Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nieuwe lichting Jong Oranje start met simpele zege op Moldavië

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
7 september, 20:30

Jong Oranje had dinsdag weinig te vrezen van Moldavië. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje is de EK-kwalificatie dinsdag gestart met een 3-0 zege op Moldavië. In Deventer maakten Joshua Zirkzee, Jurgen Ekkelenkamp en Brian Brobbey de treffers voor de ploeg van KNVB-coach Erwin van de Looi.

De reis die Jong Oranje dinsdag is begonnen, moet uiteindelijk leiden tot kwalificatie voor het EK 2023 in Roemenië en Georgië. Hiervoor heeft Van de Looi bijna een geheel nieuwe lichting tot zijn beschikking. In zijn selectie nam hij vijftien debutanten op. Vijf daarvan schopten het direct tot de basis.

Gelegenheid om aan elkaar te wennen was er nauwelijks. De ploeg kon geen oefenduels spelen in de aanloop naar de kwalificatiecyclus. Dit betekende dat er dinsdag direct om het ‘echie’ werd gespeeld.

Tempo

Met Moldavië had Jong Oranje een ideale sparringpartner. De ploeg kon het hoge tempo van Jong Oranje vanaf het eerste fluitsignaal nauwelijks bijbenen waardoor de mannen Van de Looi zonder problemen aan een mooie score konden werken.

Hiermee werd de wedstrijd in De Adelaarshorst van Go Ahead Eagles een fijn voorproefje voor het echte werk volgende maand. Dan treft Jong Oranje op vrijdag 8 oktober Zwitserland in Lausanne, gevolgd door een thuiswedstrijd tegen Wales op dinsdag 12 oktober in Nijmegen.

Joshua Zirkzee schoot Jong Oranje na ruim een half uur op voorsprong.

Overwicht

Toch duurde het lang voordat Jong Oranje het veldoverwicht tot uiting bracht in de score. Moldavië speelde zoals verwacht compact, waardoor Nederland geduldig moest zoeken naar de ruimte. De beste kans was voor Myron Boadu, met twaalf caps de meest ervaren speler in de selectie. De kersverse spits van AS Monaco schatte de mooie combinatie tussen Brobbey en Ekkelenkamp echter niet op waarde. Boadu raakte de bal slechts half waarna deze naast ging.

Een knappe individuele actie van Quinten Timber leidde uiteindelijk na ruim een half uur de 1-0 in. De bal viel voor de voeten van Zirkzee die eenvoudig met de binnenkant van de voet Jong Oranje op voorsprong schoot. Direct daarna miste Brobbey een levensgrote kans. De razendsnelle aanvaller was doelman Silviu Smalenea al voorbij, maar schoot naast.

In de blessuretijd van de eerste helft liet Jong Oranje het (eindelijk weer aanwezige) publiek opnieuw juichen. Mitchel Bakker gaf voor waarna Ekkelenkamp de bal met een stuit binnenschoot.

Jurgen Ekkelenkamp schiet de 2-0 binnen.

Jong Oranje breidt score uit

Na rust ging Jong Oranje geduldig op zoek naar meer. Hiervoor beloonde de ploeg zichzelf na tien minuten. Op aangeven van Zirkzee kon Brobbey de bal van dichtbij simpel binnen tikken. Enkele minuten later was de aanvaller bijna ook verantwoordelijk voor de vierde treffer. Brobbey kreeg de bal na een knappe actie van Timber, maar besloot zonder succes een ploeggenoot aan te spelen in plaats van voor eigen succes te gaan.

Quinten Timber zorgde met enkele technische hoogstandjes regelmatig voor gevaar.

Boadu schoot na een uur spelen wel raak, maar de Griekse scheidsrechter Emmanouil Skoulas had op dat moment al gefloten voor buitenspel. Ook de treffer van invaller Daishawn Redan telde niet. De aanvaller schoot raak met een gevaarlijk gestrekt been. Aan de andere kant moest Fabian de Keijzer in actie komen na schoten van afstand van Virgiliu Posolachi en Serafim Cojocari.

In de slotfase kreeg de ingevallen Ian Maatsen een goede kans. De speler van Coventry City nam de pass van Ekkelenkamp in één keer op zijn slof, maar zijn inzet was niet zuiver genoeg. Ook Melayro Bogarde schoot naast. Hierdoor bleef een grotere score Moldavië bespaard.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen