Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jong Oranje doet goede zaken met moeizame zege

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
8 september 2020, 22:00

Noa Lang brak de ban voor Jong Oranje. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft dinsdagavond een grote stap gezet richting het EK. De ploeg van KNVB-coach Erwin van de Looi won in Almere met 2-0 van nummer drie Jong Noorwegen en heeft daardoor alleen nog maar wat te duchten van Portugal dat met nog vier wedstrijden te spelen volgt op drie verliespunten achterstand.

Door de coronacrisis is de kwalificatieprocedure gewijzigd. De play-offs zijn komen te vervallen waardoor de eerder uitgestelde duels naar november zijn verplaatst. De negen groepswinnaars en vijf beste nummers twee plaatsen zich voor de eerste fase van het eindtoernooi in Hongarije en Slovenië in maart. Omdat Jong Oranje na zes duels nog altijd zonder puntverlies is en bovendien een weergaloos doelpuntsaldo heeft van plus 25, zit de ploeg op rozen. Portugal volgt op drie verliespunten. Noorwegen lijkt na het verlies dinsdag met acht punten achterstand kansloos voor de groepswinst. Voor Jong Oranje wacht nu nog duels met de 'op papier zwakkeren': Gibraltar (thuis), Cyprus (uit) en Wit-Rusland (thuis). Het laatste groepsduel is op dinsdag 17 november uit tegen Portugal. De ploeg hoopt het EK-ticket dan al op zak te hebben.

Deyovaiso Zeefuik stoomde regelmatig gevaarlijk op aan de rechterkant.

Jong Oranje kon dinsdag weer beschikken over Deyovaisio Zeefuik, Javairo Dilrosun en Daishawn Redan. Zij misten het uitduel tegen Wit-Rusland (0-7 winst), omdat zij anders in Duitsland, het land waarin ze actief zijn, in quarantaine hadden gemoeten. Ook Cody Gakpo was er weer bij. Hij ontbrak vrijdag vanwege zijn verstandskies. Zeefuik en Dilrosun konden direct rekenen op een basisplaats van KNVB-coach Van de Looi, die terugkeerde nadat hij de afgelopen dagen bij ‘het grote Oranje’ vertoefde. Sven Botman debuteerde in de basis.

Stugge Noren

Zo gemakkelijk als in de uitwedstrijd (0-4 winst) ging het dinsdag niet. De Noren trokken zich terug op eigen helft en lang lukte het Nederland niet om een gaatje te vinden in de hechte defensie. Een groot contrast met de eerdere duels in de EK-kwalificatie waarin het vaak al snel in veilige haven was.

Oranje zocht geduldig naar de ruimte via de flanken en wist vooral Zeefuik op rechts goed te vinden. De back stond aan de basis van de eerste kans waarin zijn voorzet het hoofd vond van Dani de Wit. De middenvelder van AZ kopte echter recht in de handen van doelman Julian Faye Lund. Op links werd Mitchel Bakker minder in het spel betrokken, iets was vrijdag tegen Wit-Rusland wel veelvuldig lukte. Slechts één keer brak hij gevaarlijk door. Zijn voorzet vond echter geen Nederlands been. Javairo Dilrosun speelde zich voor rust nog een keer knap vrij. Hij mikte net naast de paal. Vlak voor rust zorgde Myron Boadu voor het hoogtepunt van de eerste helft door de voorzet van Teun Koopmeiners te verlengen met zijn hoofd. De bal belandde op de bovenkant van de lat.

Myron Boadu kreeg de grootste kans van de eerste helft.

Omschakeling

De tweede helft gaf hetzelfde beeld. Oranje zocht naar ruimte en Noorwegen trok zich terug op eigen helft. Het grootste verschil was dat de ploeg van Leif Gunnar Smerud nu wel gevaarlijk werd in de omschakeling. Nederland mocht zelfs van geluk spreken dat zowel Jens Petter Hauge als Hakon Evjen oog in oog met doelman Justin Bijlow naast schoten. Evjen schoot een kwartier voor tijd wel met scherp, maar toen was de vlag van de assistent al omhoog.

De tijd begon steeds meer te dringen voor Jong Oranje en die wetenschap sterkte de Noren. Nederland kwam lange tijd niet verder dan plaagstootjes van Gravenberch, Ferdi Kadioglu en Boadu. Pas tien minuten voor tijd brak de ploeg van Van de Looi de ban. De Wit zette voor en invaller Noa Lang schoot de bal hard in het doel: 1-0.

Meer ruimte

Bevrijd van Noorwegen was Nederland nog allerminst. De ploeg ging nu meer vooruit voetballen en ook daarmee had Nederland het moeilijk. Vlak voor tijd raakte invaller Aron Leonard Donmun de paal waarna Botman de rebound ternauwernood uit het doel werkte. Het aanvalspel van Noorwegen bood echter ruimte voor Jong Oranje. In blessuretijd besliste Boadu de wedstrijd met een uithaal op aangeven van invaller Ludovit Reis. Hiermee was de strijd gestreden en kon Nederland drie hele belangrijke punten aan het totaal toevoegen.

Volgende maand komt Jong Oranje opnieuw in actie. Op donderdag 8 oktober is Gibraltar de tegenstander in Venlo. Vijf dagen later reist Nederland af naar Cyprus.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen