Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Record voor Jong Oranje na 5-0 zege op Gibraltar

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
8 oktober 2020, 22:00
4:46

Ferdi Kadioglu maakte tegen Gibraltar zijn eerste treffer voor Jong Oranje. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft zijn tiende zege op rij geboekt; een record. Het is een mooie beloning voor de ploeg van Erwin van de Looi die vaak zorgt voor spektakel. Donderdag liep het tegen de defensieve laagvlieger Gibraltar soms wat stroef, maar boekte het desondanks een grote overwinning: 5-0.

Ook Jong Oranje heeft voortdurend hinder van de coronacrisis. Naast dat ook dit duel zonder publiek werd afgewerkt, miste de ploeg twee spelers door het virus. Nadat eerder in de week doelman Maarten Paes afhaakte na een positieve test bij zijn club FC Utrecht, kreeg donderdagmorgen ook Jordan Teze een slechte uitslag.

Gelukkig is de ploeg, die al bijna zeker is van het EK, in de breedte sterk genoeg om dit op te vangen. Bovendien trof het met Gibraltar de nummer laatst in de groep van de EK-kwalificatie, waardoor het op voorhand niet de vraag was of Nederland ging winnen maar met welke cijfers.

Effectief

Het was dan ook eenrichtingsverkeer in De Koel, waar de regen met bakken uit de hemel viel. Gibraltar trok zich terug op eigen helft in de hoop dat de schade zou meevallen. Jong Oranje zocht voortdurend de aanval, maar was soms wat slordig in de passing waardoor een grote reeks aan kansen uitbleef. Met de mogelijkheden die het kreeg, sprong de ploeg wel effectief om. Dat kan ook niet anders met Dani de Wit in de ploeg die na zes duels in de EK-kwalificatie al op acht doelpunten stond.

Ook tegen Gibraltar schoot de aanvoerder, bij afwezigheid van Teun Koopmeiners, met scherp. Na zeven minuten vond hij al het net nadat Cody Gakpo snel een vrije trap nam. De middenvelder van PSV speelde Myron Boadu aan die op zijn beurt eindstation De Wit vond: 1-0. Halverwege de eerste helft schoot de speler van AZ ook raak op aangeven van Mitchel Bakker.

Cody Gakpo stond in de eerste helft aan de basis van twee treffers.

Jong Oranje kwam gedurende de eerste helft steeds beter op dreef en kon aan de thee met een marge van drie. Opnieuw wisten Gakpo en Boadu elkaar goed te vinden. De aanvaller zette voor op Ferdi Kadioglu die van dichtbij zijn eerste treffer voor Jong Oranje maakte.

Droogte

Na rust creëerde Nederland meer kansen, maar bleven de doelpunten in eerste instantie uit. Vooral Gakpo en Boadu waren er wel een aantal keer dichtbij. Daarbij keurde de Oostenrijkse arbiter een treffer van Gakpo terecht af vanwege buitenspel. Deyovaiso Zeefuik maakte uiteindelijk aan de periode van droogte een einde. De rechtsback kopte de voorzet van Bakker in twee instanties raak.

Joshua Zirkzee en Jurgen Ekkelenkamp maakten donderdag hun debuut.

In de slotfase prikte Jong Oranje, inmiddels met onder andere de debutanten Joshua Zirkzee en Jurgen Ekkelenkamp in het veld, er nog eentje bij. Voor Ekkelenkamp was het bij zijn eerste balcontact direct raak. Op aangeven van opnieuw Bakker kopte de Ajacied de 5-0 binnen. Van Gibraltar had Nederland niets te duchten. Doelman Kjell Scherpen hoefde tot het laatste fluitsignaal niet één keer redding te brengen.

Met de 5-0 overwinning was het record voor Jong Oranje binnen. De reeks begon op 26 maart vorig jaar en duurt nu al tien duels. Normaal gesproken komt daar dinsdag nog een elfde overwinning bij. Dan treft Jong Oranje Cyprus, het land dat één plekje boven Gibraltar in de poule staat. Het duel in Larnaca begint om 18.00 uur.

Statistieken Statistieken Klik hier voor de statistieken van dit duel.

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen