Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jong Oranje rekent af met Bulgarije: 3-1

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
12 november, 20:30

Jong Oranje juicht na de snelle treffer na rust van Joshua Zirkzee. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft vrijdagavond het EK-kwalificatieduel tegen Bulgarije met 3-1 gewonnen. In Almere kwam de ploeg van Erwin van de Looi op achterstand, maar herstelde zich dankzij treffers van Ian Maatsen en twee keer Joshua Zirkzee.

Met Bulgarije trof Nederland de nummer vier van de kwalificatiegroep. Het elftal van Aleksandar Dimitrov verloor eerder pijnlijk met 0-4 van Wales, maar maakte het Zwitserland (de directe concurrent van Jong Oranje) in eigen huis heel moeilijk. Het werd 0-1. Daarnaast won het van Moldavië (0-2) en Gibraltar (5-0).

Jong Oranje moest het vrijdag doen zonder zijn aanvoerder Sven Botman. De verdediger van OSC Lille is geblesseerd. Omdat Devyne Rensch is overgeheveld naar het 'grote' Oranje, had Jong Oranje een op papier onervaren centraal duo achterin. Sepp van den Berg en Lutsharel Geertruida debuteerden vorige maand tegen Wales en konden nu voor het eerst rekenen op een basisplaats. Voorin kreeg Daishawn Redan opnieuw de steun van Van de Looi. Dit ging verrassend ten koste van Brian Brobbey. Zirkzee droeg de aanvoerdersband.

De basiself van Jong Oranje.

Stroeve start

Jong Oranje begon stroef aan het duel. De ploeg probeerde wel op te bouwen, maar het goed georganiseerde en defensieve Bulgarije hoefde geen moment te vrezen. Alleen Lutsharel Geertruida stichtte gevaar. De Duitse grensrechter had hem toen al afgevlagd voor buitenspel.

Nadat aan de andere kant Mitkov Mitko Kjell Scherpen had getest, ging het na bijna twintig minuten mis. Martin Minchev verraste de doelman door niet voor te zetten, maar direct op doel te schieten. Scherpen zag de bal in de korte hoek van het doel verdwijnen: 0-1.

Halverwege de eerste helft creëerde Jong Oranje dan eindelijk zijn eerste echte kans. Na een scrimmage kreeg Jurgen Ekkelenkamp zijn voet niet goed genoeg tegen de bal. Zijn inzet belandde op de paal. Daarna kwam de ploeg van Van de Looi goed weg toen Viktor Popov niets deed met zijn vrije doortocht richting Scherpen.

Snoeiharde rebound

Geschrokken van deze open kans begon het vlak voor rust ineens beter te lopen bij Jong Oranje. Het leverde direct de gelijkmaker op. Een mooie aanval via Ekkelenkamp en Jeremie Frimpong bracht Quinten Timber in stelling. Doelman Damyan Hristov kon zijn poging nog ternauwernood redden, maar was kansloos op de snoeiharde rebound van Ian Maatsen.

Opluchting bij Jong Oranje wanneer Ian Maatsen vlak voor rust voor de gelijkmaker zorgt.

Ekkelenkamp maakte direct daarna ook bijna de 2-1. Hij slalomde met vallen en opstaan door de Bulgaarse defensie, maar de aanvallende middenvelder kwam net niet voorbij Hristov.

Snelle treffer na rust

In de rust bracht Van de Looi twee verse backs in het veld met debutant Micky van der Ven en Ki-Jana Hoever. Het leverde al in de eerste minuut van de tweede helft rendement op. Doelman Hristov tikte de voorzet van Van der Ven precies voor de voeten van Zirkzee, die eenvoudig kon scoren: 2-1.

Tien minuten later had Daishawn Redan de 3-1 moeten maken, maar hij kopte van dichtbij naast na de voorzet van Ekkelenkamp. Timber schoot daarna hard op de lat.

Daishawn Redan in duel met Atanas Chernev.

In het laatste kwartier liet Van de Looi Brian Brobbey en Kenneth Taylor invallen. De eerste dook direct op voor de neus van Hristov, passeerde hem zelfs, maar de Bulgaarse doelman herstelde zich net op tijd om de bal voor de lijn weg te grissen. Vlak daarna schoot hij van dichtbij naast via een Bulgaarse rug.

In de slotminuut zette Zirkzee de 3-1 eindstand op het scorebord. Jong Oranje had een penalty gekregen nadat Ekkelenkamp in het strafschopgebied was gevloerd. Zirkzee benutte dit buitenkansje met een fraaie stift. Crysencio Summerville maakte in de blessueretijd nog zijn debuut.

Gibraltar maandag

Jong Oranje speelt maandag zijn vijfde EK-kwalificatieduel. In Gibraltar is om 14.00 uur de hekkensluiter van de groep de tegenstander.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen