. Het is een leuk team, dat 4-3-3 speelt en probeert te voetballen. Vandaag deden ze dat totaal anders", vertelde Van de Looi na afloop. "Ze speelden 5-3-2 en maakten de ruimtes klein. Als een klein voetballand dat doet, dan speel je uiteindelijk altijd wel een verdediger uit en creëer je alsnog kansen. Maar tegen goede spelers zoals nu is zo’n speelstijl heel lastig. We moesten daarom echt even schakelen."

Wapens

Toen Jong Oranje ook nog eens op achterstand kwam, dreigde de ploeg een lastige avond te krijgen. De opkomende backs zorgden uiteindelijk voor de ommekeer. "Dat is één van onze wapens. Wanneer de ene back dan de voorzet geeft op de andere bij de goal is dat extra mooi."

In de rust wisselde Van de Looi zijn beide backs. Dit was geen tactische keuze. "Ian Maatsen had wat last en Jeremie Frimpong was leeggespeeld. Gelukkig hebben we een brede selectie en hadden we met Micky van de Ven en Ki-Jana Hoever waardige vervangers. Van de Ven heeft deze week goed getraind. Ondanks dat hij niet eerder voor Jong Oranje speelde, had ik daarom geen twijfels om hem in te brengen. Het is mooi dat hij aan de basis stond van de 2-1, al was die bal natuurlijk over de achterlijn geweest. Gelukkig was hij sneller dan de grensrechter", lachte Van de Looi.

Duidelijk de overhand

Ik weet niet of hij het gewoon heel goed zag of de bal verkeerde raakte

Ook doelman Kjell Scherpen zag dat Jong Oranje tijd nodig had om op gang te komen. "Bulgarije is een hele stugge ploeg. Wanneer je dan op achterstand komt, speel je ze in de kaart. Gelukkig herstelden we ons, maakten we de 1-1 en hadden we in de tweede helft duidelijk de overhand."

Bij de 0-1 werd Scherpen verrast door Martin Minchev die vanaf de zijkant de bal in de korte hoek schoot. "Ik stelde me op voor de voorzet, wat ook logisch is. Ik moet het nog terugzien, dus weet niet of hij het gewoon heel goed zag of de bal verkeerde raakte. Ongelukkig was het zeker. En dan wordt er natuurlijk naar de keeper gekeken, dat snap ik."

Maandag speelt Jong Oranje uit tegen Gibraltar. De keeper verwacht een rustige middag. "Maar ik zal scherp moeten zijn voor die één of twee momenten dat het nodig is."

Kjell Scherpen moet tegen Gibraltar alert zijn voor die één of twee momenten dat het nodig is.

Niet op halve kracht

Het is aan Van de Looi om die scherpte in zijn ploeg te krijgen. "Toen we met de vorige lichting tegen Gibraltar speelden, heb ik de groep laten zien dat als je tegen iemand gaat aanduwen, diegene dan automatisch terugduwt. Maar wanneer je stopt met duwen, dan stopt die ander ook. En dat is precies wat wij niet moeten doen. We mogen de wedstrijd niet op halve kracht ingaan. We moeten gewoon gas geven daar, geen gedoe."

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen