Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jong Oranje en de Verenigde Staten komen niet tot scoren

Ruud Scheper
KNVB Media
24 maart 2019, 18:45

Maarten Paes was de uitblinker bij Jong Oranje - Foto: KNVB Media

In een moeizaam maar onderhoudend treffen heeft Jong Oranje met 0-0 gelijkgespeeld tegen de Verenigde Staten. De ploeg van KNVB-coach Erwin van de Looi creëerde zelf een handvol mogelijkheden, maar mocht aan de andere kant doelman Maarten Paes dankbaar zijn dat die zijn doel schoon wist te houden.

Jong Oranje had het in de beginfase lastig met de energieke Amerikanen. De eerste twee doelpogingen waren dan ook voor de opponent, waar de leeftijd gemiddeld één á twee jaar hoger lag dan bij Nederland. Eerst was het Josh Sargent die na een uitstekende pass van Julián Araujo Jong Oranje-goalie Maarten Paes op zijn weg vond. Kort daarna legde Sergeant de bal perfect af op Djordje Mihalovic. Het schot van de middenvelder verdween slechts enkele centimeters naast de goal van Paes.

Antwoord van Jong Oranje

Het antwoord van Jong Oranje liet niet lang op zich wachten. Na een goede actie legde Justin Kluivert de bal af op Calvin Stengs. De debutant mocht in kansrijke positie vrij aanleggen, maar raakte de bal zo verkeerd dat die over de omheining vloog.

De basiself van Jong Oranje voorafgaand aan het duel met de Verenigde Staten.

Na een half uur werden de reflexen van de Amerikaanse doelman JT Marcinkowski voor het eerst echt gecheckt. Het meeste gevaar was evenwel te noteren aan de andere kant van het veld. Eerst redde Paes andermaal op een knal van afstand, waarna Antonee Robinson na een knappe solo de bal voor het inschieten had, maar naast mikte.

Speldenprikjes

Helemaal ongevaarlijk bleef Jong Oranje overigens niet, maar verder dan een paar speldenpikjes kwam de ploeg van KNVB-coach Erwin van de Looi evenmin. Een vrije trap van Teun Koopmeiners die net over vloog en een schotje van Justin Kluivert in de handen van Marcinkowski en dat was het wel.

Het laatste wapenfeit voor de rust was weer voor de VS, waar spits Sargent de bal op de borst aannam en gevaarlijk voor Paes verscheen, maar na een licht duwtje van Rick van Drongelen naar het gras ging. Doorspelen, gebaarde de Spaanse arbiter José Joaquín Gallego Gambín, waardoor beide ploegen de rust met een 0-0 stand in gingen.

Weinig te genieten

In het eerste deel van de tweede helft was er weinig te genieten, maar dat veranderde nadat Tim Weah van achteruit werd gelanceerd. Paes onderkende het gevaar, kwam snel zijn doel uit en wist de aanval in de kiem te smoren door zich op het projectiel te storten. Het bleek het sein voor Jong Oranje om ook van zich af te bijten, want dertig tellen later was Stengs dicht bij de openingstreffer. De actie naar binnen van de vleugelspeler was uitstekend, maar de poging was van wat mindere kwaliteit, waardoor de bal een makkelijke prooi was voor Marcinkowski.

Calvin Stengs maakte zijn debuut voor Jong Oranje.

Na een minuut of zeventig gingen de handen opnieuw op elkaar. Een knalharde kopbal van de VS leek op weg naar de kruising, maar werd op katachtige wijze uit het doel geranseld door Paes, die daarmee opnieuw zijn waarde toonde voor Jong Oranje.

Iets gevaarlijker

Met Tahith Chong als invaller werd Jong Oranje in het slot nog weer wat gevaarlijker. Zo combineerde de vleugelspeler vanaf de linkerkant met Kluivert. De voorzet van laatstgenoemde kon echter niet door Deyovaisio Zeefuik tot doelpunt worden gepromoveerd. Dicht bij een treffer was ook Dani de Wit, maar de middenvelder zag zijn kopbal, op aangeven van Zeefuik, worden gekeerd.   

De bezoekers die op de wedstrijd in het Spaanse San Pedro del ­Pinatar waren afgekomen kregen daardoor geen doelpunten te zien. Hopelijk is dat dinsdag wel het geval. Dan nemen Van de Looi en co. het op tegen Jong Egypte. De aftrap van dat duel is om 15.00 uur.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstelling en statistieken van het oefenduel van Jong Oranje met de Verenigde Staten.

'Bij vlagen mooie dingen gezien' 'Bij vlagen mooie dingen gezien' Lees hier de reactie van coach Erwin van de Looi.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen