Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jong Oranje strijdt voor plek in kwartfinales tijdens groepsduels EK

KNVB Media
KNVB Media
21 maart 2021, 19:30

Jong Oranje speelt komende week de groepsduels van het EK. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje komt vanaf woensdag in actie op het EK. Vanwege de coronacrisis is het toernooi opgedeeld in twee delen. Komende week staan de groepsduels op het programma. De eerste twee landen van elke poule gaan door, waarna het toernooi vanaf 31 mei wordt hervat met de kwarfinales.

De UEFA heeft de opzet van het EK in Slovenië en Hongarije gewijzigd, omdat het toernooi anders te dicht zou plaatsvinden op het verplaatste EURO 2020. Jong Oranje is één van de zestien deelnemers en strijdt in groep A tegen Roemenië, Duitsland en gastland Hongarije. Alle duels van Jong Oranje zijn live te zien bij de NOS.

Wedstrijdprogramma

DatumAanvangWedstrijdStadion
Wo. 24 maart21.00 uurJong Roemenië - Jong OranjeBozsik Aréna in Budapest
Za. 27 maart21.00 uurJong Duitsland - Jong OranjeAréna Sóstó in Székesfehérvár
Di. 30 maart18.00 uurJong Oranje - Jong HongarijeAréna Sóstó in Székesfehérvár

 

Het speelschema Het speelschema Bekijk het toernooischema op de website van de UEFA.

Vlekkeloze kwalificatie

Jong Oranje kan met vertrouwen de groepsduels tegemoet zijn. De ploeg van KNVB-coach Erwin van de Looi heeft immers een bijna vlekkeloze kwalificatie achter de rug. Nederland won de eerste negen groepsduels en verloor alleen de laatste wedstrijd tegen Portugal (2-1). Het doelpuntsaldo van 46 voor en vijf tegen is indrukwekkend!

Dani de Wit was de grote man tijdens de EK-kwalificatie. Hij kwam tijdens zeven wedstrijden in actie en scoorde daarin maar liefst tien keer. Ook Myron Boadu en Kai Sierhuis waren met acht treffers op dreef. Deyovaisio Zeefuik maakte in de kwalificatie de meeste speelminuten (728).

Dani de Wit scoorde aan de lopende band tijdens de kwalificatiereeks.



Teun Koopmeiners nam tijdens de eerste wedstrijden als aanvoerder de ploeg aan de hand. Hij kreeg daarna een kans in het ‘grote’ Oranje. Tijdens het EK is de middenvelder van AZ weer van de partij. Youngster Brian Brobbey  (19 jaar) debuurt in de selectie van Van de Looi. Omdat Jurriën Timber vanwege ziekte op het laatste moment moest afhaken, kreeg ook Lutsharel Geertruida voor het eerst een uitnodiging.

EK-selectie Jong Oranje: Brian Brobbey debuteert EK-selectie Jong Oranje: Brian Brobbey debuteert Bekijk de definitieve selectie.

Historie

Jong Oranje heeft tegen zowel Roemenië als Hongarije een positieve balans. Van de vier ontmoetingen met Roemenië won Nederland drie keer. Eén keer werd er verloren. Tegen Hongarije is de ‘stand’ 3-2 in het voordeel van Jong Oranje. De laatste ontmoeting met Hongarije is echter al bijna 36 jaar geleden. Op 13 mei 1985 verloor Nederland met 1-0. Ook voor het laatste treffen met Roemenië moeten we ver terug in de tijd. Op 3 juni 2005 won Oranje met 2-0, dankzij doelpunten van Nicky Hofs en Klaas Jan Huntelaar.

Het beslissende moment in 2013: Fer kopt in de laatste minuut de winnende treffer binnen.


Duitsland is een tegenstander die Jong Oranje vaker treft. De laatste keer was op 16 november 2018. Nederland verloor toen het oefenduel met maar liefst 3-0. Nederland heeft het traditioneel moeilijk tegen de Duitsers, want van de vijftien ontmoetingen won het er slechts vier. Zeven keer was Duitsland de beste. De enige keer dat de ploegen elkaar op het EK troffen, ging de winst wel naar Jong Oranje. In 2013 won Jong Oranje het groepsduel met 3-2, dankzij goals van Adam Maher, Georginio Wijnaldum en Leroy Fer.

Het EK wordt pas vanaf 1994 afgesloten met een eindtoernooi. Sindsdien wist Jong Oranje zich vijf keer (2021 niet meegerekend) te kwalificeren. Jong Oranje won, onder leiding van Foppe de Haan het toernooi in 2006 en 2007. Tijdens de laatste deelname, acht jaar geleden, strandde Jong Oranje in de halve finale. De ploeg heeft de kwaliteiten om dit jaar minstens zo ver te komen!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen