Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Sterk Jong Oranje plaatst zich voor kwartfinale na zege op Hongarije

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
30 maart, 19:45

Uitblinker Cody Gakpo nam Jong Oranje aan de hand tegen Hongarije. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de kwartfinale van het EK. Tijdens het laatste groepsduel versloeg de ploeg in Szekesfehervar gastland Hongarije met maar liefst 6-1. Omdat tegelijkertijd Duitsland en Roemenië op 0-0 bleven steken, eindigt de ploeg van KNVB-coach Erwin van de Looi als groepswinnaar.

Vooraf was er enige angst voor het resultaat van het andere groepsduel. Bij een gelijkspel van vier of meer doelpunten bij Duitsland – Roemenië was Jong Oranje hoe dan ook uitgeschakeld vanwege het onderlinge resultaat. De tegenstanders van Oranje hadden dan meer gemaakte doelpunten tegen elkaar.

Nederland moest dan ook hopen op 0-0 of een overwinning van één van deze teams en zelf winnen van Hongarije om de kwartfinale te bereiken. Wanneer Duitsland – Roemenië 1-1 zou worden, eindigden de drie landen precies gelijk en was de grootte van de overwinning op Hongarije weer van belang.

Gespannen 'koppies' bij Jong Oranje tijdens de entree van het veld.

Ingewikkeld dus. De opdracht voor Jong Oranje was echter simpel. Zelf winnen en het liefst met zoveel mogelijk doelpunten verschil.

Aanvoerdersband

Jong Oranje begon de wedstrijd met Ferdi Kadioglu in de basis in plaats van de geschorste Teun Koopmeiners. Dani de Wit had daarom de aanvoerdersband om. Myron Boadu keerde terug bij de eerste elf in plaats van de geblesseerde Noa Lang.

Het al uitgeschakelde Hongarije was niet van plan om puntloos het ‘eigen’ toernooi af te sluiten en was in de beginfase het meest gevaarlijk. Doelman Kjell Scherpen en Perr Schuurs grepen net op tijd in voordat Alen Skribek kon binnen tikken.

Dani de Wit schuift de 1-0 binnen.

Steeds meer kansen

Jong Oranje herstelde zich echter snel en drong Hongarije steeds meer terug op de eigen helft. De kansen kwamen daarna vanzelf. Kadioglu zorgde met een mooie kopbal voor een hoogtepunt. De redding van doelman Balázs Bese was even showrijk als nuttig. Ook Boadu en uitblinker Cody Gakpo waren dicht bij een treffer. Van de laatste werd tot twee keer toe een schot geblokt. Justin Kluivert raakte de paal. Scheidsrechter Sandro Schärer floot hem echter (ten onrechte) terug voor buitenspel.

Vlak voor rust viel de zo gewenste openingstreffer. Eindelijk ontstond er wat ruimte op het veld en daarvan profiteerde Jong Oranje optimaal. Een fraaie aanval via Mitchel Bakker, Boadu en Gakpo werd uiteindelijk door De Wit goed afgerond: 1-0.

Score uitbreiden

Na rust breidde Jong Oranje, met de verse krachten Deyovaisio Zeefuik (Jordan Teze), Tyrell Malacia (Bakker) en Brian Brobbey (Kluivert) in het veld, al snel de score uit. Gakpo ging over de knie bij Attila Mocsi waarna de Zwitserse scheidsrechter de bal op de stip legde. Boadu maakte gretig gebruik van dit buitenkansje.

Jong Oranje juicht nadat Boadu heeft gescoord vanaf de stip.

Het opgeleefde Jong Oranje wilde daarna meer. De Wit, Gakpo en Brobbey waren dicht bij een treffer. Vooral de laatste had moeten scoren. Vrij voor de Hongaarse doelman schoot hij wild over. De derde goal viel niet veel later alsnog. Na een mooie combinatie met Boadu schoot Gakpo snoeihard binnen. Vanuit het niets werd het echter weer 3-1. Sven Botman kreeg de bal ongelukkig op zijn hand waarna aanvoerder Bendegúz Bolla de penalty benutte.

Jong Oranje herstelde de marge na zeventig minuten weer naar drie. Zeefuik haalde de achterlijn en legde de bal klaar voor de goed gepositioneerde Gakpo. De speler van PSV schoot eenvoudig raak. In de slotfase waren de Hongaren murw gespeeld. Botman kopte vanuit een corner de 5-1 binnen. Brobbey maakte de zesde op aangeven van De Wit.

Denemarken, Frankrijk of Rusland

Omdat er in Boedapest niet werd gescoord, kon Jong Oranje na de wedstrijd een klein feestje vieren. De ploeg plaatst zich als groepswinnaar voor de kwartfinale en neemt Duitsland mee als nummer twee. De stugge Roemenen moeten genoegen nemen met de derde plaats in de poule.

Het toernooi wordt hervat op maandag 31 mei met de kwartfinale. Van de Looi mag voor deze knock-out fase een nieuwe selectie samenstellen. Woensdag weet Jong Oranje of vanuit groep C Denemarken, Frankrijk of Rusland de tegenstander wordt.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van dit duel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen