Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jong Oranje sluit af met knappe zege op Oekraïne

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
16 oktober 2018, 20:30
4:35

Richairo Zivkovic (links) en Justin Kluivert maakten de Nederlandse doelpunten. - Foto: KNVB Media

Jong Oranje heeft de EK-kwalificatiereeks afgesloten met een 3-0 overwinning op Oekraïne. De ploeg van Erwin van de Looi wist al dat het Europese eindtoernooi niet meer haalbaar was. Dinsdag ontnam Nederland ook de hoop op deelname van de tegenstander.

Door de overwinning eindigt Jong Oranje als tweede in groep 4 van de EK-kwalificatie, een positie die Oekraïne voor het duel op de Vijverberg nog bezette. De ploeg had daarom nog hoop op een plek bij de beste nummers twee. Het moest daarom winnen van Nederland en hopen op gunstige uitslagen op de andere velden. Een goed resultaat in Doetinchem zat er echter geen moment in.

Jong Oranje, dat al wist dat een plek bij de beste nummers twee niet meer haalbaar was, nam net als vrijdag tegen Letland (0-3 winst) direct het initiatief en liet Oekraïne kansloos. Van de Looi had opnieuw gekozen voor een mix van ervaren spelers, die na deze kwalificatiereeks afscheid nemen, en aanstormende talenten. Ten opzichte van vrijdag moest Carel Eiting echter geblesseerd verstek laten gaan. Michel Vlap nam zijn plaats in.

Het basisteam van Jong Oranje tegen Oekraïne.

Veilige voorsprong

Dankzij Justin Kluivert en Richairo Zivkovic had Jong Oranje in de eerste helft al een veilige voorsprong te pakken. Bij de 1-0 behield Zivkovic goed het overzicht en speelde de flankspeler van AS Roma vrij. Kluivert twijfelde niet en schoot de bal in de verre hoek. De tweede treffer viel uit een corner. Justin Hoogma raakte de paal waarna Zivkovic de rebound binnen tikte.

Voor het doel van Indy Groothuizen was er weinig gevaar. Wel redde hij knap na een schot van Volodymyr Shepeliev. Ook kwam Jong Oranje goed weg toen de Roemeense arbiter de bal niet op de stip legde toen Rick van Drongelen Marian Shved onderuit leek te trekken.

Justin Kluivert zorgde net als tegen Letland voor de openingstreffer.

Geloof

In de tweede helft had Oekraïne geen moment meer het geloof om terug te komen in de wedstrijd. Verder dan een paar speldenprikjes, waarbij Groothuizen opnieuw zijn waarde bewees, bleef het.

Jong Oranje bleef zoeken naar de derde treffer en kreeg daarvoor meerdere mogelijkheden. Kluivert was nog het dichtste bij, maar hij vond via de keeper de paal op zijn weg. Verse kracht Donyell Malen zorgde voor veel vuur in de slotfase. Na zelf al twee keer net naast geschoten te hebben, stond de PSV'er aan de basis van de 3-0. In het drukke zestienmeter-gebied stuitte hij na een dribbel op de doelman. Opnieuw was Zivkovic er als de kippen bij om de terugspringende bal in het doel te schieten.

Michel Vlap verving Carel Eiting in het basisteam van Jong Oranje.

Talent

Zo beëindigde Jong Oranje op sterke wijze de kwalificatiereeks. Het is bijzonder jammer dat voor deze generatie, met ook veel talent in het 'grote' Oranje, geen eindtoernooi volgt. De dubbele nederlaag tegen Schotland was bijzonder duur. Deze interlandperiode geeft in elk geval goede hoop voor de toekomst.

Statistieken

Wedstrijd
Nederland – Oekraïne 3-0 (2-0)

Scoreverloop
21. Kluivert 1-0, 24. Zivkovic 2-0, 78. Zivkovic 3-0

Opstelling Nederland
Groothuizen, Floranus, Diks, Hoogma, Van Drongelen, Koopmeiners, Vlap (80. Kadioglu), Ramselaar, Kluivert (80. Idrissi), Zivkovic, Dilrosun (66. Malen).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen