Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Staf nationale jeugdteams mannen 2019/’20 bekend

KNVB Media
KNVB Media
19 juli 2019, 10:00

De coaches van de nationale teams, met assistent-bondscoaches Kees van Wonderen en Dwight Lodeweges. Mischa Visser ontbreekt op de foto wegens vakantie. - Foto: KNVB Media

De technische staf voor de jeugdteams van de mannen in het komende seizoen is bekend. Pieter Schrassert Bert komt over van Feyenoord en zal Oranje onder 15 onder zijn hoede nemen. Martijn Reuser schuift door naar Onder 16 en Mischa Visser zal alleen Onder 18 onder zijn hoede nemen. Verder blijven dezelfde trainers actief.

De vorig seizoen ingezette lijn, met fulltime coaches, wordt komend seizoen verder doorgetrokken. “Afgelopen seizoen is deze werkwijze in meerdere opzichten erg goed bevallen”, zegt directeur voetbalontwikkeling Art Langeler. “Naast de verantwoordelijkheid van het coachen, trainen en begeleiden van een nationaal jeugdteam zijn alle coaches ook assistent bij een ander team.”

Naast deze taken hebben de coaches de tijd om veel contact te hebben met de clubs die de internationals leveren en daar regelmatig op bezoek te gaan. Komend seizoen worden de coaches ook ingezet bij de scouting en het analyse-werk van het Nederlands elftal en de Oranjevrouwen, iets wat gedurende afgelopen seizoen al gestart is. Daarnaast zullen ze nog meer betrokken zijn bij de KNVB Academie, bijvoorbeeld door oefenstof te ontwikkelen voor de cursussen of zelf als docent actief te zijn bij een van de trainersopleidingen. “Een mooi en afwisselend takenpakket”, aldus Langeler.

Onder leiding van Langeler en directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma zullen de volgende coaches komend seizoen actief zijn:

Jong Oranje

Jong Oranje-coach Erwin van de Looi.

Voor Jong Oranje begint in september een nieuwe kwalificatiecyclus, voor het EK in 2021. Het team heeft zich daar de laatste maanden al op voor kunnen bereiden, met een trainingskamp in Spanje en een oefenduel tegen Mexico. Coach Erwin van de Looi kijkt daar tevreden op terug. “Ik vind dat we goed bezig zijn.” Sinds het trainingskamp in Spanje wordt Van de Looi ook geassisteerd door Marcel Groninger, die met name in scouting en trainingen een grote rol zal gaan spelen bij het team.

Jong Oranje zit in een poule met onder andere Portugal en Noorwegen, waarbij alleen de groepswinnaar zich rechtstreeks voor het EK plaatst. De nummer twee speelt play-offs. “Het valt of staat straks met een paar wedstrijden. In oktober spelen we thuis tegen Portugal en uit tegen Noorwegen, dus dat wordt een mooie en belangrijke periode.”

Onder 20

Bert Konterman is ook komend seizoen coach van Onder 20.

Net als vorig seizoen is Bert Konterman de coach van het Beloftenelftal, Oranje onder 20. Het team speelt een officieuze achtlandencompetitie tegen Europese toplanden, die het afgelopen seizoen – ongeslagen – wist te winnen. “En ook de ontwikkeling van de spelers richting Jong Oranje is erg goed verlopen.”

Het wordt voor Konterman het tweede seizoen dat hij Onder 20 onder zijn hoede heeft. “Het eerste seizoen is echt goed bevallen. Het was voor het eerst dat ik hoofdtrainer was van een ‘volwassen’ lichting en ik vond het hartstikke leuk. Successen hebben daar een rol in gespeeld, maar ik heb ook veel plezier beleefd aan de fijne samenwerking met de spelers. Ik heb intens genoten.” Konterman wordt komend seizoen geassisteerd door Schrassert Bert.

Onder 19

Maarten Stekelenburg: 'Alles is erop gericht om ons te plaatsen voor het EK.'

Het team dat twee jaar geleden Europees Kampioen werd bij Onder 17 zal komend seizoen onder Maarten Stekelenburg bij Oranje onder 19 gaan spelen. “Met een aantal jongens heb ik afgelopen seizoen al gewerkt bij Onder 19. Het is een prachtige groep om mee aan de slag te gaan. Alles is erop gericht om ons komend seizoen te plaatsen voor het EK.”

Het afgelopen seizoen ging dat op het allerlaatste moment mis, toen het team door een doelpunt in blessuretijd met 0-1 van Spanje verloor. Zoals ieder jaar moeten er twee kwalificatietoernooien gespeeld worden, waarbij de eerste ronde in oktober wordt gespeeld. Onder 19 komt dan uit tegen Moldavië, Letland en Israël, waarbij de eerste twee landen zich plaatsen voor de volgende fase van de EK-kwalificatie. Martijn Reuser zal ook komend seizoen Maarten Stekelenburg assisteren.

Onder 18 en Onder 17

Peter van der Veen gaat met Onder 18 naar het WK in Brazilië.

Door het WK onder 17, in oktober en november in Brazilië, neemt Peter van der Veen het eerste half jaar Onder 18 – de groep die naar het WK gaat – onder zijn hoede. Van der Veen was immers ook coach toen het team Europees kampioen werd. Mischa Visser neemt in die periode de leiding over Onder 17 en zal dus tijdens de eerste kwalificatieronde voor het EK de coach zijn. Na de winterstop valt Onder 17 weer onder Van der Veen en zal Visser de coach zijn van Onder 18. Mischa Visser zal dit seizoen geassisteerd worden door Maurice Hagebeuk.

Peter van der Veen was al coach van de nieuwe lichting van Onder 17, twee jaar geleden bij Onder 15. “Ook deze groep is weer zeer talentvol.” Nu Oranje twee keer op rij Europees Kampioen is geworden bij Onder 17, zal het verwachtingspatroon hooggespannen zijn - zowel tijdens het WK met Onder 18 als bij de kwalificatie voor het EK met Onder 17. “Maar daar hadden we dit seizoen ook mee te maken en daar zijn de jongens goed mee omgegaan. Ik verwacht komend seizoen ook niet dat het extra druk zal opleveren.”

Onder 16

Martijn Reuser gaat mee met zijn groep naar Onder 16.

Martijn Reuser was afgelopen seizoen coach van Onder 15 en zal komend seizoen Onder 16 onder zijn hoede nemen, met Bert Konterman als assistent. “Dit is de eerste keer in de tien jaar dat ik trainer ben dat ik meega met een groep”, zegt Reuser. “Dat is leuk, want dan kan je voortborduren op de start die we gemaakt hebben. Ik kijk er onwijs naar uit. Het afgelopen jaar hebben we tegen sterke tegenstanders hele mooie resultaten gehaald.”

Het wordt het tweede jaar van Reuser als trainer bij de KNVB. “Het is hartstikke mooi om mee te helpen aan een verbeterd Nederlands voetballandschap. Als je ziet wat we dit seizoen bereikt hebben met het Nederlands elftal, de Oranjevrouwen en de jeugd ben ik blij dat ik daar onderdeel uit van mag blijven maken.”

Onder 15

Nieuw bij de KNVB: Pieter Schrassert Bert.

Pieter Schrassert Bert begint komend seizoen als coach van Oranje onder 15. Hij komt over van de jeugdopleiding van Feyenoord, waar hij coördinator van de middenbouw was. “Vanuit die functie heb ik in de afgelopen seizoenen al vaak gekeken naar jeugdinterlands en heb ik ook een goed beeld van het Onder 15 van komend seizoen. Ik zit boordevol energie om komend seizoen bij de KNVB aan de slag te gaan.” Naast Onder 15 zal Schrassert Bert aan de slag gaan als docent bij de UEFA A-opleiding.

Oranje onder 15 zal na de winterstop interlands gaan spelen. “Het eerste half jaar spelen we een aantal selectiewedstrijden en komen we een paar keer bij elkaar voor tweedaagse stages. We gaan toewerken naar een toernooi in Spanje, in januari. Daarna spelen we nog dubbele interlands tegen Duitsland en tegen België.”

Onder 14

Maurice Hagebeuk is coach van Oranje onder 14.

Maurice Hagebeuk is ook komend seizoen coach van Oranje onder 14. Hagebeuk is ook coördinator van Jeugdplan Nederland, het regionale podium waar talentvolle voetballers zich kunnen laten zien en mogelijk door kunnen door ontwikkelen naar een hoger speelniveau niveau. Bij Onder 14 zullen veel jongens de mogelijkheid krijgen om zich te laten zien en zo in aanraking te komen met het spelen voor Oranje.

Hagebeuk: “We beginnen eigenlijk met Onder 13, dus ik heb een redelijk beeld van de spelers die in aanmerking komen. Al zien we in deze leeftijdscategorie vaak dat spelers in één keer de stap maken vanuit het amateurvoetbal en vervolgens ook mee kunnen op dit niveau.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen