Jong Oranje niet langs stugge Roemenen: 1-1

Mathieu Hilgersom
24 maart 2021, 23:00

Justin Kluivert slalomt door de Roemense defensie. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft woensdag de eerste wedstrijd op het EK niet weten te winnen. In Boedapest creëerde de ploeg van Erwin van de Looi te weinig kansen en bleef het steken op 1-1. Perr Schuurs maakte de enige Nederlandse treffer.

Een EK zonder publiek, midden in het seizoen. Het is door de coronacrisis totaal anders dan Jong Oranje zich had voorgesteld toen het twee jaar geleden begon aan de weg naar dit toernooi. Omdat dit beloften EK in de zomer te dicht op het uitgestelde Euro 2020 zou komen te zitten, is het ook nog eens opgedeeld in twee delen.

Deze week vinden de groepsduels plaats in Hongarije en Slovenië. Vanaf 31 mei wordt het toernooi hervat vanaf de kwartfinale. De planning was niet ideaal voor de voorbereiding. Tot afgelopen weekend was iedereen nog bij zijn club. Bovendien speelde Jong Oranje zijn laatste wedstrijd op 18 november tegen Portugal (2-1 verlies), meer dan vier maanden geleden.

Schuurs kopt raak

Toch begon Jong Oranje nog sterk aan het duel. Het drong de Roemenen terug op de eigen helft en ging geduldig op zoek naar ruimte in de hechte defensie van de tegenstander. Roemenië kreeg met Olimpiu Moruţan echter de eerste kans. De middenvelder schoot de bal naast het doel van Kjell Scherpen, die verrassend de voorkeur had gekregen boven Justin Bijlow.

Perr Schuurs zette Jong Oranje met een kopbal op voorsprong.

Na een kwartier kwam Jong Oranje op voorsprong. Perr Schuurs kopte de hoekschop van Justin Kluivert knap in de hoek. Lang kon het elftal echter niet van de voorsprong genieten. Vijf minuten later schoot Andrei Ciobanu op weergaloze wijze een vrije trap in de kruising: 1-1.

Een flinke opsteker voor de ploeg van Adrian Mutu die daarmee gesterkt werd in het vertrouwen om er een goed resultaat uit te slepen. Jong Oranje, bijna voortdurend in balbezit, kwam nog maar moeizaam door de defensie heen en stichtte alleen gevaar via de creativiteit van Kluivert en het hoofd van Dani de Wit.

Katachtige reflex Scherpen

Na rust zette het spelbeeld van na de gelijkmaker zich door. Jong Oranje had veel problemen om in de buurt te komen van het Roemeense doel. Pas na twintig minuten gaf Nederland keeper Daniel Vlad wat werk. Het was typerend voor de wedstrijd dat dit gebeurde door middel van een schot van afstand van Teun Koopmeiners.

Roemenië zette daar direct een dot van een kans tegenover. Na een ingestudeerde hoekschop dook plots Alexandru Pașcanu op voor het Nederlandse doel. Scherpen redde met een katachtige reflex op zijn kopbal.

Kjell Scherpen was na rust twee keer heel belangrijk voor Jong Oranje.

Roemenië bijt van zich af

Tien minuten voor tijd bracht Van de Looi debutant Brian Brobbey binnen de lijnen. De spits heeft zich de afgelopen maanden bewezen bij Ajax als supersub en had ook nu als taak om de wedstrijd open te breken. Een echt slotoffensief bleef echter uit. Sterker nog, Roemenië wilde meer dan een punt en dwong Nederland een paar keer naar achteren. Ciobanu was met een hard schot zelfs nog dicht bij de winnende treffer, maar opnieuw wist Scherpen zich te onderscheiden.

Zo kreeg Jong Oranje niet de vliegende start waar het op had gehoopt en eigenlijk ook op had gerekend. Zaterdag krijgt de ploeg een herkansing. Dan is Duitsland, dat woensdagavond met 3-0 afrekende met Hongarije, de tegenstander. De aftrap is om 21.00 uur.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van dit duel.

WE THE WAVE

Het huidige Nederlands elftal staat bekend als The New Wave. Een generatie met de ambitie om Europees kampioen te worden en waar iedereen die achter Oranje staat onderdeel van uitmaakt. We the wave!