Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jong Oranje tegen Duitsland, Hongarije en Roemenië in groepsfase EK

KNVB Media
KNVB Media
10 december, 15:15
1:56

Jong Oranje speelt in de groepsfase van het EK onder 21 tegen Duitsland, Roemenië en gastland Hongarije. - Foto: KNVB Media

In Nyon is donderdagmiddag geloot voor de groepsfase van het EK onder 21. Voormalig Arsenal-speler Philippe Senderos koppelde Jong Oranje in groep A aan Duitsland, Roemenië en Hongarije. Het EK wordt gespeeld in Hongarije en Slovenië. In verband met de coronamaatregelen is het toernooi opgesplitst. De groepsfase is van 24 tot en met 31 maart. De finaleronde zal van 31 mei tot en met 6 juni worden gehouden.

Jong Oranje had zich als groepswinnaar geplaatst voor het EK onder 21, voor het altijd sterke Portugal. Maar op basis van de Onder 21 - coëfficiëntenlijst was Nederland bij de loting ingedeeld in pot 2. Dat betekende dat Jong Oranje sowieso een topland zou treffen. Uiteindelijk kwam naast Hongarije en Roemenië, Duitsland uit de koker, een duel waar Jong Oranje-coach Erwin van de Looi naar uit kijkt.

Erwin van de Looi over de loting

Jong Oranje treft Duitsland op EK onder 21: 'Een klassieker is voor iedereen leuk'

Duitsland

Van alle deelnemende landen heeft Jong Oranje het vaakst tegen Duitsland gespeeld. De balans is in het voordeel van de Duitsers. Van de vijftien duels won Jong Oranje er vier. Het werd vier keer gelijk en Duitsland won zeven keer, waarvan ook de laatste klassieker tussen beide landen in 2018 met 3-0. Duitsland heeft het toernooi twee keer gewonnen (2009 en 2017). In 2019 bereikte Duitsland de finale, maar was Spanje met 2-1 te sterk. 

Van de Looi: "We kennen de Duitse ploeg. Een aantal jongens speelt ook in Nederland. Bekend team, bekende trainer. Daar kijk ik wel naar uit. Twee jaar geleden hebben we nog tegen ze geoefend (3-0, verlies). Dat was een hele andere situatie. Wij begonnen net met deze ploeg en zij bereidden zich voor op het EK in 2019. Die spelers waren ouder. Er zit niemand meer in van toen."

— Nederland opent het toernooi tegen Roemenië; speelt daarna de klassieker tegen Duitsland en eindigt de groepsfase tegen gastland Hongarije.

Roemenië

Het is lang geleden dat Nederland tegen Roemenië heeft gespeeld. In 2005 won Jong Oranje met 2-0. Van de vier duels in totaal won Jong Oranje er drie. Roemenië was een keer de sterkste. De Roemenen kwalificeerden zich als nummer twee in groep 8 achter Denemarken. Bij het vorige EK onder 21 bereikte Roemenië de halve finales. Van de Looi: "Roemenië is onbekend bij ons. Daar moeten we ons goed in verdiepen."

Hongarije

Hongarije is een van de twee gastlanden. Dus Nederland zal zijn wedstrijden in de groepsfase in Hongarije spelen. In 1985 stonden beide landen voor het laatst tegenover elkaar. Hongarije won met 1-0, maar de totaalbalans is positief voor Nederland met 3 zeges en twee nederlagen. Hongarije nam in 1996 voor het laatst deel aan een EK onder 21-eindronde. Tien jaar bereikte het de halve finales. Van de Looi: "Het gastland is mooi om tegen te spelen. We zijn ambitieus en enthousiast, maar niet arrogant. We zijn er lang niet bij geweest. Laten we ons eerst maar eens bewijzen, iedere wedstrijd weer."

Twee keer winnaar

Jong Oranje heeft het  EK onder 21 twee keer gewonnen. Onder leiding van coach Foppe de Haan kroonden de Nederlandse talenten zich in 2006 en 2007 tot de beste van Europa. In 2006 werd Oekraïne in de finale verslagen. Een jaar later werd het toernooi in Nederland georganiseerd. Het werd een groot succes waarbij Jong Oranje in de finale de uitverkochte Euroborg op zijn kop zette en Servië met 4-1 klopte.

— Jong Oranje won het EK onder 21 in 2007 in eigen land.

Twee gastlanden

De UEFA heeft de opzet van het EK 2021 voor spelers onder de 21 jaar gewijzigd ten opzichte van eerdere edities. Het eindtoernooi, dat plaatsvindt in Hongarije en Slovenië, is opgeknipt in twee delen. De groepsfase van het EK 2021 is van 24 maart tot en met 31 maart en de finaleronde wordt van 31 mei tot 6 juni gehouden. Er is voor deze opzet gekozen vanwege de gevolgen van de coronacrisis en het verplaatsen van het EK 2020 voor A-teams naar de zomer van 2021.

Aan de groepsfase van het EK 2021 in Hongarije en Slovenië doen zestien landen mee. Naast de twee organiserende landen zijn dit de negen groepswinnaars en de vijf beste nummers twee, gemeten over alle negen EK-kwalificatiegroepen. In de finaleronde strijden er nog acht landen om de felbegeerde titel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen