Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Duitsland laatste horde voor Jong Oranje richting EK-finale

KNVB Media
KNVB Media
3 juni, 9:00

Jong Oranje trof Duitsland ook in de groepsfase van het EK. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje speelt donderdagavond in het Hongaarse Székesfehérvár vanaf 21.00 uur de halve finale van het EK tegen Duitsland. Bij winst treft de ploeg van Erwin van de Looi zondag in de eindstrijd Spanje of Portugal.

De overwinning op Frankrijk maandag in de kwartfinale was een daverende verrassing. Frankrijk vertegenwoordigde op het veld zo’n half miljard euro en had in de selectie meerdere spelers die niet zouden misstaan op het EK. Daar kwam bij dat Jong Oranje gehavend aan het tweede deel van het toernooi was begonnen vanwege de afwezigheid van belangrijke krachten als Teun Koopmeiners, Cody Gakpo, Jurriën Timber, Noa Lang, Brian Brobbey en Deyovaiso Zeefuik.

Scherpe counter

Desondanks deed Jong Oranje niet onder voor de sterke Fransen. De ploeg stond in de slotfase onder druk, maar won in de laatste minuut van de blessuretijd met 2-1 dankzij een scherpe counter. Myron Boadu maakte de winnende treffer, op aangeven van Justin Kluivert.

Myron Boadu zorgde tegen Frankrijk voor de beslissing diep in blessuretijd.

Later op de avond plaatste Duitsland zich voor de halve finale na een heuse thriller tegen Denemarken. Lukas Nmecha redde vlak voor tijd zijn ploeg door de gelijkmaker binnen te schieten (1-1). In de verlenging kwam Duitsland op voorsprong dankzij Jonathan Burkardt, maar werd het dankzij Victor Nelsson alsnog 2-2. Uiteindelijk won de ploeg van Stefan Kuntz na strafschoppen.

Nederland en Duitsland stonden in de poulefase ook tegenover elkaar. Jong Oranje had dankzij een treffer van Kluivert lang de leiding, maar vijf minuten voor tijd kwam de ploeg door een treffer van Nmecha op 1-1. Jong Oranje won uiteindelijk de groep op doelsaldo. Duitsland werd tweede.

Highlights Jong Duitsland - Jong Oranje (27/03/2021) EK Onder 21.

Zware dobber

Historisch gezien heeft Jong Oranje een zware dobber aan Duitsland. Van de zestien ontmoetingen won Nederland er slechts vier. Duitsland kwam zeven keer als winnaar van het veld. De laatste keer dat Jong Oranje Duitsland versloeg was op 6 juni 2013, tijdens het EK in Israël. Het werd 3-2 dankzij een treffer in de laatste minuut van Leroy Fer. Adam Maher en Georginio Wijnaldum maakten de andere Nederlandse treffers.

Jong Oranje strandde tijdens dat toernooi in de halve finale. Italië was met 1-0 te sterk. Ook in 1988 en 1998 strandde Nederland bij de laatste vier in het toernooi. In de twee keer dat Jong Oranje de halve finale overleefde, won het direct ook de eindstrijd: in 2006 en 2007.

Leroy Fer zorgt voor de beslissing tegen Duitsland op het EK van 2013.

Ook Duitsland won het EK twee keer (2009 en 2017). Twee jaar geleden verloor de ploeg de finale van Spanje. Opvallend is dat Duitsland in 2017 juist de finale won van de Spanjaarden. Het is mogelijk dat zondag voor de derde keer op rij deze finale op het programma staat. De ploeg van Van de Looi zal er echter alles aan doen om dat te voorkomen.

Live op NPO 3

NPO 3 zendt de wedstrijd tussen Jong Oranje en Duitsland live uit. De uitzending begint om 20.25 uur.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen