Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

EK-kwalificatie Jong Oranje: wat zijn de scenario's?

KNVB Media
KNVB Media
30 augustus 2018, 16:30

Jong Oranje viert het doelpunt van Arnaut Danjuma Groeneveld in de uitwedstrijd tegen Andorra. - Foto: KNVB Media

Voor Jong Oranje staan in de EK-kwalificatie cruciale wedstrijden op het programma. Het team van KNVB-coach Erwin van de Looi gaat volgende week de strijd aan met Engeland en Schotland. De inzet is een ticket voor het Europees kampioenschap dat in 2019 in Italië en San Marino wordt gehouden.

Met nog vier wedstrijden te spelen liggen voor Jong Oranje alle scenario’s nog open. Het kan zich als groepswinnaar rechtstreeks plaatsen voor het eindtoernooi of via de play-offs als één van de beste nummers twee. In het meest tegenvallende geval is het mogelijk dat de Nederlandse talenten het toernooi mislopen. Wij zetten de mogelijke scenario’s op een rijtje.

Jong Oranje speelde eerder met 1-1 gelijk tegen Engeland.

Eerste worden in de poule

Een eerste plek in de kwalificatiepoule is de kortste weg naar Italië en San Marino. Maar ook de moeilijkste. Om dit te bereiken moet het team van Van de Looi om te beginnen volgende week donderdag de uitwedstrijd tegen Engeland winnen. De Britten zijn koploper in de poule met een voorsprong van vijf punten op Jong Oranje, bij een Nederlandse overwinning kan die marge worden teruggebracht naar twee punten.

De Engelsen spelen in de laatste drie groepswedstrijden nog uit tegen Letland en Schotland en thuis tegen Andorra. Jong Oranje neemt het in eigen huis op tegen Schotland en Oekraïne, terwijl het tussentijds op bezoek gaat bij Letland.

Tickets Tickets Bestel kaarten voor de EK-kwalificatiewedstrijd van Jong Oranje tegen Schotland!

Beste nummers twee

Voor de vier beste nummers twee in de EK-kwalificatie gloort er nog hoop. Via play-offs kunnen zij zich alsnog plaatsen voor het Europees kampioenschap. In de EK-kwalificatie wordt er gespeeld in negen groepen met zes landen. Om de beste nummers twee te kunnen bepalen worden de wedstrijden tegen de nummer laatst in de poule weggestreept.

In het geval van Jong Oranje pakt dit ongunstig uit. Als de resultaten tegen hekkensluiter Andorra worden weggestreept, heeft Nederland op dit moment nog maar vijf punten. Als er onverhoopt geen goed resultaat wordt gehaald in Engeland, moeten de drie resterende wedstrijden worden gewonnen. Te beginnen met de thuiswedstrijd tegen Schotland op dinsdag 11 september.

Mocht Jong Oranje er in slagen om als één van de vier beste nummers twee te eindigen, dan spelen ze tussen 12 en 20 november play-offs voor kwalificatie.

Erwin van de Looi geeft instructies tijdens de training.

Uitgeschakeld

Het meest ongunstige geval is dat Jong Oranje het EK misloopt. Als het team van Van de Looi er niet in slaagt eerste te worden in de poule of bij de vier beste nummers twee te eindigen, dan is het uitgeschakeld. Pas in 2021 is er dan een nieuwe kans om deel te nemen aan het Europees kampioenschap.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen