Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jong Oranje toont veerkracht in Zwitserland: 2-2

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
8 oktober, 21:00

Quinten Timber in duel met Alexandre Jankewitz. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft vrijdag de tweede EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Zwisterland gelijkgespeeld. De ploeg van Erwin van de Looi kwam na een 2-0 achterstand terug tot 2-2. Joshua Zirkzee maakte beide Nederlandse treffers uit een corner.

Van de Looi was niet geheel tevreden na de 3-0 overwinning op Moldavië in het openingsduel van de EK-kwalificatie. De ploeg creëerde veel kansen, maar gaf ook ruimte weg. De KNVB-coach koos daarom voor meer stabiliteit door met twee controlerende middenvelders te spelen: Melayro Bogarde en Ludovit Reis. Dit ging ten koste van Myron Boadu voorin.

Omdat Mitchel Bakker niet geheel fit was, kreeg ook Ian Maatsen een basisplaats. Deveyne Rensch keerde na een uitstapje bij 'het grote Oranje' terug in het centrum van de verdediging. Kjell Scherpen kreeg van Van de Looi de voorkeur onder de lat.

Met Zwitserland trof Jong Oranje de op papier sterkte tegenstander in de groep. Dankzij twee ruime overwinningen op Gibraltar had de ploeg ook de leiding in de kwalificatiepoule.

Het basisteam van Jong Oranje voorafgaand aan de wedstrijd tegen Zwitserland.

Pech

Jong Oranje begon sterk aan het duel op het kunstgras van Lausanne en zette Zwitserland direct onder druk. De ploeg had pech dat dit niet werd beloond met een voorsprong. Jurgen Ekkelenkamp scoorde uit de rebound na de vrije trap van Joshua Zirkzee, maar werd ten onrechte teruggefloten voor buitenspel.

Daar kwamen halverwege de eerste helft nog twee tegenvallers bij. Bryan Brobbey haakte geblesseerd af (hierdoor kwam Boadu alsnog in het veld) en op het moment dat de ploeg met tien man speelde, kreeg het de 1-0 om de oren. Dan Ndoye zette voor en uitblinker Noah Okafor kopte raak.

Het uitvallen van Brian Brobbey was een tegenvaller voor de ploeg van Van de Looi.

Daarna had Zirkzee de gelijkmaker op de schoen. Na een goede voorzet van de steeds gevaarlijk opkomende Jeremie Frimpong schoof de aanvaller van Anderlecht de bal op de paal.

Desastreus begin

De tweede helft begon desastreus voor Jong Oranje. Na balverlies van Bogarde schoot Kastriot Imeri de bal hard op de lat. Okafor was er als de kippen bij om de rebound binnen te tikken: 2-0. Scherpen voorkwam iets later een grotere achterstand door goed in te grijpen na een uitbraak van Ndoye. Daarna had Nederland geluk dat de opkomende Jan Kronig voor eigen kansen ging en de bal voorlangs schoot.

Gedurende de tweede helft kwam Jong Oranje weer beter in zijn spel, mede dankzij de komst van Kenneth Taylor en Daniël van Kaam. Nadat Zirkzee al twee kleine kansjes had gemist, zorgde hij na ruim een uur voor de aansluitingstreffer. Jurgen Ekkelenkamp verlengde de corner van Maatsen op zeer fraaie wijze achter zijn standbeen langs, waarna het voor de spits een koud kunstje was om de bal van dichtbij raak te schieten. Ook de gelijkmaker kwam uit een corner. Dit keer kopte Zirkzee direct raak uit de corner van Maatsen.

Joshua Zirkzee kopt raak uit de corner van Maatsen.

In de slotfase golfde het spel op en neer. Ndoye schoot de bal namens Zwitserland naast het doel en Rensch voorkwam dat invaller Felix Mambimbi van dichtbij Okafor in stelling kon brengen.

Jong Oranje stichtte gevaar via opnieuw Zirkzee. De aanvaller schoot recht in de handen van Amir Saipi. Ook de debuterende invaller Anthony Musaba vond de Zwitserse doelman op zijn pad. De gelijke stand bleef daardoor op het scorebord staan.

Volgende wedstrijd

Dinsdag komt Jong Oranje opnieuw in actie in de EK-kwalificatie. In Nijmegen is Wales vanaf 20.00 uur de tegenstander.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen