Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jong Oranje fluitend langs Gibraltar: 0-6

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
14 november 2019, 21:00
5:13

Dani de Wit was drie keer trefzeker namens Jong Oranje. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft donderdagavond met speels gemak gewonnen van Gibraltar. In het Victoria Stadium eindigde het EK-kwalificatieduel in 0-6. Dani de Wit maakte drie treffers. Cody Gakpo (twee keer) en Daishawn Redan zorgden voor de overige doelpunten.

Dat Jong Oranje zou gaan winnen, stond eigenlijk op voorhand al vast. Dwergstaatje Gibraltar, met zo’n 30.000 inwoners, had de eerste drie wedstrijden in de poule verloren (doelpuntsaldo 0-15). Met slechts één fullprof in de selectie was het bijna onmogelijk om het in de EK-kwalificatie nog foutloze Nederland van zich af te houden.

Justin Kluivert op zoek naar het duel met Ethan Ilambias (4).

Vliegtuig

Jong Oranje moest het doen zonder Calvin Stengs en Myron Boadu. De smaakmakers van de vorige interlandperiode hebben een plek verdiend in het ‘grote’ Oranje. Omdat Kaj Sierhuis ziek afhaakte, stond Cody Gakpo in de spits. Javairo Dilrosun kwam in de plaats van Stengs.

Vanaf het eerste fluitsignaal was het eenrichtingsverkeer richting het doel van Jaylan Hankins. In eerste instantie was een met veel lawaai landend vliegtuig op het naastgelegen Gibraltar Airport het enige wapenfeit. Gelukkig kwam daar na een kwartier verandering in. Op aangeven van Owen Wijndal schoot Gakpo de bal in twee instanties in het doel. Al leek de PSV’er in buitenspelpositie te staan.

De vrije trap van Ferdi Kadioglu belandt perfect op het hoofd van Dani de Wit: 0-2.

Schandalige overtreding

De tweede treffer kwam na 38 minuten op naam van Dani de Wit. De middenvelder van AZ kopte de vrije trap van Ferdi Kadioglu hard binnen. Daarvoor hadden Justin Kluivert en Wijndal mogelijkheden gemist.

De bank van Jong Oranje veerde voor rust nog het meest op van de overtreding van Kian Ronan. De middenvelder gleed vol door op het standbeen van de arme Dilrosun terwijl de bal allang weg was. Dat scheidsrechter Ileas Alexeas het afdeed met slechts een gele kaart was onbegrijpelijk. Gelukkig kon de rappe aanvaller de wedstrijd hervatten.

Ferdi Kadioglu en Cody Gakpo vieren de 0-3.

Missie

In de tweede helft duurde het een kleine twintig minuten voordat Jong Oranje verder ging met hun missie om zoveel mogelijk doelpunten te maken. Gakpo was het die de derde goal maakte. De voorzet was opnieuw van Kadioglu. De Wit maakte de vierde en vijfde treffer. De eerste kwam tot stand na een fraaie lange bal van Perr Schuurs. Invaller Daishawn Redan legde de bal panklaar neer voor de 0-5.

In de slotminuten ging Jong Oranje op zoek naar nog meer goals. In de wetenschap dat Portugal in eigen huis met een marge van vier van Gibraltar had gewonnen, kon de ploeg qua doelpuntsaldo goede zaken doen.

Owen Wijndal levert een voorzet af.

Bovendien was de grootste uitoverwinning van Jong Oranje ooit (0-7 op San Marino in 1997) in zicht. Verder dan 0-6 kwam Jong Oranje echter niet. Op aangeven van Deyovaiso Zeefuik gleed invaller Redan binnen.

Foutloos

Dankzij de overwinning blijft Jong Oranje ook na vier duels foutloos in de EK-kwalificatie. In het voorjaar van 2020 pakt de ploeg van KNVB-coach Erwin van de Looi de draad weer op. Dinsdag sluit Jong Oranje het kalenderjaar af met een oefenduel tegen Engeland. De aftrap op De Vijverberg in Doetinchem is 18.30 uur.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en het scoreverloop.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen