Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Machteloos Jong Oranje maakt valse start in Duitsland

Francis Grondhuis
KNVB Media
16 november 2018, 21:45
4:14

Linksback Armando Obispo wint een kopduel tegen de Duitsers. - Foto: KNVB Media

Het ijkpunt van de nieuwe generatie Jong Oranje ligt in de zomer van 2021. Dan vindt het eerstvolgende EK plaats waarvoor zij zich kunnen kwalificeren. De weg daar naartoe startte vrijdagavond in het Duitse Offenbach met een bittere oefennederlaag tegen Duitsland: 3-0.

De Duitsers kunnen komende zomer al naar een Europese eindronde. In Italië om precies te zijn. Jong Oranje liep dat toernooi na een teleurstellende kwalificatiereeks mis, waardoor coach Erwin van de Looi besloot door te selecteren en met de nieuwe generatie een frisse start te maken.

Vijf debutanten (De Wit, Zeefuik, Chong, Obispo en Duarte) in de basis, Justin Kluivert als aanvoerder en nieuwe doelstellingen. Maar Jong Oranje kon in 90 minuten weinig uitrichten tegen de sterke en ingespeelde Duitse formatie van voormalig international Stefan Kuntz.

Het basisteam van Jong Oranje met vijf debutanten.

Eerste kans

De eerste kans van de wedstrijd was nog wel voor Jong Oranje. Kluivert ging er in de omschakeling vandoor op de linkerflank en zag twee opties om de bal af te leggen: Chong vlakbij de goal en Malen iets daarachter. Kluivert besloot tot de laatste optie, maar dat had ook een Duitse verdediger op tijd in de smiezen en die blokte de pass af.

Bij de eerste corner van de Duitsers lieten de Oranjetalenten zich enigszins verrassen. Rekenend op een directe bal in de doelmond - niet vreemd gezien de overmacht aan lengte aan Duitse zijde - werd de inlopende Suat Serdar over het hoofd gezien. Op het moment dat de middenvelder op de rand van de zestien wilde uithalen, wierp De Wit zich met alle energie voor de bal en kreeg die tegen zijn arm geschoten,

Penalty, besloot de Oostenrijkse arbiter tot onbegrip van De Wit en iedereen in een oranjeshirt. Van opzet was geen sprake, vond de Ajacied, en ook maakte hij geen onnatuurlijke beweging met zijn arm. Hooguit nam hij het risico door vol de bal te willen blokken. Aan die discussie had Philipp Ochs geen boodschap. Hij stuurde Justin Bijlow de verkeerde hoek in en bracht de Duitsers na een kwartier op 1-0.

Machteloos

In het half uur dat volgde had Jong Oranje weinig in te brengen. Het initiatief lag bij de oudere en meer ervaren thuisploeg en vanuit de omschakeling kon door het aanvalstrio Kluivert, Malen en Chong weinig worden gecreëerd. De tweede helft in Offenbach bracht meer opwinding, maar dat was geen gunstig teken voor Jong Oranje dat meteen in de eerste vijf minuten al vier kansrijke schoten om de oren kreeg. Het was aan keeper Bijlow te danken dat de ploeg geen schade opliep.

Dat gebeurde wel in de 58e minuut. En opnieuw na een kort genomen corner. De voorzet die volgde werd doorgekopt, waarna Sabiri bij de tweede paal voor Zeefuik eenvoudig de bal kon inglijden: 2-0. Voor Van de Looi het sein om een dubbele wissel in te brengen. Duarte en Chong verlieten het veld voor Markelo en Grot. En even later kwam Sierhuis in de voorhoede Kadioglu aflossen. 

Justin Kluivert is de nieuwe aanvoerder van Jong Oranje.

Genadeklap

Het is geen schande om deze wedstrijd te verliezen, maar het moet wel beter.

Het gaf Jong Oranje zeker meer body en lucht. De ploeg leefde op, kwam vaker onder de Duitse druk vandaan en zocht, met name via Grot, de weg naar voren. Tot uitgespeelde kansen leidde dat niet. Sterker, tien minuten voor tijd kreeg Jong Oranje de genadeklap toen een diagonaal schot van Maximilian Eggestein door Bijlow nog met de vingers werd aangeraakt, maar Törles Knöll er als de kippen bij was om de rebound eenvoudig in te tikken: 3-0.

"Het verschil was duidelijk", beaamde Van de Looi. "We kregen twee, drie schotkansen en daar hadden we meedogenlozer mee moeten omgaan. In de tweede helft was het krachtsverschil groot en hadden we het moeilijk. Zoals Duitsland voor de dag kwam, dat is precies waar wij over twee jaar willen staan. Verder doorontwikkelen, maar het is duidelijk dat we nog wel wat te doen hebben. Het is geen schande om deze wedstrijd te verliezen, maar het moet wel beter. Uiteindelijk gaat het erom dat we in september klaar zijn voor de kwalificatie."

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefenwedstrijd Duitsland - Nederland.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen