Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Eenvoudige avond voor Jong Oranje tegen Wales

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
dinsdag, 21:45

Jurgen Ekkelenkamp loopt juichend weg na de 1-0. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft dinsdag in Nijmegen opvallend gemakkelijk afgerekend met Wales. De ploeg van Erwin van de Looi won de EK-kwalificatiewedstrijd met maar liefst 5-0, mede dankzij drie goals vlak na rust. Jurgen Ekkelenkamp trof twee keer doel.

Met Wales trof Jong Oranje een moeilijk in te schatten tegenstander. De ploeg van coach Paul Bodin won met 0-4 van Bulgarije, maar pakte slechts één punt in twee duels tegen Moldavië. Wat opviel was dat Wales counterend op zijn best is, maar dat ze moeite hebben om het spel te maken.

Dat betekende dat Nederland Wales op zijn best zou treffen. De ploeg van Van de Looi speelt graag dominant voetbal, waardoor Wales achterover kan leunen. Het was aan de coach om vooraf een plan te smeden om niet in de val van de tegenstander te lopen.

Daniël van Kaam in duel met Daniel Williams.

Ten opzichte van vrijdag, toen Jong Oranje 2-2 speelde in Zwitserland, voerde Van de Looi drie wijzigingen door. Daishawn Redan kreeg verrassend de voorkeur boven Myron Boadu om de geblesseerde Brian Brobbey te vervangen in de spits. Daniël van Kaam verdrong Melayro Bogarde uit de basis en Ian Maatsen moest plaatsmaken voor de weer fitte Mitchel Bakker.

Angel uit het spel

Na zeven minuten stond de 1-0 op het scorebord. Een ideaal moment, want daarmee was al vroeg in de wedstrijd de angel uit het spel van Wales. Bakker gaf met veel gevoel vanaf links voor en Ekkelenkamp gleed de bal op fraaie wijze in het doel.

Na de treffer zocht Jong Oranje geduldig naar ruimte in de defensie van Wales. Pas na een half uur leverde dit weer gevaar op. Joshua Zirkzee haalde van afstand uit met veel venijn. Doelman George Ratcliffe tikte over. Vlak daarna ging een nieuwe inzet van Zirkzee naast via de hak van William Sass-Davies.

Uit de corner die daarop volgde werd het alsnog 2-0. Sven Botman schoot raak na de corner van Van Kaam. De aanvoerder had daarbij het geluk dat opnieuw Sass-Davies de bal van richting veranderde.

Sven Botman tikt de 2-0 binnen na een corner.

Voor rust viel bijna ook de 3-0 toen Ratcliffe de voorzet van Frimpong knullig door zijn benen liet glippen. De doelman werd echter geholpen door zijn defensie die tijdig de bal weg wisten te werken. Aan de andere kant voorkwam Kjell Scherpen dat Rhys Hughes de inzet van Samuel Pearson kon binnenwerken.

Goede fase na rust

Direct na rust liep de score met goed spel ineens heel snel op. Met een gelukje kwam Jong Oranje op 3-0. Jeremie Frimpong zette voor, Redan haalde uit waarna Finley Stevens de bal totaal verkeerd raakte en over zijn eigen doelman schoot. De 4-0 kreeg Redan wel op zijn naam. De aanvaller tikte de voorzet van Bakker tegen de paal en frommelde vervolgens liggend de rebound over de lijn.

Binnen tien minuten was het ook 5-0. Ekkelenkamp kreeg de bal via een been van de tegenstander voor de voeten en haalde verwoestend uit. Ratcliffe was kansloos.

Na rust kon Jong Oranje drie keer juichen.

De ruime marge gaf Van de Looi de kans om spelers met pijntjes van het veld te halen. Quinten Timber maakte plaats voor Kenneth Taylor. Sven Botman strompelde naar de kant, waarna de debuterende Sepp van den Berg het veld betrad. Anthony Musaba kwam in het veld voor uitblinker Ekkelenkamp, die geen fysieke klachten had.

Even later viel Devyne Rensch geblesseerd uit. Lutsharel Geertruida maakte daardoor eveneens zijn debuut.Tegelijkertijd kwam ook Ki-Jana Hoever in het veld voor Frimpong.

De wissels waren na de goals lange tijd de enige wapenfeiten op het veld. Pas tien minuten voor tijd stichtte Jong Oranje weer gevaar. Redan vond Ratcliffe op zijn pad na goed voorbereidend werk van Musaba. Wales zette daar aanvallend weinig tegenover.

Bulgarije en Gibraltar

Door de ruime overwinning blijft Jong Oranje op verliespunten gelijk met koploper Zwitserland in de poule. Volgende maand hervat Jong Oranje de EK-kwalificatie. Op vrijdag 12 november komt Bulgarije op bezoek in Almere. Drie dagen later speelt de ploeg van Van de Looi in en tegen Gibraltar.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen