Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Gemakkelijke avond voor sterk Jong Oranje in Wit-Rusland

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
4 september 2020, 19:45

Myron Boadu maakte twee treffers voor Jong Oranje. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft de EK-kwalificatie goed hervat in het eerste duel na de coronabreak. In en tegen Wit-Rusland forceerde de ploeg vrijdagavond al snel de beslissing. Binnen tien minuten stond het 0-2 en had Nederland een man meer op het veld. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 0-7.

Het was al bijna tien maanden geleden dat Jong Oranje voor het laatst in actie kwam. Op de Vijverberg versloeg de ploeg toen Engeland met 2-1 in een oefenduel. In de maanden daarvoor had het uitstekende zaken gedaan in de EK-kwalificatie. Vier wedstrijden leverden twaalf punten op. Elk duel scoorden de mannen van Van de Looi minstens vier keer. In het voorjaar zou Jong Oranje de kwalificatiereeks hervatten. Toen brak echter de coronacrisis uit.

Sindsdien is alles anders. Het virus heeft de wereld en dus ook de voetbalsport op zijn kop gezet. Dit was vrijdagavond goed te merken. In het Stadion Torpedo in Zhodino was geen publiek aanwezig. Bovendien ontbraken in de Nederlandse selectie vier spelers die actief zijn in Duitsland. Zij voorkomen met hun afwezigheid dat ze bij terugkeer in quarantaine moeten.

Dan heb je ook nog de onrustige politieke situatie in Wit-Rusland en de tijdelijke overstap van Van de Looi naar het ‘grote’ Nederlands elftal vanwege het vertrek van Ronald Koeman naar FC Barcelona. Hierdoor zat Marcel Groninger vrijdagavond voor het eerst als tijdelijke eindverantwoordelijke op de bank. Hij gunde de debutanten Mitchel Bakker en Ryan Gravenberch een basisplaats.

Mitchel Bakker maakte zijn debuut in Jong Oranje.

Snelle beslissing

Van slag door al deze veranderingen was Jong Oranje allerminst. De ploeg trok direct ten aanval en forceerde al snel de beslissing. Na twee minuten stond de 0-1 op het scorebord. Op aangeven van Jordan Teze tikte Myron Boadu binnen.

Zes minuten later werd de situatie nog gunstiger voor Jong Oranje. Dmitri Prischepa kreeg de bal na een inzet van Dani de Wit ongelukkig op de hand in het strafschopgebied. Het resultaat was een rode kaart en een penalty voor de ploeg van Groninger. Teun Koopmeiners maakte van dit buitenkansje gebruik en schoof de bal in het doel. Vanaf dat moment speelde Jong Oranje, met een man meer op het veld, een gewonnen wedstrijd.

Wit-Rusland had totaal niets in te brengen tegen het flitsende vleugelspel van Jong Oranje. Met name de opkomende backs Bakker en Teze zorgden voortdurend voor gevaar. Een derde treffer kon dan ook niet uitblijven. Deze viel na iets meer dan een half uur. Op aangeven van Ferdi Kadioglu draaide Boadu bij zijn tegenstander weg en schoot binnen. Daarna waren De Wit en Gravenberch nog dicht bij een vierde goal. Doelman Justin Bijlow hoefde alleen in actie te komen na een schot van Sergei Volkov.

Eentonig

De tweede helft was minstens zo eentonig, maar met een oranje bril op toch de moeite waard. Geduldig zocht Jong Oranje naar een opening om zo het toch al florissante doelsaldo nog wat op te vijzelen. Na negen minuten was het alweer raak. De hardwerkende Noa Lang mocht tot twee keer toe aanleggen voor zijn voorzet. De tweede was precies op het hoofd van Dani de Wit, die goed binnen kopte.

De tussenstand gaf Groninger de mogelijkheid om na een uur een driedubbele wissel toe te passen. Danilho Doekhi, Koopmeiners en Boadu gingen aan de kant voor Jurrien Timber, Abdou Harroui en Kaj Sierhuis. Voor Timber betekende dit zijn debuut. Even later verving Sherel Floranus Bakker en kwam Ludovit Reis in het veld voor Gravenberch.

Dani de Wit was opnieuw twee keer trefzeker voor Jong Oranje.

Frisse wind

Met een frisse wind ging Jong Oranje op zoek naar nog meer goals. Tijdens zijn eerste actie gaf Sierhuis Lang een bijna niet te missen kans. De middenvelder schoof de bal echter naast. Een minuut later herstelde hij zich. Lang vond door het midden De Wit die de bal fraai over doelman Pavel Pavlyuchenko wipte: 0-5. Het was alweer de achtste treffer van de AZ-middenvelder tijdens de EK-kwalificatie. Sierhuis zorgde daarna voor de 0-6 met een harde kopbal op aangeven van Reis. Het slotakkoord was voor Harroui die de bal met veel gevoel in de verre hoek plaatste: 0-7.

Dinsdag speelt Jong Oranje zijn zesde wedstrijd in de EK-kwalificatie. Vermoedelijk krijgt de ploeg dan meer tegenstand. Noorwegen is in Almere de opponent. De aftrap is om 20.00 uur.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen