Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jong Oranje plaatst zich voor het EK na grote zege op Cyprus

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
13 oktober, 20:00
6:55

Ryan Gravenberch zorgde met een streep van afstand voor de 0-1. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft zich dinsdagavond geplaatst voor het EK. De ploeg won met 0-7 op Cyprus en omdat de uitslagen in de andere poules gunstig uitvielen, is de ploeg nu al verzekerd van deelname aan de eerste fase van het EK in Hongarije en Slovenië, volgend jaar maart.

De weg naar Cyprus verliep met nogal wat hobbels op de weg. Nadat Maarten Paes bij zijn club FC Utrecht positief op corona had getest, haakte voorafgaand aan de wedstrijd tegen Gibraltar (5-0 winst) ook Jordan Teze af vanwege een positieve coronatest. Uiteindelijk reisden ook KNVB-coach Erwin van de Looi en Danilho Doekhi niet mee naar Cyprus na een besmetting met het virus. Marcel Groninger zat daarom dinsdag op de bank.

De coach had eveneens niet de beschikking over de geschorste topscorer Dani de Wit en Cody Gakpo, die kampt met een bovenbeenblessure. Opvallend was het dat Groninger geen plek in de basiself had ingeruimd voor Myron Boadu. Kaj Sierhuis en Joshua Zirkzee vormden de voorhoede. Voor de laatste betekende het zijn eerste basisplaats bij Jong Oranje. Ook Jurgen Ekkelenkamp debuteerde in de basis.

Deyovaisio Zeefuik droeg de aanvoerdersband bij afwezigheid van Teun Koopmeiners en Dani de Wit.

Veel talent

Jong Oranje kampte al eerder met personele problemen, maar omdat deze lichting beschikt over bijzonder veel talent leverde dat geen problemen op. Ook dinsdag ving de ploeg eenvoudig de afwezigen op en had het weinig te duchten van Cyprus. De ploeg zocht vanaf de eerste minuut de aanval en het was wachten tot de eerste treffer zou vallen. Toch was het spelbeeld anders dan vrijdag, toen Gibraltar werkelijk geen enkele aanvallende intentie had. Nu moest de ploeg zo af en toe achteruit, al werd Cyprus nauwelijks gevaarlijk.

De 0-1 viel uiteindelijk na iets meer dan twintig minuten. Nadat Deyovaisio Zeefuik en Kaj Sierhuis al van dichtbij kansen hadden gemist, haalde Ryan Gravenberch ineens van ver uit. Zijn ouderwetse streep belandde achter de kansloze Cypriotische doelman in de hoek. Het betekende de eerste treffer voor de Ajacied bij Jong Oranje. Vooral Sierhuis had daarna de kans om de score te vergroten. Op aangeven van uitblinker Ferdi Kadioglu kopte hij rakelings naast.

Glippen

Mocht Cyprus nog hoop hebben gehad op een stunt, dan was dit vijf minuten na rust volledig verdwenen. Doelman Antreas Paraskevas hielp Jong Oranje een handje door de inzet van Zirkzee door zijn handen te laten glippen. Voor Ekkelenkamp was het vervolgens een koud kunstje om van dichtbij de 0-2 binnen te tikken. Een minuut later was het zelfs 0-3. Opnieuw stond Zirkzee aan de basis van de treffer. De aanvaller legde terug op Sierhuis die uitgebreid de tijd had om de bal goed te leggen voor zijn rechterbeen. Vervolgens haalde hij snoeihard uit en liet daarmee Paraskevas kansloos.

Basisdebutant Joshua Zirkzee stond aan de basis van de eerste twee treffers na rust.

Jong Oranje bleef daarna gas geven en gaf de Cyprioten nauwelijks de kans om op adem te komen. De vierde treffer was het hoogtepunt van de avond. De aanval op zich was al fraai, maar de manier waarop Zeefuik na de voorzet van Kadioglu het overzicht bewaarde, was van grote klasse. Even leek hij voor eigen succes te gaan, maar de back legde verrassend terug op de vrijstaande Ekkelenkamp. De Ajacied schoot de bal daarna hard in het doel. De 0-5 kwam op naam van Sierhuis, na opnieuw een vloeiende aanval. De spits schoot vanuit de draai raak.

Daarna liet Jong Oranje de teugels iets vieren en dat gaf Cyprus de ruimte om wat dichter bij het Nederlandse doel te komen. Doelman Kjell Scherpen hoefde echter, net als vrijdag, geen enkele keer redding te brengen. De slotfase was weer volledig voor Nederland. Op aangeven van Noa Lang speelde invaller Myron Boadu zichzelf knap vrij en schoot binnen: 0-6. Vanaf de stip zorgde Sierhuis in de slotminuut ook nog eens voor de 0-7. Het was zijn derde treffer van de avond. Boadu raakte in de blessuretijd nog de paal.

Groepswinst

Dankzij de achtste zege in de kwalificatiereeks kan Jong Oranje het EK niet meer ontgaan. Tijdens de laatste twee duels staat alleen groepswinst nog op het spel. Op zondag 15 november ontvangt Jong Oranje Wit-Rusland in Almere. Drie dagen later treft de ploeg directe concurrent Portugal in een uitduel.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van dit duel.

WE THE WAVE

Het huidige Nederlands elftal staat bekend als The New Wave. Een generatie met de ambitie om Europees kampioen te worden en waar iedereen die achter Oranje staat onderdeel van uitmaakt. We the wave! 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen