Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Erwin van de Looi: 'Het was een leerzame week'

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
7 september, 23:00

Erwin van de Looi geeft aanwijzingen tijdens het met 3-0 gewonnen duel tegen Moldavië. - Foto: KNVB Media

Erwin van de Looi sloot dinsdag zijn eerste week met de nieuwe lichting van Jong Oranje af met een 3-0 zege op Moldavië. De KNVB-coach had goede dingen gezien, maar zag ook ruimte voor verbetering.

"We hebben er bewust voor gekozen om deze week met elkaar te trainen en niet eerst een voorbereidingswedstrijd te spelen op de EK-kwalificatie. Hierdoor konden we elkaar leren kennen en werken aan het voetbal. We hebben een leerzame week achter de rug", blikte Van de Looi terug in De Adelaarshorst in Deventer.

"De wedstrijd vanavond ging zoals ik had verwacht. Het is logisch dat de afstemming onderling met zo'n nieuwe groep niet direct goed loopt. Ik vond wel dat we sterk begonnen. We speelden Moldavië helemaal ondersteboven. Daarna werden we wat gemakzuchtig en dan maak je het de tegenstander gemakkelijker. Moldavië heeft zelfs een paar goede kansen gehad. Dat zie ik natuurlijk liever niet.”

Drie centrumspitsen

Oktober wordt een hele belangrijke maand voor ons

Jong Oranje speelde met Myron Boadu, Joshua Zirkzee en Brian Brobbey met drie centrumspitsen. "Die wil ik veel in de diepte zien, maar nu kwamen ze te vaak aan de buitenkant te spelen. Dat is zeker iets wat een volgende keer beter moet."

De KNVB-coach zag zijn ploeg wel veel kansen creëren. "Dat is natuurlijk positief. De score had daarom misschien nog wat hoger uit kunnen vallen. Aan de andere kant is het ook goed dat wanneer je niet top bent, je ook niet met hele grote cijfers wint. Dan zouden de spelers kunnen gaan denken dat het in dit soort wedstrijden allemaal vanzelf gaat."

Volgende maand treft Jong Oranje Zwitserland en Wales. "Dat zijn de betere ploegen in de poule. Oktober wordt dan ook een hele belangrijke maand voor ons. Ik denk wel dat deze landen meer willen voetballen dan Moldavië vanavond deed. Dat betekent meer ruimte voor ons."

Nieuwe aanvoerder

Sven Botman is één van de meer ervaren spelers binnen de selectie van Jong Oranje. In Deventer droeg hij de aanvoerdersband. "Dat vind ik een grote eer. Natuurlijk moet ik nog groeien in deze rol, maar ik pak deze kans met beide handen aan."

De centrale verdediger zag maar liefst vijftien nieuwe jongens in de selectie. "Dan is het logisch dat we nog aan elkaar moeten wennen. De volgende stap is dat je een team wordt. Ik heb wel al gezien dat we veel kwaliteit hebben.”

Sven Botman droeg de aanvoerdersband in Deventer.


Motiveren

Tegen Moldavië probeerde Botman de jongere spelers te motiveren om ondanks de voorsprong scherp te blijven. "Af en toe hadden we wat meer pit erin moeten gooien. Nu bloedde de wedstrijd wat dood en werden we nonchalant. Dat is zonde. Ik denk dat dit ook de jeugdigheid is. Twee tot drie jaar geleden was ik niet veel anders dan zij nu."

De nieuwe aanvoerder heeft zin in volgende maand. "Dit was een fijn begin, maar ik kijk ernaar uit om het op te nemen tegen de sterkere tegenstanders in de poule. Dat is een hele mooie uitdaging."

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen