Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Heerlijke overwinning van Jong Oranje op Portugal: 4-2

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
11 oktober 2019, 20:30

Jong Oranje kon vier keer juichen tegen Portugal. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft dinsdag een zeer belangrijke overwinning geboekt in de EK-kwalificatie. De ploeg van KNVB-coach Erwin van de Looi won op de Vijverberg met 4-2 van Portugal. Debutant Myron Boadu was met twee treffers de gevierde man. Ook Teun Koopmeiners (penalty) en Calvin Stengs waren trefzeker.

De EK-kwalificatie is pas net begonnen. Om daarom deze week al als cruciaal te bestempelen gaat wellicht wat ver. Feit is wel dat Jong Oranje met Portugal en Noorwegen in duel twee en drie directe concurrenten treft voor de tickets naar Hongarije en Slovenië. Met twee keer een goed resultaat kan een heerlijk bodempje worden gelegd voor de rest van de reeks.

De eerste horde was vrijdag Portugal. Toen deze ploeg als opponent naar voren kwam tijdens de loting zullen er weinig binnen de selectie van Jong Oranje blij zijn geweest. Bijna allemaal hebben ze slechte ervaringen met de Portugezen bij de verschillende jeugdelftallen. Het land is een ware angstgegner. Hoe jong de spelers ook zijn, de Portugezen zijn al vroeg in staat om met een ‘over-mijn-lijk-mentaliteit’ duels te winnen. Dit in combinatie met meerdere spelers die een flinke technische bagage hebben, maakt van het land voor Nederland vaak een onneembare vesting.

Mooie kans

Vrijdag op de Vijverberg was een mooie kans voor deze generatie om voor eens en altijd af te rekenen met het Portugal-syndroom. Een klinkend resultaat zou wonderen verrichten, en daar was de ploeg van Erwin van de Looi vanaf het begin op uit. Het team, met maar liefst vijf AZ-spelers in de basis, had geen angst voor de tegenstander en zocht vanaf het eerste fluitsignaal brutaal de aanval. Deze moed werd al na acht minuten beloond. Een afgeslagen schot van Koopmeiners belandde wat gelukkig voor de voeten van Stengs die Boadu een niet te missen kans bood: 1-0.

Een heerlijk begin. Stengs bedient Boadu: 1-0.

De vroege voorsprong deed het spelbeeld veranderen. Portugal kroop uit zijn schulp en direct was het vele talent binnen dit team zichtbaar. Omdat Jong Oranje defensief zijn zaakjes goed voor elkaar had, kon de ploeg van Rui Jorge in eerste instantie alleen met schoten van afstand gevaarlijk worden. Rafael Leao en Vitor Ferreira vonden achtereenvolgens Doelman Maarten Paes en Teun Koopmeiners met het hoofd op hun weg. Net op het moment dat Jong Oranje de voorsprong leek mee te nemen naar de thee, viel de gelijkmaker. Domingos Quina zette voor en de lange aanvoerder Diogo Queiros kopte hard binnen.

Strafschoppen

Na rust moest Jong Oranje dus opnieuw beginnen in de zoektocht naar een voorsprong. Een opzet die gelijk slaagde, al kwam daar een flink portie geluk bij kijken. Nuno Tavares kreeg de bal zonder het zelf in de gaten te hebben op zijn hand en de Israelische scheidsrechter Roi Reinshreiber wees naar de stip. Specialist Teun Koopmeiners wist met dit buitenkansje wel raad en bracht Jong Oranje weer aan de leiding. Niet veel later lag de bal ook aan de andere kant op de stip. Owen Wijndal trok Queiros naar de grond, waarna Gedson Fernandes de penalty achter Paes in het doel schoot.

In het laatste half uur golfde het spel op en neer. Beide ploegen leken te beseffen dat drie punten wel eens goud waard konden zijn op weg naar het EK en zochten de aanval. De beste kansen waren voor de Portugezen. Jota gleed bijna binnen en ook Pedro Mendes was met een puntertje dicht bij succes. Doelman Paes hield zijn ploeg knap op de been.

Jong Oranje wint alsnog

Het was uiteindelijk Jong Oranje dat de winst over de streep wist te trekken. Opnieuw was het de tandem Stengs-Boadu die voor succes zorgde. De eerste zette voor waarna de succesvolle debutant de Vijverberg liet ontploffen. In de slotminuut zette ook Stengs zichzelf op het scorebord. Met een fraai geplaatst schot binnenkant paal zorgde hij voor de 4-2 eindstand. Het leverde drie hele belangrijke punten op voor Jong Oranje en een heerlijke afrekening met de eeuwige angstgegner.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en het scoreverloop van dit duel.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen